Meny

Sjekk den GPS-tabben

INGEN SKAM Å SNU: Ved å følge gps-en havnet budbilsjåføren her. Da var det imidlertid for sent å snu, og hjelp måtte tilkalles. (Faksimile: Sky News).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette ser vi i Norge også, sier Statens vegvesen.

(ABC Nyheter): Denne budbilsjåføren, som leverer varer for supermarkedkjeden Asda, så seg blind på GPS-en. Han kjørte nemlig sin to meter brede bil inn på en skogssti.

Forvirrede syklister og fotgjengere i Rosendale, Lancashire trodde ikke sine egne øyne, skriver Sky News.

Sjåføren måtte til slutt forlate bilen sin.

Overrasket

- Jeg var overrasket over at bilen hadde kommet seg så langt, og lurte på hvordan den skulle komme seg ut igjen, sier vitnet David Bissett (32) til nyhetskanalen.

Hjelp ble tilkalt, og etter en time ble bilen slept ut igjen.

En talskvinne for Asda unnskyldte hendelsen med en feil sving.

- Heldigvis ble bilen raskt reddet, slik at våre kunder fikk varene sine i tide, sa hun.

Flere tilfeller

Leder for trafikksikkerhetsavdelingen Finn Harald Amundsen i Statens Vegvesen sier til ABC Nyheter at slike tilfeller også skjer i Norge.

- Vi ser slike tilfeller også her til lands. Slavisk bruk av GPS er ikke alltid trafikksikkert, og det har vi sett flere tilfeller av, sier Amundsen.

Han forteller om flere hendelser i Tønsberg nylig, hvor GPS-er som ikke var oppdatert med de nyeste kartene sendte bilister i feil kjøreretning inn i en tunnel.

- Hvis de fulgte GPS-en kom de automatisk i feil retning, sier Amundsen.

Trailerproblem

Statens vegvesen anbefaler alle å sjekke om deres GPS har nye kartmoduler. I tillegg oppfordrer Amundsen til bruk av sunn fornuft.

Ifølge Statens vegvesen er det både privatbiler og tungtrafikk som sliter med GPS-bruken. Spesielt har det vært synlig med store trailere som har forvillet seg inn i boligområder eller på små fjellveier. Men snarveiene blir ikke alltid så raske som man tror.

Havner på feil kant av landet

Vegvesenet får støtte av Utrykningspolitiet (UP). Politiinspektør Tov Svalastog sier til ABC Nyheter at store kjøretøyer på små veier er et økende problem.

- Det er ikke nødvendigvis et trafikksikkerhetsmessig problem, men det er et kjempeproblem for bilføreren som følger GPS-en slavisk. Da må man kanskje ha kranbil for å få dem ut, sier Svalastog.

Han har også hørt historier om folk som plotter inn feil på GPS-en, og havner på helt feil kant av landet. Også politiet oppfordrer til bruk av sunn fornuft.

- Det kan være lurt å jobbe litt mer enn bare å legge inn en destinasjon, oppfordrer Svalastog.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus