Vil ha fram Norden i makt-grupper

Vil ha fram Norden i makt-grupper
Vil ha fram Norden i makt-grupper
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p- Jeg ønsker å styrke Norden som merkevare. En region som er verdens 9. største økonomi og nest største bistandsgiver, må være med i G20.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stockholm (ABC Nyheter): Det sier utenriksminister Jonas Gahr Støre, som dermed ikke gir opp sin idé om at Norden bør inn som en gruppe i den uformelle makt-gruppa G20.

I går meldte ABC Nyheter at Finlands statsminister Matti Vanhanen under møtet i Nordisk Råd gikk imot dette, og foretrekker EU som sin representasjon.

Rett før utenriksministrene onsdag ettermiddag startet sin utenrikspolitiske debatt i Nordisk Råds plenum, slo Støre fast overfor ABC Nyheter at han slett ikke vil legge ideen om nordisk representasjon på is.

- Vi må ta høyde for at særlig finnene argumenterer på den måten. Men Norden som gruppe burde ha mer til felles og vi vil fortsette diskusjonene om dette, sier Støre.

- Vi er på rett spor

- Jeg føler at vi er på et riktig spor i den diskusjonen. Vi må skille mellom G20 og nordisk representasjon i Det internasjonale valutafondet IMF og Verdensbanken. I IMF og Verdensbanken føler jeg Nordens profil er håndtert, sier Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- G20-gruppa er riktignok ganske representativ i dag, siden de representerer. 85 prosent av verdensøøkonomien. Men G20s legitimitet kan man diskutere, mener Støre.

- Sør-Afrika er der uten å være utnevnt for Afrika, Saudi Ariabia ikke utnevnt på vegne av de arabiske landene, sier han og fortsetter:

- Norden er verdens 9. største økonomi, nest største yter av utviklingshjelp, og nest største frivillige bidragsyter til Verdensbanken. Men vi er ikke representert i G20.

Norden som merkevare

- I diskusjonen om arkitekturen for internasjonalt samarbeid bør vi reise disse spørsmålene, sier ministeren som personlig er sterkt for norsk EU-medlemskap, men altså ikke ønsker EU til å representere Norden i G20.

- Jeg er opptatt av Norden som merkevare i det internasjonale. Det er et paradoks at Norden ikke er med i en uformell gruppe som G20, som kan sette alle spørsmål på dagsorden og legge føringer, sier Støre.

- Her i Stockholm har vi blitt enige om å ha konsultasjoner om dette i Norden på utenriksminister-, finansminister- og sentralbanknivå. Vi vil fortsette å utvikle synspunkter, .