Ingen dusør utbetalt etter Munch-ranet

Politiet har offentliggjorde stillbilder tatt fra en video av de to ranerne i det de forlater Munch-Museet.
Politiet har offentliggjorde stillbilder tatt fra en video av de to ranerne i det de forlater Munch-Museet.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pSelv om Munch-saken er oppklart og alle de tiltalte i saken har fått sine saker avgjort i rettsapparatet, er dusøren på 4 millioner kroner fremdeles ikke utbetalt, opplyser politiet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Munch-ranet

* Én versjon av hvert av de to verdenskjente Munch-maleriene «Skrik» og «Madonna» ble stjålet i et væpnet ran på Munch-museet på Tøyen i Oslo 22. august 2004.

* Bildene kom til rette 31. august 2006. Opplysninger om hvem som sto bak tyveriet og hvordan maleriene kom til rette skal holdes hemmelig, har Høyesterett besluttet. I boka «Dødsranet» skriver derimot forfatterne at det var David Toskas advokat, Øystein Storrvik, som etter å ha fått bildene fra en av Toskas medhjelpere, kjørte til politiet med bildene.

* To personer er tidligere dømt for å ha utført ranet. Petter Tharaldsen (36) er var ranssjåfør, og Stian Skjold (32) var en av de to ranerne som var inne i museet. Den tredje av ranerne er død. Flere er frikjent i saken.

* Bjørn Hoen (41) ble i Borgarting lagmannsrett i juni i år, som den siste av de tiltalte, dømt til fengsel i to år og seks måneder.

* Flere, blant dem påtalemyndigheten, har uttalt at ranet ble bestilt av David Toska for å svekke etterforskningen av NOKAS-ranet et halvt år tidligere.

* En dusør på 4 millioner kroner til den som sørget for at maleriene kom til retten, er ifølge politiet fremdeles ikke utbetalt. (©NTB)

I boka «Dødsranet» skriver av VG-journalistene Rolf J. Widerøe og Hans Petter Aass at det var David Toskas egen advokat Øystein Storrvik som leverte tilbake maleriene som ble tatt fra Munch-museet på Tøyen et halvt år etter NOKAS-ranet.

Det oppsiktsvekkende kunstranet ble gjennomført for å fjerne politiressurser fra etterforskningen av ranet i Stavanger.

– Ikke utbetalt

Historien om tilbakeleveringen som de to journalistene forteller, skal være bekreftet av fire uavhengige kilder i det kriminelle miljøet. Forfatterne skriver også at det var Toskas høyre hånd, kjent under kallenavnet Skrue, som hadde overlevert maleriene til advokaten.

Ifølge avtalen med politiet skulle imidlertid den omtalte dusøren på 4 millioner kroner ikke utbetales før alle de tiltalte etter kunstranet hadde fått avgjort sine saker i rettsapparatet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bjørn Hoen fikk som sistemann av de involverte avgjort sin sak i Borgarting lagmannsrett i juni i år. Dusøren er derimot fremdeles ikke utbetalt, opplyser politiet til NTB tirsdag formiddag.

– Da alle de tiltalte fikk sine endelige dom, skulle dusøren overføres til Storrviks klientkonto. Hvem som til slutt skulle få dusøren på 4 millioner kroner ville dermed forbli en hemmelighet, skriver forfatterne.

Politiet fryktet ran

Da maleriene ble levert tilbake to år og én uke etter at de var blitt tatt, var det advokat Øystein Storrvik som kom kjørende med dem i bilen sin den 31. august 2006. Alene og med maleriene til en verdi av 750 millioner kroner, kjørte han til politiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Avtalen Storrvik hadde gjort var at han skulle komme med «Skrik» og «Madonna» til en garasje som ble brukt som beredskapslager av Oslo-politiet. Dette lageret lå noen minutters kjøretur fra politihuset. Inne på lageret sto etterforskerne som hadde forhandlet med Storrvik, og ventet på ham. Kjendisadvokaten var alene i bilen da han kjørte inn i garasjen. Porten ble rask lukket. Storrvik kom ut og hilste på etterforskerne, står det i boka.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet skal ha fryktet at de selv kunne bli ranet av organiserte kriminelle under overleveringen. Derfor var garasjen bevoktet med bevæpnet mannskap fra beredskapstrippen både inni og utenfor.

– Da maleriene var flyttet fra Storrviks bil og i en bil fra beredskapstroppen, ble kunstskattene fraktet til politihuset på Grønland. Maleriene var kommet til rette, forteller forfatterne videre. (©NTB)