VG Nett-redaktør bøtelagt

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pVG Nett-redaktør Espen Egil Hansen er ilagt en bot på 70.000 kroner for ikke ha fjernet identifiseringen av en kvinne som er tiltalt for kokainsmugling i Bolivia raskt nok. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

VG Nett valgte å gå ut med navn og bilde da tiltalen mot den norske kvinnen var klar. Tre dager senere slo Oslo byfogdembete fast at nettavisen måtte fjerne identifiseringen.

En måned senere kom imidlertid samme instans fram til at identifiseringen var innenfor gjeldende rett.

– Vi vant saken. Nå er jeg ilagt en bot på 70.000 kroner. Jeg kommer ikke til å vedta den, så får politiet avgjøre om de vil sende saken over til tingretten, sier Espen Egil Hansen til NTB.

– Fulgte retten lojalt

Redaktøren var uenig i den første kjennelsen fra byfogdembetet, men valgte likevel å fjerne identifiseringen dagen etter han fikk den midlertidige forføyningen. Siden denne ble opphevet har nettavisen identifisert kvinnen.

– Logikken i dette er at jeg ikke har fjernet den fort nok, men det er høyst besynderlig. Vi vant saken da den kom opp en måned senere, og for det andre så fulgte jeg retten lojalt, sier Hansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det fremstår som en meget besynderlig avgjørelse og føyer seg inn i rekken av merkverdigheter. Jeg ble for eksempel oppringt klokken 1.15 den aktuelle natten, av den eneste politijuristen på vakt i Oslo. Da ble jeg bedt om å redegjøre for mine redaksjonelle vurderinger, sier redaktøren.

– Fremmed i en rettsstat

Politijuristen opplyste da at politiet måtte vurdere å gjennomføre «nødvendige tiltak» dersom VG Nett ikke fjernet identifiseringen. Denne hendelsen har redaktørforeningen bedt politiet om en redegjørelse for.

– Det er en type framferd fra politiets side som føles fremmed i en rettsstat, sier Hansen.

Dersom politiet ønsker å ta saken for retten, vil nettredaktøren kjempe i det lengste.

– Hvis de velger å gjøre det, så ser jeg på det som en prinsipielt viktig sak. Den vil sikkert da gå så langt som nødvendig, helt til Høyesterett, sier Espen Egil Hansen til NTB.