Aidsepidemi ute av kontroll

<pHiv- og aidsepidemien i Russland er helt ute av kontroll. Minst en million russere er smittet av det dødelige viruset, og russiske myndigheter gjør ikke nok for å hindre spredningen, mener en aidsekspert.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Robin Gorna i organisasjonen International Aids Society sier til BBC at tallet på smittede har økt dramatisk det siste tiåret. De aller fleste av russerne som pådrar seg viruset, er under 30 år gamle, heter det på den britiske rikskringkastingens nettsider.

Svært mange av de smittede får hiv fordi de har delt sprøyter som brukes til å ta heroin. – Ifølge enkelte beregninger er det nesten to millioner sprøytenarkomane i landet, som følge av den store mengden heroin som kommer til Russland fra Afghanistan, meldte BBC onsdag.

Robin Gorna er blant deltakerne på en stor konferanse om hiv og aids som om kort tid skal holdes i Moskva. Internasjonale eksperter ventes å bruke denne konferansen til å forsøke å overtale russiske myndigheter til å endre narkotikaloven.

Dagens lov setter forbud mot å gi misbrukere metadon og andre erstatningsstoffer som kan hjelpe dem til å slutte med heroin. Myndighetene har heller ikke penger til å finansiere et program som kan sikre misbrukere rene sprøyter. (©NTB)

Personvernpolicy