Meny

- Moland og French møter i retten torsdag

Ankesaken mot de Tjostolv Moland og Joshua French ble avbrutt i forrige uke da Moland i retten viste tydelige tegn på sykdom. I morgen starter ankesaken opp igjen. Foto: Tore Meek / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to dødsdømte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French stiller begge to i retten torsdag.

Kisangani/Oslo (NTB- Åshild Langved/Kjell Sletta): Det bekrefter Utenriksdepartementet overfor NTB onsdag kveld.

- Begge vil møte i retten i morgen klokka 9. Da vil også legerapporten til Moland trolig legges fram, sier UDs representant Anja Hem i Kisangani i Kongo.

Ankesaken mot de to nordmennene ble avbrutt i forrige uke da Moland i retten viste tydelige tegn på sykdom. Han har vært innlagt på sykehus i flere dager, og skal nå være i bedre form.

Glad for ny rettssak

- Legene har observert Moland tett i disse dagene, og han er nå frisk nok til å stille i retten, sier Hem til NTB.

Både aktor og dommeren har sagt at de tror Moland spiller at han er syk. En rapport fra legen som tidligere har behandlet ham, ble i forrige uke avvist av retten fordi legen ikke var autorisert til å undersøke fanger i fengselet.

Joshua French er også på bedringens vei etter å ha fått behandling for malaria. Det skjedde etter sterkt press fra UD. Han har vært alene på fengselscellen siden Moland ble lagt inn på sykehus.

- French er i veldig godt humør. Han er glad og lettet for at det nå endelig skjer noe igjen, sier UD-representanten.

Korrupsjon

Landrådgiver og ekspert på Kongo, Geir Skogseth, sier til NRK at rettsvesenet i Kongo er gjennomkorrupt og at de to nordmennene kan vinke farvel til en rettferdig rettssak.

Han forklarer at landet følger fransk rettsmodell, og da er det ikke mulig å legge fram nye bevis i andre instans, der saken er nå.

De to dødsdømte nordmennenes norske advokat, Morten Furuholmen, er nå tilbake i Norge og opptatt med en annen rettssak. Etter besøket hos de to dødsdømte nordmennene i Kongo har han kommet med sterk kritikk av rettstilstanden i landet.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus