Nekter å styre med Karzai

KLAR: Presidentkandidat Abdullah Abdullah er klar på at hans dager i regjering med Karzai er talte. Foto: Scanpix.
KLAR: Presidentkandidat Abdullah Abdullah er klar på at hans dager i regjering med Karzai er talte. Foto: Scanpix.

<pDen afghanske presidentkandidaten Abdullah Abdullah vil ikke gå inn i en regjering sammen med president Hamid Karzai hvis Karzai vinner valget.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Taliban oppfordrer på sin side til boikott og truer med mer vold.

I et intervju med CNN sier Abdullah at han trakk seg ut av en regjering med Karzai for over tre år siden og ikke er interessert i å delta i en slik regjering igjen.

– Men jeg vil være den første til å gratulere ham om han vinner i en åpen og troverdig prosess, sier Abdullah.

Verdens ledere var raskt ute med å hylle Karzai da den sittende presidenten denne uken gikk med på at det skal arrangeres nyvalg. Men Karzai måtte gjennom mange runder med overtalelser, og eksperter frykter at også den andre valgomgangen vil bli preget av fusk, voldelige angrep og lav deltakelse, særlig i de uroligste provinsene i sør og øst.

Ingen fikk flertall

Planen er at Karzai og Abdullah møtes i en ny valgomgang 7. november. Ingen av dem fikk over halvparten av stemmene i første valgomgang, som var sterkt merket av valgfusk. Valgkampen foran den andre runden startet lørdag.

USA hadde håpet at de to ville gå sammen i en regjering ut fra den tankegang at en slik regjering vil oppfattes som legitim. Både vestlige diplomater og eksperter har denne uken holdt døren åpen for at det kan bli en avtale mellom Karzai og Abdullah i tiden fram mot den nye valgomgangen.

I tillegg til den svært skjøre sikkerhetssituasjonen i Afghanistan står valgarrangørene også overfor formidable logistiske utfordringer for å klare å gjennomføre avstemningen. Dessuten er vinteren like om hjørnet i landet, og et plutselig, stort snøfall vil kunne gjøre det svært vanskelig å gjennomføre valget i mange områder.

– Selv ansvarlig

Taliban, som hadde makten i landet i årene 1996–2001 fram til den amerikanskledede invasjonen, oppfordrer til boikott av valget. Islamistgruppen truer med voldelige aksjoner mot alle som deltar i prosessen.

– Det islamske emiratet Afghanistan oppfordrer nok en gang folk til ikke å delta i denne amerikanske prosessen, men boikotte den, sier en talibantalsmann i en kunngjøring sendt via e-post.

– Alle som deltar og blir såret, er selv ansvarlig for sine egne tap, heter det videre.

Taliban gjorde alvor av lignende trusler under den første valgomgangen 20. august. Mange velgere ble angrepet og drept, og flere fikk en finger kuttet av.

Angrepene fra Taliban bidro til at valgdeltakelsen i første valgomgang var på under 40 prosent. (©NTB)

Personvernpolicy