Meny

- Tidligst dømt i 2011

TAR TID: Bevisene mot Radovan Karadzic er mange, og det er vil trolig ta over 2,5 år på å gjennomføre rettsaken, tror Morten Bergsmo. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Radovan Karadzic vil ikke bli dømt før langt inn i 2011, tror ekspert på internasjonal strafferett.

(ABC Nyheter): Mandag morgen skulle rettssaken mot den tidligere bosnisk-serbiske presidenten starte i Beograd. Karadzic er tiltalt for til sammen 11 tilfeller av folkemord, og sier han ikke anerkjenner domstolen.

Rettsakens første dag ble dermed kort. 20 minutter etter at forhandlingene skulle ha begynt mandag, gikk den sør-koreanske dommeren O-Gon Kwon inn for å utsette rettsaken til tirsdag. Karadzic vil ifølge en rådgiver heller ikke møte under tirsdagens rettsforhandlinger.

Dommeren advarte mot at det vil får følger for Karadzic dersom han unnlater å møte.

- Bare skitten politikk

Pårørende er sterkt kritiske til at Radovan Karadzic fikk utsatt rettsaken mot seg ved å holde seg på cella.

Det førte til protester på tilhørerbenken, ifølge britiske Guardian.

- Dette er bare skitten, skitten politikk. Jeg er helt sjokkert over dette. Jeg har ventet på dette i 14 år, og forventer rettferdighet. Men i stedet for å bli straffet, blir nå Karadzic belønnet, sier Zumraca Sehomerovic, ifølge avisa.

Hun er blant flere pårørende som har tatt turen med buss fra Srebrenica i Bosnia-Hercegovina. Byen ble i 1995 åstedet for den verste massakren siden andre verdenskrig. Karadzic var, ifølge tiltalen, øverste ansvarlig for rettsaken der 8000 gutter og menn ble massakrert. Blant de drepte var Sehomerovic’ sønn og ektemann.

- Kunne jobbet raskere

Karadzic er den desidert mest profilerte krigsforbrytertiltalte i Haag, etter at Slobodan Milosevic døde i 2006.

Milosevic var tiltalt for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten i Bosnia-Hercegovina, Kroatia og Kosovo. Rettsaken mot ham ble kritisert for å ta altfor lang tid.

Ekspert på internasjonal rett, Morten Bergsmo, mener Karadzic ikke vil få sin dom før tidligst i 2011.

- Indikasjonene tyder på at at de vil bruke 2,5 år eller mer på rettsaken. Det er ikke så lett å gjøre det bedre, men jeg tror nok det kunne gått litt raskere dersom påtalemyndigheten hadde organisert bevisene bedre og mer oversiktlig, sier Bergsmo til ABC Nyheter.

- Opptatt av ettermæle

Han tror Karadzic ønsker å sende signaler hjem til Balkan ved å nekte å møte i retten.

- Jeg vet ikke hvorfor Karadzic nektet å møte i dag. Det kan vi bare spekulere i. Et resultat er at han får oppmerksomhet ved rettssakens start. Han sender også et slags signal om at han ikke anerkjenner tribunalets legitimitet fullt ut.

- Det kan virke som om det er like viktig for ham å føre sitt forsvar for deler av opinionen hjemme i Bosnia-Hercegovina og i Serbia, som for de tre dommerne i saken, sier Bergsmo.

- Hvorfor er dette så viktig for ham?

- Kanskje anser han det som viktig rent personlig, kanskje for sitt politiske ettermæle.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus