Meny

Hang i krykke etter bussen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bussjåføren stoppet ikke til tross for sterke reaksjoner fra sjokkerte passasjerer.

(ABC Nyheter): 20. november i 2008 skulle 60-åringen, som er avhengig av krykker, gå på bussen ved Gunerius-senteret i Oslo. Men da han hadde fått krykken innenfor døra, begynte bussen å kjøre.

I flere meter hang han etter bussen, og til tross for sterke reaksjoner fra passasjerer og skrekkslagne vitner stoppet ikke bussjåføren (42). Nå er 42-åringen frikjent for uaktsom opptreden i Oslo tingrett.

Uenige

Oslo politidistrikt ønsker foreløpig ikke å kommentere saken.

Det var imidlertid stor uenighet i retten. Meddommerne stemte for frifinnelse, mens fagdommeren mente 42-åringen burde straffes for hendelsen.

Det var da 60-åringen skulle gå på bussen mot Grünerløkka at døren slo igjen rundt krykken hans. Deretter kjørte bussen, mens 60-åringen hang fast i krykken.

5-30 meter

Ifølge dommen er det usikkert hvor langt han ble dratt etter bussen, men ifølge vitneutsagn er det et sted mellom fem og 30 meter.

Til tross for at passasjerer og vitner skrek at bussjåføren måtte stoppe, veivet med armene og dunket på vindusruten, stoppet ikke sjåføren umiddelbart. I politiavhør forklarte sjåføren at han oppfattet passasjerer som hysteriske.

60-åringen løp først etter bussen, men falt da han ikke lenger klarte å holde følge. Kort tid etter fallet stoppet bussen.

Bussjåføren har forklart at han så mannen løpe etter bussen, men at han ikke forsto at krykken sto i klem i døren.

En av grunnene til at bussjåføren ikke reagerte, var at klemsikringen i døren ikke ble utløst. Denne skal forhindre at dørene lukker seg når det kommer objekter mellom dem.

Smerter

Ifølge 60-åringens vitneforklaring husker han lite fra krykken satt fast til han våknet på legevakten. Han har selv klaget på vondt i hodet og hoften etter at han falt, men retten mener det ikke er framlagt noe bevis på skadene.

I dommen står det at bussjåføren verken kan bebreides for at han ikke så krykken i speilet eller at han oppfattet at mannen som løp etter bussen bare var en passasjer som var for sent ute.

Ifølge dommen mente flertallet i retten, altså de to meddommerne, at det som skjedde må betraktes som et hendelig uhell. Fagdommeren på sin side mente at sjåføren burde skjønt på folks reaksjon at det var fare på ferde.

«Med det varsel han fikk fra publikum feilvurderte han situasjonen utenfor bussen og kan etter mindretallets oppfatning bebreides for dette.»

Tidligere i denne uken ble han altså frikjent i saken.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus