Meny

Pushwagner: - Nytt liv til mine ambisjoner

Pushwagner utenfor Kunstnerenes Hus etter at det onsdag ble klart at han får tilbakeført bildene sine. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kunstneren Pushwagner får tilbake et stort antall bilder fra sin tidlige karriere og en erstatning på drøyt 1 million kroner.

Oslo (NTB-Steinar Schjetne og Alexander Vestrum): - Jeg vil gjerne se bildene samlet under ett tak, sier kunstneren.

Den omstridte avtalen mellom Terje Brofos - som bruker kunstnernavnet Hariton Pushwagner - og hans tidligere venn, agent og sekretær Morten Dreyer er ugyldig, slår Oslo tingrett fast.

I dommen som falt onsdag, blir Dreyer pålagt å levere tilbake et stort antall bilder.

Bildene blir av retten betraktet som Pushwagners livsverk på det tidspunktet avtalen ble inngått i 1998.

- Dette har vært et spørsmål om liv og død for meg, om å være eller ikke være. Jeg er bestyrket i min forestilling om at å arbeide med kunst fremdeles er et kall, slik det har vært i 40-50 år, sier kunstneren til NTB.

Dreyer må også betale en erstatning på drøyt 1 million kroner for bilder han har solgt. Ifølge avtalen overdro Brofos bildene til Dreyer som dekning for gjeld på 400.000 kroner.

- Ubalansert avtale

- Dommen er for meg svært overraskende, da den ikke tilgodeser meg med noe annet enn tilbakeføring av økonomiske utlegg jeg hadde på 80-og 90-tallet. Ikke engang verk jeg kjøpte tidlig på åttitallet, lenge før avtaleinngåelsene, får jeg beholde. Basert på dette er det er klart jeg synes dommen er urimelig, sier Morten Dreyer til NTB.

Han vil lese dommen nøye med sine juridiske rådgivere de nærmeste dagene, og sier det er mye som tyder på at han ønsker å anke saken til lagmannsretten.

Retten har lagt avgjørende vekt på at Brofos befant seg i en svært vanskelig livssituasjon da avtalen ble inngått.

Det skapte en ikke ubetydelig ubalanse mellom avtalepartene, noe retten mener Dreyer må ha skjønt og utnyttet.

«Avtaletekstene er formulert av Dreyer uten forutgående forhandlinger om innholdet.

På dette tidspunktet var Brofos sterkt ruspreget og bostedsløs; hans livssituasjon gjorde ham til en svak avtalemotpart, som ga Dreyer rom for å diktere vilkårene.

Retten mener Dreyer benyttet dette til sin fordel, hvilket medførte en betydelig ubalanse mellom partenes ytelser», skriver tingrettsdommer Ina Strømstad i dommen.

Livsverket

Samlingen avtalen omfattet, var alt Brofos hadde produsert fra han var tolv år gammel og fram til tidspunktet for avtaleinngåelsen, med unntak av enkelte bilder som allerede var solgt.

Livsverket var betydelig mer verdt enn de 400.000 kronene Brofos hadde i gjeld til Dreyer i 1998, ifølge tingretten.

«Han var allerede da en relativt anerkjent kunstner med mulighet for kommersiell suksess, hvilket Dreyer nok var seg bevisst.

Under disse omstendighetene mener retten at han innså muligheten for at avtalen var urimelig ubalansert», heter det i dommen.

Brofos må betale Dreyer de 400.000 kronene for utgifter han over en lengre periode hadde overfor Brofos, knyttet til sosiale utgifter og Brofos' kunstneriske virke.

Dreyer slipper også kravet om oppreisning.

Under ett tak

Brofos' advokat Lars Berntsen forteller at det i forbindelse med rettssaken har kommet flere henvendelser fra personer som ønsker å bidra til å få samlet kunsten.

- Jeg hadde ikke hatt noe imot at de blir samlet i for eksempel Nasjonalmuseet eller andre institusjoner. Men tankene går selvfølgelig først og fremst om en Pushwagner-stiftelse og et Pushwagner-museum, sier kunstneren selv.

Berntsen understreker at samtaler rundt dette er på et veldig tidlig stadium, ettersom dommen ennå ikke er rettskraftig.

En del av bildene som er omfattet av avtalen som retten erklærer ugyldig, er videresolgt, blant annet til flere museer.

Berntsen opplyser at det så langt ikke er tatt noen juridiske steg overfor kjøperne.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus