Skyter ut verdens største rakett

Skyter ut verdens største rakett
Skyter ut verdens største rakett

<pI dag vil NASA teste raketten som kanskje skal sende mennesker til Mars.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne gangen er raketten, som har fått navnet Ares I-X, ubemannet. Ares skytes ut fra Kennedy Space Center i Florida en gang etter klokka 11 tirsdag – om været tillater det.

Raketten er den største i verden, og er 100 meter lang. Det er 14 etasjer høyere enn den amerikanske romfergen som i dag frakter mennesker ut i verdensrommet. Den gamle romfergen er nå så utslitt at den må pensjoneres iløpet av 2010. Dermed vil det ikke være mulig for USA å sende mennesker ut i verdensrommet med egne farkoster på minst fem år. Ares vil nemlig ikke bli tatt i bruk til dette formålet før tidligst 2015. USA vil dermed måtte leie plass på russiske romferger i mellomtiden.

NASA har store planer for sin nye rakett. Den er en del av Constellation-programmet, et nytt program for bemannede romferder. Planen på sikt er å sende mennesker til månen med Ares. Det er 37 år siden sist gang mennesker gikk på månen. Håpet er at Ares også en dag kan brukes til å sende mennesker til Mars for første gang. Fremtiden er imidlertid usikker. President Obama har foreløpig ikke sagt noe sikkert om fremtidig finansiering av NASA.

Oppskytningen tirsdag vil utsettes til onsdag om ikke værsituasjonen forbedres.

Personvernpolicy