Meny

Hevder meteorittkrater er en bløff

Folk står ved kanten til det påståtte meteorittkrateret i Lativa. Flere eksperter mener nå at hullet er laget av mennesker. FOTO: REUTERS.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En påstått meteoritt som skal ha truffet en slette nord i Latvia er trolig en bløff.

(ABC Nyheter): Nysgjerrige skuelystne samlet seg mandag rundt et mystisk krater på en slette utenfor den latviske byen Marzsalaca etter rapporter om at noe hadde falt ned fra himmelen.

Flere eksperter mener at dette ikke er et meteorittkrater, men et hull laget av spøkefugler. Foto: Reuters.Flere eksperter mener at dette ikke er et meteorittkrater, men et hull laget av spøkefugler. Foto: Reuters.

Krateret, som oppstod søndag kveld, er tre meter dypt og femten meter bredt, og ser ved første øyekast ut som et meteorittkrater.

Ifølge nyhetsbyrået AP var geologen Uldis Nulle en av de første til å ankomme krateret. Da han ankom åstedet steg det fremdeles røyk opp fra hullet.

– Mitt førsteinntrykk var at dette må ha vært en meteoritt, sier Nulle til nyhetsbyrået.

Skeptiske

Nå stiller imidlertid flere forskere seg svært tvilende til at en meteoritt kan ha laget det mystiske krateret. Ifølge den latviske geologen Dainis Ozols er den såkalte meteoritten bare røyk laget av kjemikalier og hullet laget av mennesker.

Det melder den engelskspråklige avisen The Baltic Course.

Ozols konklusjon er at hullet er laget av spøkefugler som ønsket oppmerksomhet. De har derfor tent på kjemikaliene, filmet åstedet (se video øverst), før de deretter spredde nyheten om meteorittnedlaget.

Astronom Ilgonis Vilks ved Universitetet i Latvias institutt for romforskning sier til den samme avisen at det trolig ikke ville ha vært noen brann i bunn av krateret dersom det virkelig dreide seg om en ordentlig meteoritt.

Ifølge Vilks eksploderer meteorittene ved et nedslag og sprer bitene i alle retninger.

Må ha vært uvanlig stor

Også astrofysiker Asta Pellinen-Wannberg ved det svenske Instituttet for romfysikk er skeptisk til at dette virkelig dreier seg om et meteorittkrater. Meteoritten må ha vært minst én meter i diameter for å lage et krater på den størrelsen, sier han ifølge Aftenposten.

Det er uvanlig at en så stor meteoritt treffer jorden. De fleste utenomjordiske gjenstander som krysser vår banne, brenner opp i atmosfæren før de når jordoverflaten.

Politiet har sperret av området for å hindre at folk tar med seg jord som souvernir fra hullet.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus