Bedrifter uten kontroll med menneskerettsbrudd

John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International. Foto: Scanpix
John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDe fleste norsk storbedrifter har retningslinjer for å unngå brudd på menneskerettighetene. Men de mangler kontrollrutiner for å sikre at retningslinjene følges i praksis, viser en Amnesty-undersøkelse.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

83 av Norges største selskaper er blitt intervjuet i undersøkelsen. Den viser at åtte av ti selskaper har retningslinjer, policy, for å unngå brudd på menneskerettigheter. Men det skorter på konkret oppfølging og kontroll. Seks av ti har for eksempel ingen risikoanalyse eller systematisk måling av selskapets arbeid med menneskerettigheter. En tredel av selskapene har ikke respekt for menneskerettigheter skrevet inn i kontrakter med leverandører og underleverandører, og det er få selskaper som granskes av uavhengige eksperter.

– Flere år med fokus på bedriftenes samfunnsansvar har ført til at norske selskaper er gode på policy. Nå er det på tide at de følger opp i praksis, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International.

Amnesty krever blant annet at selskapene analyserer den faktiske risikoen for å bryte menneskerettighetene, definerer målbare mål for selskapets arbeid med menneskerettigheter og sørger for at respekt for menneskerettighetene er med i kontrakter med leverandører og underleverandører. (©NTB)

Barnearbeid er utbredt i mange utviklingsland. Foto: ScanpixBarnearbeid er utbredt i mange utviklingsland. Foto: Scanpix