Meny

– Korrupsjon truer Iraks fremtid

En irakisk politimann undersøker en bil ved en kontrollpost i Bagdad. Sikkerhetstjenesten i landet er gjennomkorrupt, går det fram av en intern rapport. Foto: REUTERS / Saad Shalash / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den irakiske sikkerhetstjenesten er gjennomkorrupt, ifølge en intern rapport. Den utbredte korrupsjonen er en trussel for landets fremtid.

Søndagens selvmordsangrep mot bygningen som huser det irakiske justisdepartementet, kostet nesten 160 mennesker livet og såret over 500. I august ble 122 personer drept i et lignende angrep mot utenriks- og finansdepartementets bygninger.

Angrepene er en også en påminnelse om den alvorlige korrupsjonen som gjennomsyrer Irak.

– Disse bilbombene kommer ikke fra himmelen. Det er noen som må kjøre bilene gjennom gatene inntil de treffer målet sitt. Om det ikke fantes korrupsjon, ville ikke angriperne våge å passere kontrollpostene, sier dommeren Abd al-Sattar al-Beiriqdar, talsmann for Høyesterettsrådet i Irak, til The New York Times.

Bakgrunnen for uttalelsen er en intern rapport om korrupsjon utarbeidet av generalinspektøren i innenriksdepartementet.

Vakter bestikkes

Rapporten nevner spesielt bestikkelser av vakter ved kontrollposter som et stort problem. Men korrupsjonen går ifølge rapporten helt til topps i den irakiske administrasjonen. Selv om ingen nevnes med navn, er det på det rene at både handelsministeren og visetransportministeren er blitt presset til å gå av som følge av korrupsjonssaker i år.

Politifolk og tjenestemenn avisen har snakket med forteller om en sikkerhetstjeneste som er mer opptatt av å berike seg selv enn å beskytte den jevne iraker.

– Korrupsjon er et fenomen som utgjør en reell trussel mot statsstrukturen, sa innenriksminister Jawad Bolani nylig.

Rapporten forteller imidlertid i detalj hvordan korrupsjonen foregår i nettopp Bolanis departement.

Fiktive politimenn

Penger trekkes fra lønninger, og kontrakter blir manipulert og diktet opp for å hale ut personlig profitt. Fiktive politimenn blir satt opp på lister over lønnsmottakere, slik at de overordnede kan håve inn lønningene. En annen metode er rett og slett å gi politimenn sparken, uten å rapportere det inn, slik at lønningene kan heves av sjefene.

Politifolk står for mye av informasjonen i rapporten. Flere av eksemplene tyder på at korrupsjonen er ute av kontroll.

– Vår brigadesjef stjeler 34.000 dollar i måneden av de 41.000 dollarene som skal gå til mat, sier en politimann.

– Enhver politimann med obersts rang eller høyere har minst ti politimenn som han tar hele eller deler av lønnen fra, legger han til.

Fanger slippes fri

Rapporten avdekker også at opprørere og andre kriminelle blir løslatt mot klekkelige bestikkelser, mens et rulleblad lett kan forskjønnes mot betaling. Innsatte blir på sin side utsatt for overgrep av fengselsvaktene for å presse penger av familiemedlemmer.

Korrupsjon har lenge vært et problem i Irak, men i og med at USA spiller en mindre direkte rolle enn tidligere, er trusselen større enn noen gang.

– Korrupsjonen i det irakiske systemet, ikke bare sikkerhetsstyrkene, er trolig fortsatt det største problemet Irak står overfor, sa USAs øverstkommanderende i Irak, Ray Odierno, i et intervju med BBC i forrige måned. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus