Mener Moland er for syk for rettssak

Tjostolv Moland er for syk til å møte når rettssaken mot ham skal ta til igjen i morgen, mener advokat Morten Furuholmen. Foto: Scanpix
Tjostolv Moland er for syk til å møte når rettssaken mot ham skal ta til igjen i morgen, mener advokat Morten Furuholmen. Foto: Scanpix

<pTjostolv Moland er for syk til å møte når rettssaken mot ham og Joshua French skal ta til igjen i morgen, mener advokat Morten Furuholmen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to dødsdømte nordmennenes norske advokat, Morten Furuholmen, sier til NRK at han tror rettssaken vil bli utsatt i 14 dager i påvente av at begge de to norske fangene skal komme seg igjen. Etter kontakt med den kongolesiske forsvareren til de to sier han at French er frisk nok til å møte i retten, men at Moland fortsatt er innlagt på sykehus.

Furuholmen er leid inn for å hjelpe de to nordmennene under ankesaken, men han har ingen offisiell rolle i saken i Kongo. Han er nå tilbake i Norge og opptatt med en annen rettssak.

Etter besøket hos de to i Kongo kom han med sterk kritikk av rettstilstanden i landet.

Blitt bedre

Tjostolv Moland og Joshua French er blitt bedre etter å ha fått behandling for malaria. Rettssaken mot de to skal etter planen starte igjen i Kisangani i Kongo torsdag.

– Etter min vurdering er Moland bedre enn da han ble lagt inn i forrige uke. French er også i bedring etter at det lyktes å få inn malariamedisin til ham i fengselet tirsdag kveld, sier UDs representant i Kisangani, Anja Hem.

Usikkert

Ankesaken ble avbrutt i forrige uke etter at Moland i retten viste tydelige tegn på sykdom. Han ble lagt inn på sykehus og er blitt undersøkt av tre leger oppnevnt av retten. Både aktor og dommeren har sagt at de tror Moland spiller at han er syk.

En rapport fra legen som tidligere har behandlet Moland, ble i forrige uke avvist av retten fordi legen ikke var autorisert til å undersøke fanger i fengselet. Legen har fått problemer med myndighetene etter det.

UD-representant Hem sier at det er en viss usikkerhet om saken virkelig starter igjen torsdag, men inntil onsdag ettermiddag var det ikke kommet beskjed om noe annet. Hun regner med at retten vil bli satt etter planen torsdag formiddag.

Lege forhørt

French fikk omsider malariamedisin tirsdag kveld, etter sterkt press fra UD.

– Det var en kamp for å få medisinene inn i fengselet. Bakgrunnen var problemene som oppsto for Molands lege. Ettersom han ikke var autorisert til å arbeide i fengselet, har han fått problemer og vært i to ubehagelige avhør. Dette har også ført til at alt som gjelder legetilsyn i fengselet er blitt veldig byråkratisk, forteller Hem.

– Det tok to dager før vi fikk medisinene inn. Men nå har French begynt å ta dem, og han er på bedringens vei.

– Toget gått

Han får støtte fra en ny rapport fra Landinfo, et organ under utlendingsforvaltningen. Rapportene fra Landinfo brukes blant annet ved vurdering av asylsøkere.

Geir Skogseth, landrådgiver og ekspert på blant annet Kongo, sier til NRK at rettsvesenet i Kongo er gjennomkorrupt og at de to nordmennene kan vinke farvel til en rettferdig rettssak.

Han forklarer at Kongo følger fransk rettsmodell, og da er det ikke mulig å legge fram nye bevis i andre instans, der saken er nå.

– Toget har gått for Moland og French når det gjelder en rettferdig dom basert på uavhengig etterforskning og riktig bevisførsel, slår Skogseth fast. (©NTB)

Personvernpolicy