Pågrepet for terrorplaner mot dansk avis

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pTo menn fra USA er pågrepet for å ha planlagt terrorangrep, blant annet mot avisen Jyllands-Posten.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Chicago (NTB-AP-Reuters): To menn fra USA er pågrepet og siktet for å ha planlagt terrorangrep i utlandet. Et av målene skal ha vært Jyllands-Posten, den danske avisen som først trykket Muhammed-karikaturene.

Arrestasjonene kommer etter tett samarbeid mellom den danske etterretningstjenesten PET og amerikanske FBI, skriver Jyllands-Posten.

– Vi ser meget alvorlig på denne saken. Den ene av de pågrepne har et omfattende nettverk blant ledende militante ekstremister i Pakistan, opplyser sjefen for PET Jakob Scharf til avisa.

– Disse ekstremistene har tidligere vist at de har kapasitet til å utføre hensynsløse terrorhandlinger. Det er ikke bare Danmark de ønsker å ramme, sier Scharf.

Flere terrorplaner

Begge de pågrepne kommer fra Chicago. Mennene, som er 48 og 49 år gamle, anklages for å ha planlagt angrep mot flere utenlandske mål. 49-åringen er siktet for å ha planlagt å utføre en terrorhandling i utlandet, mens 48-åringen er siktet for medvirkning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Som et ledd i planleggingen av terrorangrepene mot den danske avisen har 49-åringen besøkt Danmark to ganger i år for å rekognosere og utpeke terrormål. Siste besøk var i juli, og mannen skal ha tatt videoopptak fra København.

I januar skal han ha besøkt Jyllands-Posten reaksjoner under falsk identitet, opplyser det amerikanske justisdepartementet i en pressemelding.

Var på besøk

49-åringen var angivelig både i den daværende redaksjonen på Kongens Nytorv i København, samt i redaksjonslokalene i Viby i Århus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han skaffet seg adgang til avislokalene ved å fortelle at han var utsendt fra virksomheten First Word Immigration Services, som han fortalte ville åpne kontorer i Danmark. Han sa at de derfor kanskje ville sette inn annonser i avisa.

Jyllands-Posten skriver at de anholdte skal ha hatt tett kontakt med personer fra de militante terrornettverkene Lashkar-e-Taiba, al-Qaida og Harakat-ul-Jihad Islami. En av de anholdte skal også ha planlagt ytterligere et besøk i Danmark i slutten av oktober i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tett overvåket

– De anholdte har vært tett overvåket av de amerikanske myndighetene. Parallelt har PET foretatt sin etterforskning. PET og FBI mener nå at man har minsket faren for angrep, sier Scharf.

Han legger til at samarbeidet mellom PET og FBI fortsetter.

Muhammed-karikaturene som Jyllands-Posten trykket i 2005, utløste demonstrasjoner og opptøyer i en rekke muslimske land. Også flere andre aviser, blant annet i Norge, trykket tegningene.