Meny

Mannskaper i Sivilforsvaret truer med ordrenekt

Sivilforsvaret deltok i slukkingen av brannen i Arendal i 2008. Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX .

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Redningsmannskaper i Sivilforsvaret mener utstyret er for dårlig og reserverer seg derfor mot oppdrag. Det risikerer de 10.000 kroner i bot for.

Flere tusen tjenestepliktige i Sivilforsvaret truer regjeringen med ordrenekt. Årsaken er at utstyret har gått ut på dato.

Støvler og drakter er fra 1970-tallet, og halvparten av pumpene er kassert fordi de rett og slett ikke lenger fungerer, skriver Aftenposten.

I et brev til justisminister Knut Storberget skriver John Olav Larsen, lagfører grad 10 i 1. tropp i Levanger sivilforsvar, at han og hans medmannskaper i Sivilforsvaret har så dårlig utstyr at han forbeholder seg retten til å si nei hvis han blir kalt ut i katastrofetilfeller.

– Jeg kan ikke ta ansvaret for å føre mitt eget lag ut i aksjon når jeg ikke kan gå god for deres sikkerhet. Som lagfører i Sivilforsvaret er jeg pliktig til å sørge for lagets og egen sikkerhet først, sier Larsen.

Distriktssjefene i Sivilforsvaret går samlet ut mot regjeringens budsjettforslag.

– Det er helt uholdbart at landets innbyggere blir pålagt tjeneste i Sivilforsvaret gjennom lov, uten å ha tilfredsstillende innsatsbekledning og utstyr som tilfredsstiller dagens HMS-krav, sier lederen for distriktssjefenes arbeidsutvalg, Erik Furevik.

Tjenestepliktige som ikke møter på øvelser eller yter en innsats, risikerer straff og bøter på inntil 10.000 kroner. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus