Lykkelig som gammel

Jan Erik Vold har hatt skiltet for Briskebytrikken liggende på loftet. Nå har han tatt det frem for feiringen av 70-års dagen.
Jan Erik Vold har hatt skiltet for Briskebytrikken liggende på loftet. Nå har han tatt det frem for feiringen av 70-års dagen.

- Melankoli er overvurdert, sier 70-årige Jan Erik Vold.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jan Erik Vold

Født: 18 oktober 1939 i Oslo

Aktuell: Som 70 åring og for å være Norges mest folkekjære nålevende dikter.

Er mest stolt av: Å ha gjenutgitt sine fars artiklerfra 30 og 40-tallet. Ragnar Vold var utenriksredaktør i Dagladet, og en av de første som advarte mot nazismen .

Gøy å vite: Han har fem blå elggensere som han kjøpte på Arlanda flyplass på 90-tallet. (Se bildet)

Det finnes bare en eneste levende norsk dikter vi alle kjenner.

Vi har ikke så stor plass til diktere i livene våre, men denne har vi hatt plass til nesten så lenge vi kan huske, og det er Jan Erik Vold.

Det tenker han lite på, sier han.

- Men det er klart at om det ikke hadde blitt sånn, så hadde jeg nok kanskje blitt litt amper, innrømmer Jan Erik Vold.

Han er ikke amper i det hele tatt når ABC Nyheter møter ham med kofferten i hånda og den blå elgen på brystet. Dikteren har trukket bagasjen sin fra Stockholm til Oslo for å feire sin 70-års dag.

Ungdommens speilbilde

«Jan Erik Vold har kikket inn i poesiens speil, og selv om det blir noe sære speilbilder, gir de leseren en følelse av å kikke inn i en verden som vel kan være omvendt, men slett ikke bakvendt,» skriver VG i september 1965.

Sitatet er hentet fra dikterens første anmeldelse av debutsamlingen «Mellom speil og speil». I de første avisutklippene om Jan Erik Vold er det påfallende hvor ofte navnet hans nevnes sammen med ord som «flittig» og «energisk».

Han sparte ikke på seg selv.

- Da var jeg ung og flittig. Nå er jeg gammel og flittig, sier forfatteren og ler.

Var det andre ting som drev deg da enn nå?

- Jeg tror ikke det. Jeg vil at den gode poesien skal fram enten jeg eller andre skriver den. Hvis den ikke er tilgjengelig så oversetter jeg den til norsk, sier Vold.

Har du forandret deg?

Oppgitt, men fortsatt vennlig sukker dikteren over spørsmålet. Så legger han en hånd på denne journalistens skulder, lener seg inn mot øret mitt og sier:

- Jeg skal fortelle deg at når du blir 70 så vil du skjønne at du er annerledes. Jeg skal si deg en ting. Jeg er mindre melankolsk nå som 70-åring enn jeg var da jeg var 25, og det er jeg glad for. Jeg syntes at melankoli er overvurdert. Et annet ord for melankoli er sutring og svartsyn, og det skal man prøve å bekjempe hos seg selv, forklarer dikteren i en noe streng tone.

Når forstod du det?

- Jeg fant det vel ut omtrent da jeg var 40 år gammel og ungdommen var på hell. Du kan si at jeg fant det ut midtveis i livet. I ungdommen er man trist og i alderdommen er man glad. Det er slik jeg mener at det forholder seg. Tristhet er overvurdert og litt bortskjemt syntes jeg, sier Vold.

Likevel omtales du ofte som en alvorlig dikter?

- Å være alvorlig er noe helt annet. Alvor er alltid bra. Er du alvorlig nok så hender det at du har humor også, sier han.

En stormfull affære

Jan Erik Vold bor altså for tiden i Stockholm sammen med sin kone. Offisielt sett har han likevel aldri meldt flytting fra Oslo. På papiret bor forfatteren fortsatt på Majorstua.

Hvilken rolle har Oslo spilt for deg som dikter?

Jan Erik Vold som ung og melankolsk i 1969.Jan Erik Vold som ung og melankolsk i 1969.

- Alle kommer et steds fra og jeg kommer fra Oslo. Om du har bodd et annet sted i de første ti årene av ditt liv så glemmer du aldri det, sier Vold.

Helt siden sekstitallet har Oslo vært en viktig del av Volds forfatterskap og offentlige virke. Han har kjempet en intens kamp for å bevare det han elsker ved denne byen enten det handler om trikken, et gammelt trehus på Briskeby, Bislett Skøytestadion eller Holmenkollen.

En av de første tingene man merker seg enten en snakker med eller leser Jan Erik Vold er hans oppmerksomhet for fysiske detaljer; den blå trikken, mursteinene, syrinbuskene og merket etter knokene i taket.

En gåtur gjennom Briskeby i Oslo kan blekne i sammenligning med et dikt som «Bo på Briskeby blues» for en som ikke er godt til å observere.

Jan Erik Volds diktning har aldri vært en flukt fra verden, men heller en kamp for å beholde den.

- Vi skal selvfølgelig godta at tingene forandres, men i blant virker det som om de som vil forandre vil forandre på ting som er aldeles utmerket slik det er, sier han oppgitt.

Du sa nylig i et intervju i Klassekampen at du virkelig trodde når du skrev «Briskeby Blues» at du kunne skrive så vakkert at du kunne få husriverne til å ombestemme seg. Tror du fortsatt at et dikt kan ha så mye kraft?

- Da ser man jo at det var veldig naivt tenkt av meg. Jeg har lært av erfaring og det går ikke alltid som man håper. Men det ble et flott dikt. Huset er borte, men det lever i mitt dikt. Jeg tror at det er viktig å si i fra når noe er urimelig. Jeg vil ikke brenne inne med noe jeg burde ha sagt, sier Vold.

Vi får en følelse av at Oslo har gitt ham kjærlighetssorg.

- Det er så forferdelig. Nei, jeg lengter ikke tilbake, sukker han.

- Men, jeg mener fortsatt at vi har den flotteste storby for skisport som jeg vet om, legger dikteren til.

Stafetten går videre

En av gavene Jan Erik Vold har fått til sin 70-års dag er festskriftet «Varmestafetten».

Med Bendik Wold som redaktør har 30 unge mennesker skrevet sine hyllester og forsiktige kritikker til Vold.

- Boken er flott fordi den ser ikke ut som noe festskrift. Den er fargerik på omslaget. Se her går fargene går fra rødt til blått, fra varmt til kaldt. Det er det spennet vi har her i livet som mennesker. Varmestafetten er et ord jeg har funnet på selv. Det handler om den varmen som overføres mellom mennesker når man finner en kjæreste, også finner man en annen og det skjer et skifte, og slik fortsetter det. Da er det alltid noen som blir ulykkelige når det skjer, men slik er altså livet, konkluderer Vold.

Av frykt for å såre noen vil han ikke si noe om hvilke unge forfattere han liker, men bekymret for litteraturen i fremtiden er han ikke.

- Det kommer alltid nye diktere. Det er også en stafett. Jeg overtok fra Borgen og Vesaas og nå kommer det nye. Det er det som er litteratur det, sier han.

Nye sanger

Om få timer skal folk som vil feire jubilantens bursdag fylle Litteraturhuset til bristepunktet. De skal hedre ham, og selv skal dikteren felle noen rørte tårer over oppmerksomheten de gir ham.

- Det gjelder å overleve og å alltid ha noe å skrive om, noe som er nytt som ikke har blitt gjort av så mange andre. Å ikke fortelle de samme vitsene om og om igjen, men å synge nye sanger, insisterer Vold.

I det vi runder av intervjuet kommer vi inn på temaet Bob Dylan. Jan Erik Vold sier at låter som «Blowing in the wind» og «Like a rolling stone» alltid vil bli stående, og jeg påpeker at jeg syntes at «Blowing in the Wind» begynner å bli litt sliten, men at «Like a rolling stone» er vanskelig å bli lei av.

Så begynner han å synge for meg.

«Som en rullende stein, som en rullende stein...» synger Jan Erik Vold, og jeg trekker meg høflig tilbake så den rullende steinen kan rulle videre.

Baklogg Søndagsintervjuet:

I skyggen av generalen

- Nazisoldatene var normale

Slaughters rykte

Kanskje kommer Jesus

Verdens snilleste mann? - Stig Sæterbakken

Litt sånn som Dylan - Pedro Carmona-Alvarez

Hyllet, men ikke kjent - Arne Lygre

Det viktigste spørsmålet - Monica Isakstuen Stavlund

Hard mot de harde - Nina Owing om valgkampjournalistikk

Høstens Flammer - Bendik Wold og Nils-Øivind Haagensen

Å oversette en skjebnessymfoni - Kjell Olaf Jensen om Irene Nemirovsky

Månenerver - Johan Harstad om månelandingen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35 Italiensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 NASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45 Elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43 Thingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28 Tidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24 Mann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23 Alle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06 Mennene feiret voldtekt med «high five» og klem16:50 EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19 Ny gullstøvel til Messi16:00 Vy går til søksmål mot Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Over 500 gårder kan ryke: – Dette kunne vært unngått15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie funnet i kjeller etter ni år – ventet på dommedag12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger
Siste nytt
11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58PengerØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35ReiseItaliensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02VerdenNASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45NorgeElleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43SportThingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28NorgeTidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24NorgeMann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23NorgeAlle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06VerdenMennene feiret voldtekt med «high five» og klem16:50PolitikkEUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19SportNy gullstøvel til Messi16:00PengerVy går til søksmål mot Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerOver 500 gårder kan ryke: – Dette kunne vært unngått15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie funnet i kjeller etter ni år – ventet på dommedag12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr og Vedum i full krasj om politipenger
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus