Mannskaper i Sivilforsvaret truer med ordrenekt

Sivilforsvaret deltok i slukkingen av brannen i Arendal i 2008. Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX .
Sivilforsvaret deltok i slukkingen av brannen i Arendal i 2008. Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX .

<pRedningsmannskaper i Sivilforsvaret mener utstyret er for dårlig og reserverer seg derfor mot oppdrag. Det risikerer de 10.000 kroner i bot for.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere tusen tjenestepliktige i Sivilforsvaret truer regjeringen med ordrenekt. Årsaken er at utstyret har gått ut på dato.

Støvler og drakter er fra 1970-tallet, og halvparten av pumpene er kassert fordi de rett og slett ikke lenger fungerer, skriver Aftenposten.

I et brev til justisminister Knut Storberget skriver John Olav Larsen, lagfører grad 10 i 1. tropp i Levanger sivilforsvar, at han og hans medmannskaper i Sivilforsvaret har så dårlig utstyr at han forbeholder seg retten til å si nei hvis han blir kalt ut i katastrofetilfeller.

– Jeg kan ikke ta ansvaret for å føre mitt eget lag ut i aksjon når jeg ikke kan gå god for deres sikkerhet. Som lagfører i Sivilforsvaret er jeg pliktig til å sørge for lagets og egen sikkerhet først, sier Larsen.

Distriktssjefene i Sivilforsvaret går samlet ut mot regjeringens budsjettforslag.

– Det er helt uholdbart at landets innbyggere blir pålagt tjeneste i Sivilforsvaret gjennom lov, uten å ha tilfredsstillende innsatsbekledning og utstyr som tilfredsstiller dagens HMS-krav, sier lederen for distriktssjefenes arbeidsutvalg, Erik Furevik.

Tjenestepliktige som ikke møter på øvelser eller yter en innsats, risikerer straff og bøter på inntil 10.000 kroner. (©NTB)

Personvernpolicy