Meny

Her har de nettopp båret ut alteret

FULL FYR: Mens kirken sto i lys lue klarte redningsmennene å bære ut salmebøker, bilder og deler av alteret. (Foto: RVR-tjenesten)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se de dramatiske bildene fra Restverdiredningstjenestens hverdag.

Restverdiredning

* Driftes av skadeforsikringsselskapene i FNH.

* Er plassert i 19 vertskommuner, med tre "satelitter" utenfor Oslo.

* Vertskommunene bistår også i 13-19 nabokommuner.

* Brannvesenet utfører jobben, og tar betalt per oppdrag. 

 

Les mer på rvr.no.

OSLO (ABC Nyheter):- Jeg har aldri fått kjeft i denne jobben. Det er ingen som er forbannet for at vi har reddet et gammelt teppe istedenfor at de får et nytt. Veldig mye har en historie og en affeksjonsverdi, sier Ove Brandt til ABC Nyheter.

Brandt er fagsjef i Restverdiredningstjenesten (RVR-tjenesten) i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH). Sammen med brannvesenet bidrar de til å redde verdier for flere hundre millioner årlig.

- Tok det de klarte

Han viser oss bilder av en kirke i full fyr. På det neste bildet er kirken brent ned. På det siste ser man deler av alteret, samt diverse annet utstyr, som brannmennene i RVR-tjenesten i all hui og hast har tatt med ut av det brennende bygget.

Brannen skjedde natt til den 29. mai i år på Grue i Våler, og rystet et helt lokalsamfunn. Brannvesenets unike bilder viser brannens karakter, og hvor dramatisk det må ha vært for redningsarbeiderne.

Her velter røyken ut fra garasjeanlegget på Karmsund (Foto: RVR-tjenestenHer velter røyken ut fra garasjeanlegget på Karmsund (Foto: RVR-tjenesten

- De måtte bare bære ut det de klarte, sier Brandt

Brann og vann

For det meste jobber RVR-tjenesten med brann- og vannskader. Av 1673 oppdrag i 2008 var 711 brannrelaterte, mens 882 var relatert til vann. De resterende oppdragene var for eksempel trafikk- eller båtulykker. Brandt anslår at RVR-tjenesten redder verdier for mellom 150 og 200 millioner kroner årlig. For mange privatpersoner oppleves jobben de gjør som gratis, fordi forsikringsselskapene sparer store summer på tjenesten.

- Maksimumsprisen er egenandelen på forsikringen din. Men dersom du ikke ønsker å ta skadene på forsikringen, betaler du ingenting. Selv om brannvesenet sender oss en regning på 15.000 kroner, sier Brandt.

54 biler

Brandt viser flere bilder, blant annet fra Karmsund Brygge i Haugesund. En brann i en underjordisk garasje har satt 54 biler i fare for total ødeleggelse.

Her blir en av bilene spylt og rengjort. (foto: RVR-tjenesten)Her blir en av bilene spylt og rengjort. (foto: RVR-tjenesten)

Brannen blir slukket, men bilene er fortsatt ikke reddet. Dersom noen starter dem, vil røyken og gassene ødelegge elektriske systemer og bilenes air condition. Samtlige ville stått i fare for å bli sanert om ikke noe hadde blitt gjort i løpet av noen timer.

- Samtlige biler ble spylt og rengjort. Alle bilene, som til sammen utgjorde en relativt verdifull bilpark, ble gitt tilbake til sine eiere i minst like god stand som de var før brannen, sier Brandt.

Her blir laksen lastet fra den veltede traileren til en annen. (Foto: RVR-tjenesten)Her blir laksen lastet fra den veltede traileren til en annen. (Foto: RVR-tjenesten)

Han forteller også om en episode på E6 ved Mo i Rana. Også denne skjedde i mai 2009.

Lakseredning

En lastebil med 16 tonn frossen laks veltet. Alt hadde blitt destruert om ikke laksen kunne lastes over i en annen termobil. Men etter noen timers iherdig jobbing ble 12 tonn reddet. Alt som ikke hadde ødelagte esker kunne fraktes videre.

- Det er klart at forsikringsselskapene sparer store summer på Restverdiredningstjenesten. Vi koster dem om lag 15 millioner kroner årlig, mens vi redder verdier for mer enn det tidobbelte, sier Brandt.

Tørt, røykfritt og sikkert

Her er lastebilen tømt for 16 tonn frossen laks. (Foto: RVR-tjenesten)Her er lastebilen tømt for 16 tonn frossen laks. (Foto: RVR-tjenesten)

Han forteller at redningsmennene har tre hovedprinsipper.

- Vi vil overlevere det vi har håndtert tørt, røykfritt og tyverisikret. Det siste er viktig, for du skal ikke oppleve å finne igjen dine personlige eiendeler på et loppemarked. Selv om forsikringsselskapet har betalt ut erstatning, er ikke eiendelene allemannseie, sier Brandt.

RVR-tjenesten har vært operativ i Norge siden 1986. I 1987 ble den permanent med fem vertskommuner. I dag er det 19.

- Vi har god beredskap i rundt 370 av landets kommuner, sier Brandt.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus