Meny

KLIMAAVTALE

Avblåser bindende klimaavtale

Ser resignert mot København: Statsministrene Jens Stoltenberg, Lars Løkke Rasmussen og Fredrik Reinfeldt. Foto: Thomas Vermes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så er det altså for sent: Jens Stoltenberg og hans nordiske statsministerkolleger ser ikke lenger mulighet for en juridisk bindende klimaavtale i desember.

Stockholm (ABC Nyheter): - Hadde det vært opp til Norden, ville vi fått til en folkerettslig bindende avtale i København, sa Jens Stoltenberg etter et møte mellom statsministrene i Nordisk Råd i dag.

- Hvis ikke det er mulig, må vi få til en politisk avtale som slår fast tallfestede utslippsforfpliktelser for de mest utviklede landene, og prosessen videre, sa Stoltenberg på en pressekonferanse.

- De framvoksende økonomiene må påta seg forbedringer i forhold til utviklingen av utslipp som ellers ville skjedd. Og de rike landene må forplikte seg til å finansiere tiltak i fattige land, la han til,

EU-formannskapet bekrefter

Dermed var det klart at de nordiske statsministrenes virkelighetsoppfattelse nå er at det ikke kan bli noen bindende avtale på FNs klimatoppmøte i desember.

Dermed er det helt i det uvisse om verden vil ha noen klimaavtale i det hele tatt når den gjeldende Kyoto-protokollen utløper i 2012.

I Nordisk Råds plenumsdebatt tirsdag ettermiddag bekreftet lederen for EUs ministerråd dette halvåret, den svenske statsministeren Fredrik Reinfeldt, situasjonsbeskrivelsen.

- Ikke mulig i København

- Er man enig i EU at man skal gi opp en juridisk bindende avtale? spurte den danske sosialdemokraten Henrik Dam Kristensen.

- En del land har gjort klart at det ikke er mulig for dem å sluttføre en juridisk bindende avtale i København, fastslo Reinfeldt.

- Det betyr ikke at vi gir opp målet, la han til.

- Vi vil ha en politisk bindende avtale som troverdiggjør målet. Vi har problemer i det amerikanske Senatet, i det australske parlamentet og andre steder. Men vi må ikke forlate våre ambisjoner og mål, og våre behov for å få dette på plass, sier Reinfeldt likevel.

Vil nå 2-gradersmålet

Det de nordiske ministrene ønsker seg i København, er en global avtale som gir 2-gradersmålet troverdighet.

Dette stikkordet dreier seg om at klimautslippene må reduseres til et nivå som hindrer en global temperaturøkning på over 2 grader.

...men senke strømprisene

Klima og liberalisering: Terje Riis-Johansen jobber for nordisk strømmaked. Foto: Thomas VermesKlima og liberalisering: Terje Riis-Johansen jobber for nordisk strømmaked. Foto: Thomas Vermes

Veien til målet er imidlertid kronglete også i den velvillige forsamlingen av nordiske ministre.

Da ABC Nyheter møtte olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp), kom han ut av et møte mellom energi- og næringsministrene med et grønt «2 grader C»-merke på jakkeslaget.

Da hadde ministrene diskutert hvordan de kunne få på plass den siste og manglende biten i et fellesnordisk energimarked, nemlig at husholdningene i nordiske land fritt kan få shoppe strøm fra selskaper i nabolandene.

- Dette vil gi forbrukerne fordeler, sier en fornøyd Riis-Johansen om det.

- Er lavere strømpris en god nyhet for klimatiltakene som ellers diskuteres her i Nordisk Råd?

- Du skal ikke overvurdere utslagene på prisene. Dette er en logisk konsekvens av samarbeidet vi allerede har i Norden på krafteksport, grønne sertifikater og så videre, svarer Terje Riis Johansen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus