Jackson-fans i kø kloden rundt

Michael Jackson fans sto i kø utenfor kinolokaler hele verden rundt. Foto: Scanpix
Michael Jackson fans sto i kø utenfor kinolokaler hele verden rundt. Foto: Scanpix

<pTilhengere av den avdøde popstjernen Michael Jackson sto i kø utenfor kinolokaler hele verden rundt for å se filmen «This is it», som er satt sammen av tidligere upubliserte opptak.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

etterspillet etter Michael Jacksons død

* Michael Jackson døde 25. juni i år i Los Angeles, tre uker før han skulle i gang med «comeback»-turné på 50 utsolgte konserter i London.

* I august fastslo rettsmedisinere at dødsfallet skyldtes akutt forgiftning forårsaket av flere kraftige legemidler. Politiet har etterforsket Jacksons personlige lege, men det er ikke tatt ut tiltale mot ham eller andre.

* Jackson ble minnet i en TV-overført seremoni i juli og gravlagt i en privat seremoni i 3. september.

* Filmen og albumet «This is it» er basert på 80 timer med filmopptak av Jacksons prøver før den planlagte turneen og ment for privat bruk. Sony-eide Columbia Pictures har kjøpt rettighetene for 330 millioner kroner.

(Kilde: Reuters) (©NTB)

Mange av tilhengerne var onsdag møtt opp i kopier av Michael Jacksons kostymer, brukt i kjente musikkvideoer.

«This is it» er laget på basis av 80 timer opptak av Michael Jacksons forberedelser til de i alt 50 konsertene han hadde planlagt som en «comeback»-turné i London i juli i år. Men Michael Jackson døde av hjertestans 25. juni i år.

Jackson vokste opp som en av legendene tilknyttet plateselskapet Motown i gruppen Jackson 5. Albumet «Thriller» fra 1982 er fortsatt det mest solgte enkeltalbum i verden.

99 land

Filmen hadde verdenspremiere for et stjernespekket publikum i Los Angeles tirsdag kveld, og ble også vist i 16 andre amerikanske byer. I løpet av onsdag hadde filmen premiere i 99 land verden over, og fram mot helgen blir antall land som viser filmen utvidet til 110.

– Vi må feire livet hans og arven etter ham. Det er det denne dokumentarfilmen handler om, sa Teddy Riley til journalister på den røde løperen foran premieren i Sydney i Australia onsdag. Riley produserte Jackson-albumet «Dangerous».

Blant stedene som hadde premiere på filmen onsdag, var både Taiwans hovedstad Taipei og Kinas hovedstad Beijing. Flere av de frammøtte tilhengerne i Beijing sa at filmen var deres siste sjanse til å se idolet i live.

– Jeg har ventet i måneder på å se Michaels siste opptreden, sa en ung dame som oppga navnet Sha Sha mens hun gråt ukontrollert.

Enorm etterspørsel

Selskapet Sony kjøpte rettighetene til filmen av konsertpromotøren AEG, angivelig for en pris av 60 millioner dollar, tilsvarende 330 millioner kroner.

Selskapet har meldt om «fenomenal» etterspørsel etter billetter siden det begynte å selge billettene for en måned siden.

En person i en høy stilling innen Sony i USA som foretrekker å være anonym, sier at filmen kan gi Sony en inntekt på 660 millioner dollar, eller vel 3,6 milliarder kroner.

Anklager

En del av Michael Jacksons fans nekter imidlertid å være med på hysteriet rundt den siste filmen.

– I ukene fram til Michael Jacksons død, mens opptakene ble gjort, visste folk rundt ham at han så ut som om han kunne dø, heter det på nettsiden this-is-not-it.com

– De som kunne gjøre profitt, valgte å ignorere det. Det som skulle vært en begrenset rekke med konserter i London, er nå blitt et globalt kino- og varemarked som innbringer enorm ekstraprofitt for AEG, Sony og mange andre. (©NTB)

Personvernpolicy