Meny

FNs KLIMATOPPMØTE

- Obama er nødt til å komme

Uansett: - President Obama må stille på klimatoppmøtet selv om Senatet ikke har fått ferdigbehandlet USAs klimapolitikk, mener EU-toppen Andreas Carlgren. Foto: Thomas Vermes

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- President Obama må komme til klimamøtet i København. Også om USA ikke har gjort hjemmeleksa si. Det mener den svenske miljøministeren som leder EUs ministerråd.

STOCKHOLM (ABC Nyheter): Kort før FNs klimatoppmøte finner sted i København i desember, går ryktene om at president Barack Obama ikke vil dukke opp.

Ledelsen i EU reagerer på utsiktene til at en så viktig aktør som Obama skulle utebli.

Det kom fram på en konferanse arrangert av Nordisk Råd, Den nordiske investeringsbanken NIB og det svenske formannskapet i EU i Stockholm mandag kveld, foran Nordisk Råds sesjon denne uka.

- Selv tror jeg det skal bli veldig vanskelig for Obama å ikke komme, slår den svenske miljøministeren Andreas Carlgren fast.

- USA avgjør

- Det avgjørende spørsmålet i København blir om USA vil legge på bordet mer forpliktelser, sier Carlgren, som dette halvåret leder EUs ministerråd.

- I dette årtiet er det Kina som har det største ansvaret for økende klimautslipp. Og vi merker nå at Kina beveger seg veldig.

- Men de kommer ikke til å forplikte seg til noe som helst i en global klimaavtale før USA legger noe på bordet, sier Carlgren.

Ingen klarering i Washington

Problemet kort før FNs 15. partsmøte i klimakonvensjonen (COP15), som toppmøtet formelt heter, er at Senatet i USA ennå ikke har godkjent noen forpliktende klimaplan presidenten kan forplikte seg til i en internasjonal avtale.

Carlgren ser det uansett som svært uheldig om Obama ikke kommer.

- Vi må se et tilbud fra USA uansett om de er ferdig i Senatet eller ikke, sier Carlgren.

Han avskriver likevel ikke amerikanerne.

- Hittil har USA signalisert at de bare ville være med på en del av en avtale. Nå har de sagt at de vil være med på en helhetlig avtale, sier Carlgren, som driver et aktivt klimadiplomati..

Godord om Norden

Dagen før de nordiske ministrene starter sine diskusjoner om klimapolitikk, kom Carlgren med godord om Nordens rolle:

- Norden kommer til å bli en motor i det internasjonale klimasamarbeidet, spår han, selv om Norden er delt: Norge og Island utenfor, Grønland utmeldt av EU, men de øvrige landene underlagt EUs fellesskapspolitikk.

Fort gjort i København

- Jeg svarer ikke på om jeg er optimist eller pessimist foran København. Det dreier seg for meg om å ha en veldig sterk vilje. Tvil ikke på den politiske vilje vi fra Norden skal vise, også på vegne av EU, sa Carlgren til forsamlingen av politikere fra de nordiske landene og andre interesserte.

Han drar i slutten av uka til Barcelona der drøyt 40 miljøvernministere fra hele verden skal diskutere stridsspørsmålene foran klimatoppmøtet i København.

- Mye må gjøres før København. Stats- og regjeringssjefene kan ikke være der mer enn 30 timer av sikkerhetsgrunner.

Med hjelp av atomkraft

Den svenske ministeren markerte for øvrig en positiv holdning til et omstridt klimatiltak: Atomkraft.

- Jeg tror atomkraft kommer til å spille en rolle, slår miljøminister Carlgren fast.

- I Sverige kan vi takket være atomkraft og vannkraft ha en kulldioksid-fri elektrisitetsforsyning, legger han til.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus