Pushwagner vant i retten

VANT: Pushwagner vant mot sin tidligere agent Morten Dreyer i Oslo tingrett. (Foto: Berit Roald / Scanpix)
VANT: Pushwagner vant mot sin tidligere agent Morten Dreyer i Oslo tingrett. (Foto: Berit Roald / Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pPushwagner får bildene sine tilbake, mot at han tilbakebetaler 400.000 kroner. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De tidligere avtalene mellom Pushwagner og Morten Dreyer er ugyldige, konkluderer Oslo tingrett. Pushwagner får tilbakeført bildene, mot at han tilbakebetaler 400.000 kroner.

Meyer dømmes også til å betale 1.009.185 kroner i erstatning for salg av bilder i strid med råderetten. Han frifinnes imidlertid for kravet om oppreisning.

Overtok livsverket

Den sivile rettssaken sto mellom Terje Brofos, kjent som Hariton Pushwagner, og hans tidligere agent og støttespiller Morten Dreyer.

Striden sto om gyldigheten av tre avtaler som ble inngått i 1995 og 1998, der kunstneren overførte sine bilder til sin tidligere venn.

Gjennom disse avtalene fikk Dreyer først 51 prosent av inntektene fra salg av Pushwagners bilder, senere overtok han hele samlingen.

Dreyer forskutterte Pushwagner om lag 400.000 kroner i perioden 1981 til 1998. Som motylse overtok Dreyer hele Pushwagners livsverk. Det er disse 400.000 kronene Pushwagner nå er dømt til å betale tilbake.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pushwagner står foran sine egne bilder som henger i VG-auditoriet. (Foto: Berit Roald / Scanpix)Pushwagner står foran sine egne bilder som henger i VG-auditoriet. (Foto: Berit Roald / Scanpix)

Pushwagner ønsket at avtalene skulle slettes. Han ville ha bildene han hadde laget tilbake, pluss 1,2 millioner kroner i kompensasjon for kunst Dreyer har solgt.

- Liten salgsverdi

Fratrekket på 200.000 i erstatningskravet kommer av at et av bildene er «dokumentert solgt til Dreyer i 1990 utenfor de gyldige avtalene», står det i dommen.

Dreyer hevdet imidlertid at Pushwagner hadde liten salgsverdi før han kom inn i bildet, og viste til at han har bidratt med både penger og praktisk hjelp gjennom mange år.

Partene må dekke sine egne sakskostnader og må dele på utgiftene til den rettsoppnevnte sakkyndige