Meny

Pakistan mener å ha tatt viktig by i Waziristan

Menn som har flyktet fra militæroffensiven i Sør-Waziristan står i kø for å hente regjeringens bistandsutbetalinger ved en bank i Dera Ismail Khan. Foto: Scanpix/Reuters.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pakistans hær hevder at Taliban er på flukt etter at soldatene okkuperte hjembyen til deres leder Hakimullah Mehsud i Sør-Waziristan.

Erobringen av Kotkai regnes for å være en viktig strategisk seier i den pågående offensiven mot Taliban i den lovløse provinsen langs grensa til Afghanistan.

Taliban på sin side har gjennomført en serie angrep og attentater i pakistanske byer som svar på offensiven. Senest søndag morgen ble en politimann drept av en selvmordsbomber på en motorvei sør for Islamabad.

Test for hæren

Offensiven som startet for åtte dager siden er en prøve på hvor godt Pakistans militære greier seg mot de islamske opprørerne. Allerede har den foruten hevnaksjonene utløst en flyktningstrøm på hundretusener av mennesker.

USA gir full støtte til operasjonen fordi al-Qaida-ledere som står bak angrepene på utenlandske soldater i Afghanistan, trolig skjuler seg blant de lokale militante opprørerne.

Det var lørdag at hæren kunngjorde at Kotkai var tatt. Byen er hjembyen til Taliban-lederen Mehsud og hans nærmeste medarbeider Qari Hussein.

Intense kamper

Kampene var intense, og de varte i flere dager, sier pakistanske militære. Kampfly og helikoptre drev omfattende bombardement av talibanstillinger i området før hæren fikk kontroll natt til lørdag

De fleste av husene i byen var gjort om til sterke bunkere, og det var også en treningsleir for selvmordsbombere i byen, ifølge general Athat Abbas.

Lørdag ble også minst 14 personer drept i et amerikansk rakettangrep mot en landsby i Bajaur-regionen Pakistan, opplyser pakistanske myndigheter. Bajaur er et annet urolig område ved grensen til Afghanistan.

På en pressekonferanse fortalte Abbas også at det er tegn som tyder på uenighet og strid blant Taliban-soldatene, og at mange av dem er på flukt.

Han sier de har oppdaget at mange Taliban-soldater har klippet hår og skjegg for å skjule seg i sivilbefolkningen.

Leter etter Mehsud

Det er foreløpig ikke kjent om Hakimullah Mehsud oppholdt seg i byen, og hva som eventuelt har skjedd med ham. Hans forgjenger, Baitullah Mehsud, ble drept i et amerikansk luftangrep i august.

Tre soldater og 21 opprørere er drept i de siste kampene, som pressen ikke har sett selv siden myndighetene har sperret av hele provinsen for å holde journalister unna.

De rundt 30.000 soldatene kjemper mot inntil 10.000 opprørere, blant dem talibanfolk, og rundt 1.500 al-Qaida-medlemmer, de fleste av dem usbekere. Kampene har til nå kostet rundt 160 opprørere livet, ifølge hæren, som oppgir at 23 soldater er drept.

Over 160.000 har flyktet fra volden og håper krigshandlingene vil være over til snøen og vinteren kommer og gjør forholdene vanskeligere. De siste ti dagene har nesten 80.000 blitt drevet på flukt.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus