Meny

Selvsikker Karadzic med stort forsvarerteam

STARTER: Mandag begynner rettssaken mot Radovan Karadzic. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Radovan Karadzic har et stort team av betalte og gratisarbeidende advokater og andre til å hjelpe seg når rettssaken mot ham åpner mandag.

Den tidligere bosnisk-serbiske lederen, som har insistert på å skulle forsvare seg selv i retten, sier i et skriftlig svar til nyhetsbyrået AFP at han gjør det fordi «jeg kjenner fakta bedre enn noen forsvarer».

– Jeg skal tvinge vitnene til å legge fram en sant bilde av det som skjedde i Bosnia og hvem som var ansvarlig for det, tilføyer Karadzic.

Karadzic har imidlertid varslet at han ikke vil være til stede når rettssaken mot ham åpner mandag, angivelig fordi han ikke har hatt nok tid og ressurser til å forberede forsvaret.

Dommerne i saken har avvist alle innvendinger mot å begynne saken, men vil først reagere dersom Karadzic faktisk boikotter rettsmøtet og uteblir mandag.

Karadzic er tiltalt for folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten under krigen i Bosnia på 1990-tallet.

Hær av hjelpere

Selv om han skal føre sitt eget forsvar i retten, er Karadzic langt fra alene. Under ledelse av den amerikanske advokaten Peter Robinson har Karadzic knyttet til seg åtte profesjonelle advokater, inkludert nordmannen Jan Heftye Blehr.

De åtte betales av FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) for sine tjenester, skal yte Karadzic juridisk bistand og omtales som rådgivere.

I tillegg til disse åtte kommer en gruppe på over 20 gratisarbeidende advokater, jurister og andre eksperter som skal bistå.

– Det er meget uvanlig å ha et så stort team i en sak, innrømmer sjefrådgiver Peter Robinson overfor AFP.

Domstolen ga tidligere i oktober tillatelse til at to av advokatene kan være til stede inne i rettslokalet, og Robinson vil få lov til å uttale seg i rent juridiske spørsmål når Karadzic eksplisitt ber om det.

Møtes daglig

Karadzic møter advokatgruppen daglig i ICTYs varetektsfengsel i Scheveningen, en forstad til Haag.

– Normalt drar jeg til fengselet om morgenen og møter ham i rundt tre timer, fra 10 til 13, sier Robinson, som innrømmer at han har visse bekymringer for hvordan psykiateren vil klare forsvareroppgaven i retten.

– Det eneste spørsmålet er hvordan han vil avhøre vitnene godt nok til å få fram de faktaene han vil. Jeg tror han vil gjøre en ganske god jobb, sier advokaten som til vanlig har sitt virke i Los Angeles i California. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus