Meny

Norsk Karadzic-forsvarer tidligere straffedømt

TIDLIGERE STRAFFEDØMT: Jan Heftye Blehr ble i 1992 dømt til ett års fengsel for grovt økonomisk utroskap, hvorav 60 dager ubetinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norske advokaten Jan Heftye Blehr i forsvarergruppen til Radovan Karadzic er tidligere straffedømt, mens reglene for forsvarsadvokater ved krigsforbryterdomstolen krever rent rulleblad.

– Det har ikke vært noe tema for ICTY (FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia), sier Blehr til NTB.

– Jeg gikk igjennom dette i forbindelse med min godkjenning som forsvarer ved ICC (Den internasjonale straffedomstolen), og de hadde ingen innvendinger mot å godkjenne meg. ICTY har basert seg på godkjenningen fra ICC, sier han.

Økonomisk utroskap

Blehr ble i 1992 dømt til ett års fengsel for grovt økonomisk utroskap, hvorav 60 dager ubetinget.

Reglene for godkjenning av forsvarere ved FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia krever at forsvarere og juridiske rådgivere, foruten å ha de nødvendige juridiske og språklige forutsetninger, må ha et absolutt rent rulleblad.

I direktivet for ansettelse av forsvarere heter det i artikkel 14 at de som tilsettes, ikke må ha blitt funnet skyldig i relevante straffesaker.

– Meget interessant

– Det er første gang jeg hører om dette, så dette kjenner jeg ikke til. Men det er meget interessant, sier en meget godt plassert person i ICTYs personalavdeling til NTB.

Han kan imidlertid bare uttale seg anonymt. Offisielle uttalelser gis bare av domstoladministrasjonens talsperson.

Ifølge kilden er Blehr en av Karadzics «pro bono»-rådgivere, altså en som yter gratis bistand.

– Han er ikke én av de åtte som lønnes av ICTY, sier kilden.

Blehr sier imidlertid at det nettopp er ICTY som betaler ham for arbeidet i Karadzics forsvarergruppe.

Han forteller dessuten at han ikke vil være i praktisk virksomhet for forsvaret i Haag før i februar neste år på grunn av en forestående operasjon. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus