Meny

En groundhoppers glade hverdag

GROUNDHOPPER: Trond «Bluenose» Fuhre har som mål å besøke 92 baner i engelsk fotball. Her fra oktoberturen til Dagenham&Redbridge. (Foto: Privat).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når man er glad i fotball og da spesielt engelsk fotball, er mulighetene store.

Du kan følge ditt favorittlag fra Norge på nært hold gjennom media, nettet og ikke minst reise på tur til balløya.

Men for noen av oss frelste er ikke det nok å se sitt kjære lag fra godstolen, men besøke alle de 92 klubbene i ligasystemet. Nå inkluderes også Blue Square Premier League (nivå 5).

I Norge har vi en paraplyorganisasjon for norske supporterklubber for britiske lag, Supporterunionen for Britisk Fotball. En av deres aktiviteter er å ha en groundhopperliste som viser hvor mange klubber/stadion du har besøkt. Se www.supporterunionen.no

- Konge med besøk

Som Birmingham City FC-supporter er det alltid de som prioriteres når man reiser over dammen, men noen helger er det spillefri i Premier League/Championship og da kan man utnytte dette ved å reise på en skikkelig groundhoppertur. Man reiser uten stress, fordi resultatene av fotballkampen ikke betyr så mye.

Man nyter totaliteten med å se fotball det vi engang så på TV i Norge. Skikkelig kraftfotball med tempo som ikke står i stil med teknikk og eleganse. I de nedre divisjoner i England finner du sjelen i britisk fotball, både på og utenfor banen. For oss som vokste opp på 70/80 tallet med tippekampen er dette arenaer som gir skikkelig valuta for pengene. Pur engelsk på alle slags vis. Her kommer du ofte i kontakt med de lokale supportere og de synes det er helt konge at du besøker deres klubb. Mange av klubbene i League 1 og 2 har store fellesrom i hovedtribunen som benyttes til pub/matservering på kampdager. Her er også bortesupportere velkomne, noe sånt finnes ikke i Premier League. Til dags dato ikke jeg opplevd bråk og spetakkel på slike sammenkomster.

Kun 16 år gammel

Grytidlig lørdag 10. oktober tar jeg Torpekspressen fra bussterminalen i Oslo til flyplassen i Sandefjord. Derfra bringer Ryanair meg til Stansted Airport. En flyplass som ligger ca 45 min med tog fra London sentrum. Mitt mål for helgen er å besøke League 2 klubbene Dagenham & Redbridge og Notts County. Som groundhopper har du en «liten» planlegger i deg. På en helg som dette er det mange avgjørelser som skal tas. Du er på reisefot og kommer til steder du aldri har vært og muligens aldri kommer tilbake til. For meg er toget min beste venn når man reiser på kryss og tvers i England. Du kan stole på toget angående tider og rutenettet er briljant.

Det var ikke enkelt å komme til The London Borough of Barking & Dagenham Stadium, hjemmebanen til «Daggers» (klubbens klengenavn) fra tog/tube stasjonen Liverpool Street. På grunn av vedlikehold på undergrunnsbanen (Districtline) til området Essex, måtte jeg ta tog og buss før jeg ankom klubben som kun er 16 år gammel. Dette er en klubb som er slått sammen av amatørklubbene Leytonstone, Ilford, Walthamstow Avenue som dannet Redbridge Forest, som igjen slo seg sammen med Dagenham FC i 1992 til dagens klubbnavn. Klubbens store gjennombrudd kom i 2007 da de vant Fotball Conference tittelen og har spilt i League 2 siden.

Må kjøpe mug

Ved ankomst må en billett kjøpes i ticketoffice, men her betaler du ved inngangene (uten å få en billett) fikk jeg vite. Surt for meg, som samler alle kampbilletter i fotoalbum som bevis og historieforteller.

Som vanlig kjøpes klubbens «mug/kopp», en tradisjon som jeg har på alle nye baner jeg besøker. Det begynner å bli fullt i kjøkkenskapet hjemme nå, da dette var min 74 besøke bane etter SBF`s reglement. Til min glede har også denne klubben et stort fellesrom for supportere og min første pint blir bestilt raskt.

I dagens kampprogam kan jeg lese om manager John Still refleksjoner over klubbens prestasjoner de siste uker. Essex-klubben har gjort det meget bra til nå og ligger til dagens match på en solid 3. plass på tabellen. Jeg kommer i kontakt med noen hyggelige hjemmesupportere og man føler seg velkommen. Da jeg nevner mangel på kampbillett, ble det ordnet på 1-2-3. Den fikk jeg kjøpt for kun £11. Personen som ordnet biffen jobbet for klubben (Kitman) og jeg blir invitert til å «stå» sammen med hans venner under kampen. Dagens motstander er bånnlaget Darlington med Steve Staunton som nyansatt (ut sesongen) manager.

Møtte nordmann

«The Quakers» kom under administrasjon i februar 2009 og det har kun gått en vei siden da. På North Stand står vi tett som hagel og ser kampen. Hjemmelaget er klart best og vinner matchen 2 - 0. Dagens «Daggers» er midtbanekrigeren Stuart Thurgood og Steve Staunton`s utfordringer i Darlington ble ikke mindre etter denne kampen. Dagens tilskuerantall var 1.981 betalende. At engelsk fotball er populært i Norge fikk jeg nok et bevis på denne flotte lørdag i Dagenham. I pausen etter et toalettbesøk snublet jeg nesten over en norsk Derby-supporter, ingen mindre en Inge Haagensen. Han er også groundhopper på sin hals og en stor bidragsyter i den norske supporterklubben. Vi vekslet noen ord og ønsket hverandre en god fotballweekend.

Etter kampen var målet St Pancras jernbanestasjon i London sentrum. Derfra toget jeg til småbyen Grantham og byttet til et skramletog som brakte med til Nottingham. Etter en kort taxitur var jeg ankommet hotellet Holyday Inn. Jeg benytter ofte denne hotellkjeden, mye fordi de har en god kvalitet på de detaljer jeg synes er viktig for et hotell.

Som dere sikkert husker spilte Argentina en meget viktig match mot Peru denne kvelden og det var godt å slappe av på rommet og se kampen live på Sky Sports utover natten.

Og hvilken match!

Maradona fikk siste stikk med seier og noen «adult meldinger» til media i etterkant. Det blir søndag og nå skal jeg besøke verdens eldste ligaklubb. Notts County er klubben og den ble grunnlagt i 1862. Jeg har gledet med lenge til å se Meadow Lane Stadium, som ble åpnet i 1910.

I Robin Hood-land

En flott moderne arena som tar hele 20.300 tilskuere. Den siste sesongen de var i toppligaen var i sesongen 1991/1992, sesongen før 1. divisjon ble Premier League. I den siste tiden har klubben vært mye i media på grunn av svenske Sven-Gøran Eriksson. Svennis overrasket alle med å ta en Director Of Fotball-rolle i klubben. Han har med seg som alltid Tord Grip, som har tittelen General Advisor. Hovedmålet i denne tradisjonsrike klubben er Premier League, og det skal gjennomføres med kapital fra Qadbak Investments Ltd. Ryktene sier det er pengesterke familier fra Midtøsten og Europa som står bak Qadbak I Ltd. De støtter også BMW Sauber Formula One team. Mange sperret opp øynene da Svennis sa hans nye utfording var å få Notts County opp til Premier League. Ingen umulighet, men jeg tror han vil slite med å lykkes!

«The Magpies» innehar en 6. plass foran helgens kamper i League 2 og dagens motstander er sørkystlaget Torquay United. Hjemmelaget har spilt bra på hjemmebane denne sesongen og står med fire seiere og en uavgjort. Klubben fra Devonshire sliter i bunnen av tabellen og trenger sårt poeng. Kampen har kick off 17.15 lokal tid, så da fikk man tid til se seg omkring i Nottingham sentrum. Jeg ble overrasket over hvor hyggelig og intimt bysentrum var og denne søndagen var det markedsdag. Det betød mange spennende boder med salg av varer og mat fra alle kanter av verden. En asiatisk nudelrett med biff smakte fortreffende. Været i Nottingham var strålende, ingen skyer å se og dagen var fortsatt ung.

Englands eldste serveringsted/pub.Englands eldste serveringsted/pub.

Som dere vet er vi i området der Robin Hood levde. Robin Hood er en berømt, legendarisk skikkelse. Hans eksistens har ikke kunnet påvises historisk, men det har vært gjort mange forsøk. Han var en meget god bueskytter som stjal fra de rike og ga til de fattige. Ved Nottingham Castle kan du se Robin Hood-statuen og her kan du lese om hans liv. Mange tror han levde i perioden høymiddelalderen (1150 til 1300). Like ved Nottingham Castle treffer du på englands eldste serveringsted/pub. Stedet har det meget spesielle navn Trip to Jerusalem Inn. Et utrolig sjarmerende bygg som ble åpnet i året 1189. Her får du blant annet servert lokalt øl og de skrøt av sine gode middagsretter. Jeg fikk kun tid til en pint med en lokal Ale, men den smakte da også utsøkt. Tiden flyr fort i hyggelig lag og i byen Nottingham trivdes jeg. Men nå ønsker jeg å se League 2 fotball.

Schmeicel på tribunen?

Meadow Lane er ca 1 km fra jernbanestasjonen. Må innrømme at jeg ble irritert over den dårlige skiltingen mot Meadow Lane fra sentrum, brukte unødvendig tid å finne frem. Men da jeg så stadion ble all irritasjon visket vekk og jeg langet ut mot klubben som har Peter Trembling som Chairman. Morsomt å vite er at Nottingham Forest og Notts County er ligaklubbene som er nærmest hverandre i antall meter. Kun elven River Trent skiller de rivaliserende klubber.

At denne klubben befinner seg i League 2 er ikke til tro. Her ligger alt til rette for fotball på toppnivå.

Klubbens Mug ble kjøpt og deres kampprogram er knallbra. En kampbillett ble kjøpt for £20 og navnet på tribunen jeg skal sitte er Derek Pavis (Main) Stand. Kampen vises på SkySports, men likevel kommer det 8.812 supportere og støtter sin kjære klubb. Bortelagets supportere kunne ikke være flere en 100 blodfans.

1. omgang var den klart beste og hjemmelaget spilte meget godt og ledet 2 - 0. Særlig frisparkmålet til Ben Davis var en perle. Men Torquay reduserte like før pause og fikk blod på tann. 2. omgang var en svak affære, men bortelaget fikk sin utlikning på Notts County keeper Kasper Schmeichel. Dansken som er sønn av Manchester United legenden Peter Schmeichel. Et keepertalent som fikk muligheten i Manchester City, men ble etter hvert lånt ut til klubber som Cardiff City, Bury og Coventry City. I sommer kjøpte Notts County dansken fra Man City for en ukjent sum. Kasper er født i 1986, så han har stadig karrieren foran seg! Det ryktes også at pappa Peter så denne kampen fra tribuneplass. Kampen ebber ut til 2 - 2, et rettferdig resultat etter spill og sjanser.

Dagen etter Torquay-kampen fikk manager Ian McParland sparken, så det er mye som skjer i kulissene i denne klubben. Caretaker managers er nå ex. Birmingham City/Derby County spilleren Michael Johnson og mer ukjente Dave Kevan. Kvelden avsluttes med en bedre middag.

Mandagsmorgen toget jeg til London og fra Stansted Airport brakte Ryanair meg trygt til Torp.

Reisetips:

Et besøk til byen Nottingham kan anbefales på det sterkeste. Nok en groundhoppertur er gjennomført og 75 baner er nå besøkt i ligasystemet. Det går sakte, men sikkert mot de 92 baner som er det magiske antall. Neste bane som skal besøkes er Madejski Stadium i Reading, i forbindelse med Birmingham City sin bortekamp (mandag 9. november) mot Liverpool på Anfield Road.

Keep Right On!

«Bluenose» Trond

Tribunen på Meadow Lane, Notts County - verdens eldste ligaklubb.Tribunen på Meadow Lane, Notts County - verdens eldste ligaklubb.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus