Meny

Vil ha fram Norden i makt-grupper

Vil ha fram Norden i makt-grupper

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg ønsker å styrke Norden som merkevare. En region som er verdens 9. største økonomi og nest største bistandsgiver, må være med i G20.

Stockholm (ABC Nyheter): Det sier utenriksminister Jonas Gahr Støre, som dermed ikke gir opp sin idé om at Norden bør inn som en gruppe i den uformelle makt-gruppa G20.

I går meldte ABC Nyheter at Finlands statsminister Matti Vanhanen under møtet i Nordisk Råd gikk imot dette, og foretrekker EU som sin representasjon.

Rett før utenriksministrene onsdag ettermiddag startet sin utenrikspolitiske debatt i Nordisk Råds plenum, slo Støre fast overfor ABC Nyheter at han slett ikke vil legge ideen om nordisk representasjon på is.

- Vi må ta høyde for at særlig finnene argumenterer på den måten. Men Norden som gruppe burde ha mer til felles og vi vil fortsette diskusjonene om dette, sier Støre.

- Vi er på rett spor

- Jeg føler at vi er på et riktig spor i den diskusjonen. Vi må skille mellom G20 og nordisk representasjon i Det internasjonale valutafondet IMF og Verdensbanken. I IMF og Verdensbanken føler jeg Nordens profil er håndtert, sier Støre.

- G20-gruppa er riktignok ganske representativ i dag, siden de representerer. 85 prosent av verdensøøkonomien. Men G20s legitimitet kan man diskutere, mener Støre.

- Sør-Afrika er der uten å være utnevnt for Afrika, Saudi Ariabia ikke utnevnt på vegne av de arabiske landene, sier han og fortsetter:

- Norden er verdens 9. største økonomi, nest største yter av utviklingshjelp, og nest største frivillige bidragsyter til Verdensbanken. Men vi er ikke representert i G20.

Norden som merkevare

- I diskusjonen om arkitekturen for internasjonalt samarbeid bør vi reise disse spørsmålene, sier ministeren som personlig er sterkt for norsk EU-medlemskap, men altså ikke ønsker EU til å representere Norden i G20.

- Jeg er opptatt av Norden som merkevare i det internasjonale. Det er et paradoks at Norden ikke er med i en uformell gruppe som G20, som kan sette alle spørsmål på dagsorden og legge føringer, sier Støre.

- Her i Stockholm har vi blitt enige om å ha konsultasjoner om dette i Norden på utenriksminister-, finansminister- og sentralbanknivå. Vi vil fortsette å utvikle synspunkter, .

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus