Meny

Går imot kulturhistorisk museum i Bjørvika

Universitetsstyret gikk inn for å flytte vikingskipene i Vikingskipshuset på Bygdøy til et nytt museum i Bjørvika, men det er ikke den mest samfunnsøkonomiske løsningen. Foto: Heiko Junge / SCANPIX .

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny rapport fraråder myndighetene å bygge et nytt kulturhistorisk museum i Bjørvika. Dermed blir ikke vikingskipene flyttet fra Bygdøy.

Å samle museet på Bygdøy er den beste samfunnsøkonomiske løsningen, ifølge rapporten.

Konsulentselskapet Metier har laget rapporten på oppdrag for Kunnskapsdepartementet. Rapporten ble overlevert statsråd Tora Aasland (SV) mandag ettermiddag.

Både økonomi og lokalisering har vært viktige spørsmål i vurderingsprosessen. Tilstanden til vikingskipene likeså. Mange har fryktet at en flytting vil gjøre våre nasjonalklenodier om til støvhauger, til tross for at flere rapporter tidligere har slått fast at skipene skal tåle påkjenningen.

Både Universitetet i Oslo, som eier museet, og Kulturhistorisk museums ledelse ønsker et nytt museum i Bjørvika.

Museets samlinger er bygget opp over snart 200 år. Dette er landets desidert største samling av gjenstander fra forhistorisk tid og middelalder funnet i Norge, blant annet kirkekunst, runeinnskrifter, mynter og etnografiske gjenstander. Virksomheten er i dag fordelt på fire hovedbygninger i Oslo sentrum, i tillegg til Vikingskipshuset på Bygdøy. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus