NYE BOMBEANGREP

- Farlig å si vi gjør feil

Utenriksminister Jonas Gahr Støre understreker behovet for sivile tiltak, mens Finlands utenriksminister Alexander Stubb advarer mot enhver kritikk av nåværende politikk. Foto: Thomas Vermes
Utenriksminister Jonas Gahr Støre understreker behovet for sivile tiltak, mens Finlands utenriksminister Alexander Stubb advarer mot enhver kritikk av nåværende politikk. Foto: Thomas Vermes

<pDet siste bombeangrepet i Peshawar kom midt i det nordiske utenriksministermøtet i Nordisk Råd. Nå skal de nordiske landene flytte sammen og samordne mer av arbeidet i farlige land.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stockholm (ABC Nyheter): Dagens blodbad i Pakistan er siste i rekka av selvmordsangrep som har blusset opp i både Afghanistan og Pakistan.

Denne bølgen vil ikke endre de nordiske landenes støtte til den internasjonale krigføringen i disse landene - snarere tvert imot.

- Skulle vi gi noe budskap om at vi er på vei i feil retning, ville det være feil. Vi nordiske ministere støtter den internasjonale innsatsen, sa Finlands utenriksminister Alexander Stubb.

Uttalelsen kom på spørsmål fra ABC Nyheter under en pressekonferanse utenriksministrene nettopp avholdt i den svenske Riksdagen. Der er de samlet i forbindelse med Nordisk Råds årsmøte.

Egen nordisk linje?

I Nordisk Råd er tankegangen at det finnes en egen nordisk tenkemåte og eget sett med verdier. ABC Nyheter spurte om det gir seg utslag iforhold til den internasjonale krigføringen i land som Afghanistan og Pakistan.

- Har dere nordiske utenriksministere en egen og felles tenkning som atskiller seg fra politikken som blir ført, som kan dempe i stedet for å skjerpe konfliktene?

- Husk at situasjonen i Afghanistan nå er veldig vanskelig. Angrepene vil skjerpe også debattene vi har hjemme. Det er forferdelig viktig at vi lykkes, svarte Stubb, som altså understreker at det er behov mer enn noensinne for å stå bak den internasjonale innsatsen.

Støre: Vi satser på det sivile

- Du spør om en særlig nordisk stemme? sa Jonas Gahr Støre, og konkluderte:

- Både ja og nei. Vi deltar i en større sammenheng.

- Men jeg opplever at de nordiske land har klart å koble sammenhengen mellom sivil og militær innsats, å sette fokus på afghanernes eget ansvar og å øke deres egen kapasitet, sier Støre.

Vil samordne Norden

Han forteller at samtalene i Stockholm i disse dager også har ført videre på ett punkt:

- Vi er enige om et tettere samarbeid om sikkerhet mellom de fire nordiske land som har ambassade i Kabul, og om å samordne sivile tiltak.

- I samordningsorganer og i FN merker man en mye tydeligere nordisk stemme enn tidligere, hevder Støre.

- De vil ha oss vekk

- Attentatet i Kabul illustrerer at vi må ta sikkerhetsspørsmålene på enda mer alvor. Det eneste de terroristiske organisasjonene vil, er å få oss bort, understreker svenskenes Carl Bildt.

Han forsikrer om at internasjonale valgobservatører uansett kommer til å reise til omvalget i Afghanistan.

- Attentat i Kabul er ingen nyhet, bemerker Bildt.

- Dødsens farlig

Danmarks utenriksminister Per Stig Møller mener det nå er det meget, meget viktig å huske hvorfor omverdenen gikk inn i Afghanisatan.

- Det er for å ta knekken på terroristene der, som også utdanner og sender terrorister ut i hele verden. Også terrorister sosm kommer fra våre egne land og returnerer hit, sier Møller.

Tidligere denne uka ble det for eksempel avslørt attentatplaner mot den danske avisa Jyllandsposten.

- Får de Afghanistan, så får de også Pakistan. Så kommer et kjempeområde til å bli en treningsleir for islamistiske terrorister som vil destabilisere mange steder i verden. De er døsends farlige, sier Møller.

Personvernpolicy