Meny

Minnet niåring mandag

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En niåring ved Majorstuen skole er død av svineinfluensa og ble minnet mandag.

Elevene ved Majorstuen skole i Oslo ble møtt av en dårlig nyhet da den nye skoleuken tok til.

Jenta hadde en underliggende sykdom og var dermed spesielt utsatt for den nye influensaen. Mandag ble det bekreftet at hun var smittet av H1N1-viruset da hun døde.

– Den underliggende sykdommen hun hadde var alvorlig, har jeg fått opplyst. Hun var derfor i risikogruppen, sier overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet til NTB.

Fungerende rektor ved Majorstuen skole, Marianne Mette Stenberg, forteller til NTB at jenta ble minnet på skolen mandag.

– Vi minnet henne og ga nøktern og saklig informasjon til elevene og besvarte spørsmål så langt vi kunne, sier den fungerende rektoren.

Jenta var innlagt på Ullevål universitetssykehus. Dødsfallet er det ellevte i Norge som kan knyttes til den nye influensaen.

– Fulgte rutinene

Majorstuen skole skal i motsetning til andre Oslo-skoler ikke ha vært preget av mye sykdom den siste tiden.

– Nei, det har vi ikke. I slike situasjoner har vi en beredskapsplan, det har vi alltid, men her har vi fått ytterligere retningslinjer fra utdanningsetaten og Helsedirektoratet. Vi har fulgt rutinene i denne saken, sier Stenberg.

– Vi hadde et møte med elevene i dag og har informert foresatte og elever i henhold til rutinene våre. Det vil ikke bli holdt ytterligere fellesmøter, sier den fungerende rektoren til NTB.

Fra før har en toåring fra Vest-Agder og en tenåring fra Vestfold også mistet livet etter å ha vært smittet av svineinfluensa, i tillegg til åtte personer fra Oslo, Oppland, Hordaland, Telemark og Akershus.

– Elleve dødsfall er veldig få i forhold til det vi ser med den vanlige sesonginfluensaen, men med denne nye influensaen er det urovekkende at der er noen få som får et stormende, veldig alvorlig, sykdomsforløp, sier Bjørn Iversen.

Merkelig høye dødstall

– Legene forteller oss at sykdomsbildene for disse er uvanlige, sier overlegen.

Elleve døde i Norge er også spesielt høyt sett i forhold til landene vi vanligvis sammenligner oss med, som Sverige og Danmark. I Sverige er to dødsfall knyttet til influensaen, mens det i Danmark er ett dødsfall knyttet til viruset.

– Det skjønner vi ikke noe av. Vi har ingen god forklaring på hvorfor det er så mange dødsfall i Norge. Det er ikke en mer aggressiv variant av viruset i Norge, det har vi undersøkt. Det er heller ingen fellesnevnere blant de døde, sier Iversen.

Ny bølge på vei?

Mens det meldes om store vaksinasjonskøer i byene der vaksinasjonen allerede har begynt, frykter Folkehelseinstituttet at over 100.000 nordmenn har eller har hatt sykdommen til nå.

Først og fremst i Sør-Norge er det en økning i antall positive prøver, noe som kan tyde på at en ny bølge av smittede er på vei.

– Vi får inn nye tall onsdag fra labbene rundt om i landet, da vil vi kunne si mer om utviklingen. Men vi regner med at alle parameterne kommer til å stige voldsomt når vi skal produsere tallene for forrige uke, sier Iversen.

Personer i risikogrupper og de som føler seg veldig syke eller blir bekymret, skal kontakte lege.

– Hvor rask økningen blir og om dette er begynnelsen på hovedbølgen, kan vi ikke si sikkert ennå, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen. (©NTB)

Snorre.Schjonberg@ntb.no

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus