PST kastet iraner ut fra romfartsstudier

PST-sjef Jørn Holme fryktet at kunnskapen en iransk 36-åring ville tilegne seg på skolen kunne brukes til atomteknologi. FOTO: MORTEN HOLM / SCANPIX
PST-sjef Jørn Holme fryktet at kunnskapen en iransk 36-åring ville tilegne seg på skolen kunne brukes til atomteknologi. FOTO: MORTEN HOLM / SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pPST fryktet utdanningen kunne brukes til atomvåpen-utvikling</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Narvik (NTB): En 36-årig iransk statsborger som studerte romteknologi i Narvik, ble kastet ut av Norge etter at PST grep inn. PST fryktet at 36-åringen skulle bidra til Irans atomprogram.

Iraneren hadde allerede gjennomført et ettårig kurs i norsk språk og kultur og var klar for å påbegynne studiene i satellitteknologi på Høgskolen i Narvik.

Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) grep inn, da de fryktet at kunnskapen 36-åringen ville tilegne seg på skolen kunne brukes til atomteknologi.

– Historien har vist at det ofte er tette bånd mellom et romfartsprogram og et missilprogram. Vi mener at kunnskapen han tilegner seg kan misbrukes til utvikling av missiler, sier politiinspektør Jørn Presterudstuen i PST til NRK.

Ifølge Dagbladet tok Justisdepartementet affære og instruerte Utlendingsdirektoratet (UDI) til å nekte 36-åringen oppholdstillatelse, etter å ha blitt tipset av PST. Iraneren og hans kone fikk da 12 dager på seg til å forlate Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

UDI pålagt å varsle

PST-inspektøren sier til NRK at dette er første gang de utviser en student på dette grunnlaget og at det var tilfeldigheter som gjorde at de ble klar over dette tilfellet.

Per i dag finnes det ingen kontrollrutiner for hvilke nasjonaliteter som søker seg inn på sensitive studier i Norge. PST er bekymret for manglende kontroll med studenter og forskere som kommer fra land som fostrer terrorister eller tilvirker masseødeleggelsesvåpen – såkalte bekymringsland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er kjent med at det også finnes andre studenter som det kan knyttes bekymring til. Det er viktig at Norge ikke framstår som et fristed for formidling av kunnskap som man ikke får i andre land, sier Presterudstuen.

FN-resolusjon

Det er en tre år gammel resolusjon fra FN som pålegger Norge å forhindre at iranere kan tilegne seg kunnskap om teknologi som kan benyttes i atomprogrammer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– PST ga råd til utlendingsmyndighetene slik at vedkommende ikke fikk fornyet oppholdstillatelsen sin. Dette er en del av PSTs forebyggende arbeid mot spredning av masseødeleggelsesvåpen, sier informasjonsrådgiver Martin Bernsen til Dagbladet.

UDI har rutiner om å varsle PST når det kommer søknader fra studenter fra blant annet Iran og Afghanistan.

– Når vi mottar saker om studieopphold fra enkelte land, sender vi disse søknadene til PST for konsultasjon før vi fatter et vedtak, sier assisterende kommunikasjonsdirektør Gro Bogen Nilsen til Dagbladet.

– Tilgjengelig for alle

Rektor Arne Erik Holdø sier han ikke har noen forutsetninger for å mene noe om PSTs vurderinger, men er skuffet over håndteringen.

– Vi synes det er synd. Han var en flink student og kunne norsk. Vi tror han ville gjort det bra som student hos oss. Det er skuffende at studenten har vært her ett år før han ble kastet ut. Både han og vi har brukt ressurser på dette, så det er uheldig for begge parter, sier han til NRK.

Han understreker at pensumlistene og informasjonen studentene får på studiet er fullt offentlig tilgjengelig og blant annet kan tilegnes via internett fra hvor som helst i verden.