Fant palmer i Arktis

<pFor omtrent 50 millioner år siden kan det ha vokst palmer i Arktis, viser ny forskning. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Arktis må ha hatt en vegetasjon ganske lik den som finnes i Florida i dag, sier Appy Sluijs fra Utrecht Universitet i Nederland, ifølge Reuters. Han har ledet en gruppe forskere som har undersøkt sedimenter fra havbunnen i Arktis, 500 kilometer fra Nordpolen. Her fant de blant annet pollen fra palmetrær fra 53,5 millioner år tilbake.

- Pollen fra palmene indikerer at de kaldeste månedene ikke kan ha hatt lavere temperaturer enn 8 grader celsius, skriver forskerne i tidsskriftet Nature Geoscience. Palmer tåler nemlig svært dårlig frost.

Det er enda ikke klart om sporene etter palmene som skal ha eksistert i Arktis var trær eller bare planter. Funnene strider i mot rådende klimamodeller. Ifølge disse modellene må temperaturen i Arktis ha ligget under frysepunktet på vinteren den gang.

En mulig forklaring på at en kraftig temperaturøkning har funnet i Arktis, kan ha vært en plutselig vekst i CO2-nivåene, forårsaket av vulkanutbrudd eller at store mengder metan har blitt sluppet fri under issmelting.

Appy Sluijs mener funnene indikere at dagens klimamodeller kan ha alvorlige mangler.

Mer en 190 nasjoner møtes i desember under klimatoppmøtet i København.

Personvernpolicy