Meny

McDonald's rømmer fra Island

FOR DYRT: Det ble for dyrt for å drive McDonalds på Island.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Islands McDonald's-restauranter vil bli stengt i slutten av måneden

Restaurantkjeden stenger som følge av at den islandske kronen har stupt i verdi. I løpet av det siste året har kostnadene fordoblet seg for hamburgerkjeden, skriver Bloomberg.com.

- Vi hadde vært nødt til å heve prisene med 20 prosent. Det ville ha økt prisen på Big Mac til 780 islandske kroner (om lag 35 norske kroner, red. anm.), sammenliknet med de 650 islandske kronene de koster i dag, sier direktør Magnus Ogmundsson i franchiseforetaket Lyst ehf, som driver McDonald's-restaurantene på Island, i en pressemelding.

Den islandske staten måtte i fjor høst gripe inn og ta styringen over landets tre største banker. Bankkrisen fikk store følger for Islands økonomi. Den islandske kronen falt så mye som 80 prosent mot euro.

- Våre konkurrenter bruker kjøtt og salat fra øya, mens vi importerer disse varene, som er svært dyr, sier Ogmundsson.

De dyreste Big Mac-ene blir solgt i Norge og Sveits, mens de billigste selges i Sør-Afrika og Kina, ifølge Economist Big Mac Index.

McDonald's åpnet sine første restauranter på Island I 1993. Den første personen på Island som satte tennene sine i en Big Mac var den daværende statsministeren David Oddsson.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus