Tøff medfart for Merkels mannskap

KRITISERES: Tysklands statsminister Angela Merkel (i midten øverst) kom i helgen til enighet med sine partnere om en regjeringsplattform. Men den nye regjeringen møter kritikk allerede før den er presentert. Foto: REUTERS/SCANPIX
KRITISERES: Tysklands statsminister Angela Merkel (i midten øverst) kom i helgen til enighet med sine partnere om en regjeringsplattform. Men den nye regjeringen møter kritikk allerede før den er presentert. Foto: REUTERS/SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pMed løfter om store skattelettelser må den tyske regjeringen stole på et snarlig økonomien oppsving. Men landets nye finansminister sier det ikke blir balanse i budsjettet de neste fire årene.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Tysklands nye regjering

* Statsminister: Angela Merkel, 55 (Kristeligdemokratene, CDU)

* Stabssjef for Merkel: Ronald Pofalla, 50 (CDU)

* Utenriksminister/visestatsminister: Guido Westerwelle, 47 (Fridemokratene, FDP)

* Innenriksminister: Thomas de Maizière, 55 (CDU)

* Finansminister: Wolfgang Schäuble, 67 (CDU)

* Justisminister: Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, 58 (FDP)

* Økonomiminister: Rainer Brüderle, 64 (FDP)

* Arbeids- og sosialminister: Franz Jusef Jung, 60 (CDU)

* Landbruksminister: Ilse Aigner, 44 (Den kristeligsosiale unionen, CSU)

* Forsvarsminister: Karl-Theodor zu Guttenberg, 37 (CSU)

* Familieminister: Ursula von der Leyen, 51 (CDU)

* Helseminister: Philipp Rösler, 36 (FDP)

* Trafikkminister: Peter Ramsauer, 55 (CSU)

* Miljøminister: Norbert Röttgen, 44 (CDU)

* Utdannings- og forskningsminister: Annette Schavan, 54 (CDU)

* Utviklingsminister: Dirk Niebel, 46 (FDP).

(Kilde: NTB)

Statsminister Angela Merkels konservative parti CDU, søsterpartiet CSU og det høyreliberale FDP ble i helgen enige om en plattform for en koalisjonsregjering. Samtidig ble fordelingen av statsrådsposter kjent i mediene.

Men allerede søndag ventet det skarp kritikk mot Merkels nye mannskap fra fagforbund, opposisjonen og tyske medier.

Allerede før regjeringen formelt er presentert, får Merkel kritikk for ikke å ha brukt sjansen til å skape en ny start, for å ha latt FDP og CSU få for stor innflytelse i regjeringsforhandlingene og for å legge opp til en uansvarlig økonomisk politikk.

Ingen budsjettbalanse

FDP gikk til valg på et løfte om storstilte skattelettelser, og regjeringspartiene er nå enige om skattekutt på 24 milliarder euro fra 2011.

Men kritiske røster mener dystre utsikter for tysk eksportindustri, stadig voksende arbeidsledighet og banker som er forsiktige med å gi lån vil bidra til at Merkel tvinges til upopulære kutt på utgiftssiden i budsjettet allerede neste år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Veteranen Wolfgang Schäuble, som er Merkels nye finansminister, brukte søndag et intervju i avisen Welt am Sonntag til å forklare regjeringens politikk. Han slår fast at regjeringen før den økonomiske krisen er over prioriterer stimuleringspakker for å få økonomien på beina igjen fremfor å gjøre noe med underskuddet.

– Ingen kan si at krisen allerede er et tilbakelagt stadium, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Derfor må vi gjøre alt vi kan for å stanse den økonomiske nedgangen og prøve å få økonomien på fote igjen, sier han.

– Lite nytt

Der Spiegels kommentator Christoph Schwennicke er blant dem som ikke er imponert over Merkels nye mannskap, som han mener ikke representerer noen ny start. Han mener den nye regjeringen er mislykket både når det gjelder sakene den kjører fram og medlemmene i den, og at samarbeidet mangler en visjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fagforbundet Verdis leder Frank Birske mener regjeringen prioriterer «profitt foran alles beste», og også opposisjonsleder Frank-Walter Steinmeier fra sosialdemokratene i SPD er svært kritisk til sin tidligere samarbeidspartner.

– For den tyske befolkningen er det ingenting som vil bli bedre, men en hel del ting vil bli mindre trygt og dyrere, sier Steinmeier til avisen Bild am Sonntag.

Foruten skattelettelsene er en storstilt gjennomgang av hvordan helsevesenet er finansiert og en reduksjon i vernepliktstjenesten fra ni til seks måneder sentrale punkter i koalisjonsavtalen.

Angela Merkel fikk etter valget 27. september endelig mulighet til å vrake samarbeidspartneren fra de fire siste årene, nemlig SPD, til fordel for FDP.

Det er ventet at den nye koalisjonsavtalen formelt vil bli undertegnet mandag, og at regjeringen vil bli presentert i løpet av uken. (©NTB)