Moland bedre, French verre

SYKERE: Helsetilstanden til Joshua French er forverret, mens Tjostolv Moland er på bedringens vei.( Foto: Tore Meek / Scanpix)
SYKERE: Helsetilstanden til Joshua French er forverret, mens Tjostolv Moland er på bedringens vei.( Foto: Tore Meek / Scanpix)

<pTjostolv Moland er litt bedre, mens Joshua French har fått malaria. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helsetilstanden til Joshua var mandag forverret, ifølge misjonær Rune Edvardsen.

Edvardsen er for tiden i Norge. Han opplyser til NTB at han reiser ned igjen til Kongo 12. november, sammen med Tjostolv Molands mor, Mathilde Moland, og norske leger som har stilt seg til rådighet for Moland og French.

Advokat Morten Furuholmen, som bistår de to nordmennene, reiser til Haag i Nederland 4. november i håp om at Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i byen skal fatte interesse for saken.

Furuholmen sier til NRK at møtet med hovedaktoren i Haag er et viktig steg i den hensikt å få saken kjent i utlandet.

I tillegg til møtet i Haag har han skrevet brev til FNs menneskerettighetsråd (UNHRC) i Genève om saken. Furuholmen mener at staten Kongo har begått en humanitær forbrytelse. Han sier også at han er lite fornøyd med det norske Utenriksdepartementets innsats i Kongo-saken.

Ankesaken mot de to dødsdømte nordmennene, som begge er funnet skyldig i drap, drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund, er utsatt på grunn av Tjostolv Molands helsetilstand. Kongolesiske leger mener han enten er rammet av hjernemalaria eller emosjonell psykose.

Etter planen skal saken starte igjen 29. oktober.

Moland og French ble i begynnelsen av mai pågrepet i Kongo og mistenkt for drapet på sjåføren sin, Abedi Kasongo. Begge har nektet straffskyld. Ankesaken startet 13. oktober i militærdomstolen i Kisangani.

Personvernpolicy