Meny

– H1N1 har gitt nasjonal krisesituasjon i USA

Utbruddet av svineinfluensa er nå så alvorlige i USA at Barack Obama erklærer en nasjonale krisesituasjon. Foto: REUTERS / Jason Reed / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Barack Obama erklærer utbruddet av svineinfluensa i USA for en nasjonal krisesituasjon.

USA er hardt rammet av H1N1-pandemien, og over 1.000 amerikanere har mistet livet i utbruddet. Rundt 100 av dem er barn.

Obama signerte erklæringen om nasjonal krisesituasjon fredag kveld. Erklæringen gjør at amerikanske helseinstitusjoner slipper å ta hensyn til visse føderale regler.

Dermed kan institusjonene innføre krisetiltak som gjør det lettere å takle økningen i antall H1N1-pasienter. Blant annet vil det nå kunne bli mulig å opprette egne pasientmottak utenfor sykehusene.

– Det er viktig å merke seg at dette er et proaktivt tiltak, ikke et svar på en ny utvikling, sier en tjenestemann i Obama-administrasjonen.

– H1N1 sprer seg raskt, som vi hadde ventet.

Smitten er nå registrert i 46 av USAs 50 delstater. Vanlig sesonginfluensa rammer som regel for fullt i slutten av november og begynnelsen av mars i USA og koster årlig rundt 36.000 amerikanere livet.

På verdensbasis har over 5.000 personer mistet livet etter å ha blitt smittet av H1N1, ifølge tall fra Verdens helseorganisasjon WHO. Det reelle tallet anses å være høyere, ifølge nyhetsbyrået AP. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus