KLIMAAVTALE

Avblåser bindende klimaavtale

Ser resignert mot København: Statsministrene Jens Stoltenberg, Lars Løkke Rasmussen og Fredrik Reinfeldt. Foto: Thomas Vermes.
Ser resignert mot København: Statsministrene Jens Stoltenberg, Lars Løkke Rasmussen og Fredrik Reinfeldt. Foto: Thomas Vermes.

<pSå er det altså for sent: Jens Stoltenberg og hans nordiske statsministerkolleger ser ikke lenger mulighet for en juridisk bindende klimaavtale i desember.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stockholm (ABC Nyheter): - Hadde det vært opp til Norden, ville vi fått til en folkerettslig bindende avtale i København, sa Jens Stoltenberg etter et møte mellom statsministrene i Nordisk Råd i dag.

- Hvis ikke det er mulig, må vi få til en politisk avtale som slår fast tallfestede utslippsforfpliktelser for de mest utviklede landene, og prosessen videre, sa Stoltenberg på en pressekonferanse.

- De framvoksende økonomiene må påta seg forbedringer i forhold til utviklingen av utslipp som ellers ville skjedd. Og de rike landene må forplikte seg til å finansiere tiltak i fattige land, la han til,

EU-formannskapet bekrefter

Dermed var det klart at de nordiske statsministrenes virkelighetsoppfattelse nå er at det ikke kan bli noen bindende avtale på FNs klimatoppmøte i desember.

Dermed er det helt i det uvisse om verden vil ha noen klimaavtale i det hele tatt når den gjeldende Kyoto-protokollen utløper i 2012.

I Nordisk Råds plenumsdebatt tirsdag ettermiddag bekreftet lederen for EUs ministerråd dette halvåret, den svenske statsministeren Fredrik Reinfeldt, situasjonsbeskrivelsen.

- Ikke mulig i København

- Er man enig i EU at man skal gi opp en juridisk bindende avtale? spurte den danske sosialdemokraten Henrik Dam Kristensen.

- En del land har gjort klart at det ikke er mulig for dem å sluttføre en juridisk bindende avtale i København, fastslo Reinfeldt.

- Det betyr ikke at vi gir opp målet, la han til.

- Vi vil ha en politisk bindende avtale som troverdiggjør målet. Vi har problemer i det amerikanske Senatet, i det australske parlamentet og andre steder. Men vi må ikke forlate våre ambisjoner og mål, og våre behov for å få dette på plass, sier Reinfeldt likevel.

Vil nå 2-gradersmålet

Det de nordiske ministrene ønsker seg i København, er en global avtale som gir 2-gradersmålet troverdighet.

Dette stikkordet dreier seg om at klimautslippene må reduseres til et nivå som hindrer en global temperaturøkning på over 2 grader.

...men senke strømprisene

Klima og liberalisering: Terje Riis-Johansen jobber for nordisk strømmaked. Foto: Thomas VermesKlima og liberalisering: Terje Riis-Johansen jobber for nordisk strømmaked. Foto: Thomas Vermes

Veien til målet er imidlertid kronglete også i den velvillige forsamlingen av nordiske ministre.

Da ABC Nyheter møtte olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp), kom han ut av et møte mellom energi- og næringsministrene med et grønt «2 grader C»-merke på jakkeslaget.

Da hadde ministrene diskutert hvordan de kunne få på plass den siste og manglende biten i et fellesnordisk energimarked, nemlig at husholdningene i nordiske land fritt kan få shoppe strøm fra selskaper i nabolandene.

- Dette vil gi forbrukerne fordeler, sier en fornøyd Riis-Johansen om det.

- Er lavere strømpris en god nyhet for klimatiltakene som ellers diskuteres her i Nordisk Råd?

- Du skal ikke overvurdere utslagene på prisene. Dette er en logisk konsekvens av samarbeidet vi allerede har i Norden på krafteksport, grønne sertifikater og så videre, svarer Terje Riis Johansen.

Personvernpolicy