Kan bli kastet ut av Norge

KASTES UT AV NORGE?: Lyns Stanley Ihugba kan risikere å bli kastet ut av landet dersom Lyn mister profflisensen eller går konkurs(Foto: Scanpix).
KASTES UT AV NORGE?: Lyns Stanley Ihugba kan risikere å bli kastet ut av landet dersom Lyn mister profflisensen eller går konkurs(Foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFlere Lyn-spillere kan rammes knallhardt om økonomien ikke reddes.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Seks i faresonen

Seks Lyn-spillere står i fare for å måtte forlate Norge dersom klubben ikke får fornyet klubblisens og må spille i andredivisjon neste år. Det vil også gjelde om klubben går konkurs.

Det gjelder følgende spillere:

Tyrel Lacey (USA)
Paul Obiefule (Nigeria)
Stanley C. Ihugba (Nigeria)
Bi H. Guessan (Nigeria)
Jean S. Yao Yao (Elfenbenskysten)
Davy C. Angan (Elfenbenskysten)

OSLO (ABC Nyheter): Lyn jobber i disse dager med å få på plass en økonomisk løsning som sikrer fortsatt liv i klubben også etter 2009-sesongen. I utgangspunktet skal klubben neste år spille i førstedivisjon, men det er fortsatt mulighet for at de enten mister profflisensen og faller ned i andredivisjon, eller går konkurs og strykes fra fotballkartet.

Dersom enden på visa enten blir spill i 2. divisjon eller konkurs kan det få meget dramatiske konsekvenser for seks av klubbens spillere.

I verste fall må de forlate Norge.

Må spille toppfotball

For Utlendingsdirektoratets (UDI) reglement vedrørende oppholds- og arbeidstillatelse for fotballspillere utenfor EU/EØS-området er klare. Man spille toppfotball for å få bli i Norge.

«...Loven sier at det skal være idrett på høyt nivå. Dette innebærer at man må ha blitt tilbudt arbeid for et lag enten i Tippeligaen, Adeccoligaen eller Toppserien for kvinner...» står det blant annet på UDI sine sider.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

UDIs bestemmelser om arbeidstillatelse for fotballspillere utenfor EU/EØS-området.

- Hvis en spiller, eller for den saks skyld en annen arbeidstaker eller utlending som trenger en arbeidstillatelse, har en tillatelse som har gått ut, har han eller hun ikke lenger rett til å oppholde seg i Norge.

- Som alle andre som da ikke lenger har oppholds- eller arbeidstillatelse i Norge så betyr det at man må forlate landet, sier kommunikasjonsrådgiver i UDI, Åsmund Eide, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Skal tilbake

En av spillerne som i verste fall kan komme til å måtte forlate landet er den amerikanske keeperen Tyrel Lacey. Men Lacey velger foreløpig å ikke bruke energi på en situasjon som eventuelt kan komme til å skje. Han ser på den vanskelige tiden med positive øyne og satser alt på at Lyn kommer tilbake til toppen av norsk fotball.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Akkurat nå så fokuserer både jeg, resten av spillerne og hele klubben, på å gjøre det best mulig på nest øverste nivå. Vi vil tilbake til Eliteserien så fort som mulig.

Men han er samtidig fullt klar over hva som kan skje dersom Lyn brekker ryggen økonomisk sett i løpet av høsten.

- Jeg vet at dette (utkastelse red. anm.) kan bli et utfall om det skulle gå galt, men jeg kan ikke bruke krefter på det nå. Det får man begynne å tenke på om det eventuelt skulle bli en realitet, sier Lacey til ABC Nyheter.

Keeper Tyrel Lacey tror ting løser seg i Lyn, men er klar over at han står i fare for å bli kastet ut av landet. (Foto: Scanpix).Keeper Tyrel Lacey tror ting løser seg i Lyn, men er klar over at han står i fare for å bli kastet ut av landet. (Foto: Scanpix).

Lacey kom til klubben i midten av august i år og signerte en kontrakt som binder ham til klubben ut 2011. Han trives svært godt i Lyn og håper å kunne bli i klubben lenge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Alle her er fantastiske og Lyn er en flott klubb. Jeg tror forøvrig at klubben klarer de utfordringene man står overfor og at vi også klarer å kjempe oss tilbake i toppen av norsk fotball, fortsetter Lacey.

Hjelp på fritiden

Klubbens direktør Erik Langerud uttalte til Aftenposten tirsdag at det er tre mulige fremtidsscenarier for Lyn. Enten spill i Adeccoligaen, 2. divisjon eller konkurs.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sportssjef Rolf Magne Walstad sier imidlertid at 2. divisjon ikke er noe alternativ.

- Slik som det ligger an nå så er det kun to muligheter for hva som kan komme til å skje. Enten så får vi på plass den økonomiske biten, noe som vil sikre oss profflisens og spill i Adeccoligaen, eller så går vi konkurs. Vi er positive til å klare dette og tenker foreløpig ikke på annet enn å løse situasjonen, sier Walstad til ABC Nyheter.

Han sier videre at om Lyn går konkurs så sidestilles alle i klubben og ingen vil få «særbehandling» med tanke på fremtiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Konkurs er foreløpig en hypotetisk tanke, men om det skulle skje så vil det ikke bare være disse spillerne som rammes. Da har alle i klubben mistet jobben. Dersom noen vil hjelpe disse spillerne det her er snakk om så må det bli på eget initiativ, eventuell på egen fritid og basert på et humanistiske menneskesyn.

- Men husk at disse spillerne også har agenter og rådgivere som hjelper dem i en slik situasjon. Jeg tror det vil løse seg til slutt om ting skulle gå helt galt, sier Walstad til ABC Nyheter.

Lite håp?

Fotballspillere utenfor EU/EØS-området gis oppholds- og arbeidstillatelse i første omgang kun for ett år av gangen.

- Arbeidstillatelsen gis som hovedregel for ett år, men ikke lenger enn kontraktsperioden eller arbeidstilbudet. Tillatelsen gjelder enten fra den datoen den ble gitt eller fra dato for melding til politiet, og ikke lenger enn kontraktsperioden spilleren har, sier Eide videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk fotball har aldri tidligere stått overfor en lignende situasjon som den Lyn nå befinner seg i - med konkurs som et mulig resultat - og håpet til de utsatt Lyn-spillerne er at UDI tar i bruk en hjemmel i lovteksten som sier at man i spesielle tilfeller kan se mellom fingrene om det skulle bli behov for det.

«...I situasjoner der den aktuelle klubben har rykket ned og hvor en flerårig kontrakt ikke er utløpt, tilsier rimelighetsbetraktninger at søknad om fornyelse av arbeidstillatelse ikke skal avslås med den begrunnelse at idrettsutøveren eller treneren ikke lenger utøver/trener idrett på høyt nivå...» skriver UDI videre på sine sider.

Men Eide understreker at hovedregelen for å få innvilget oppholds- og arbeidstillatelse gjelder for spill innen norsk toppfotball.