Furuholmen håper på snarlig legebesøk

Tjostolv Moland var aggressiv og virket i psykisk ubalanse i retten torsdag. Under rettsmøtet ble det bestemt at Moland skal få legetilsyn samt oppfølging av psykiater. Foto: Tore Meek / Scanpix .
Tjostolv Moland var aggressiv og virket i psykisk ubalanse i retten torsdag. Under rettsmøtet ble det bestemt at Moland skal få legetilsyn samt oppfølging av psykiater. Foto: Tore Meek / Scanpix .

<pAdvokat Morten Furuholmen ble da han kom tilbake til Norge møtt av nyheten om at misjonæren Rune Edvardsen vil sørge for norsk legehjelp til Tjostolv Moland. – Veldig bra, mener Furuholmen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norske advokaten har tilbrakt den siste tiden i Kongo, som bistandsadvokat for Joshua French og Tjostolv Moland. Lørdag kom han tilbake til Norge igjen, men saken kommer han ikke til å legge død.

Allerede før avreise ble det klart at Furuholmen vil samle inn penger til en norsk lege til Moland, som ligger på sykehus i Kisangani. Nå legger advokaten planen sin til side og slutter seg i stedet til Edvardsens opplegg.

– Jeg er veldig fornøyd og glad for dette. Jeg har snakket med Rune tidligere og opplevd at jeg er på samme lag som ham. Det var en spontan tanke fra min side å samle inn penger da UD ikke ville sikre legehjelp, sier Furuholmen til NTB.

– Nå som det er et annet alternativ, vil ikke jeg være en konkurrent til det, sier advokaten.

Moland og French er dømt til døden blant annet for drapet på sin sjåfør i Kongo tidligere i år, men har anket dommen.

– Trenger norsk lege

Både Furuholmen og Edvardsen er klare på at Moland trenger besøk av en norsk lege. Edvardsen forteller til NRK at han er blitt kontaktet av flere leger som ønsker å hjelpe den dødsdømte nordmannen.

– Noen av dem har erfaring fra Afrika, det er misjonsleger, og det er også folk som sitter på posisjoner i Norge som har tilgang til psykiatere som kunne ha vært med på å hjelpe her, sier misjonæren.

Legene vil i så fall også undersøke Moland, som tre kongolesiske leger mener enten er rammet av hjernemalaria eller psykiske lidelser.

– Det gjenstår å samle inn penger og så må noen siste tillatelser på plass. I løpet av to–tre uker bør det kunne være gjort noe, sier Edvardsen.

Vil ha fortgang

Morten Furuholmen mener imidlertid det bør være mulig å få på plass en ordning på kortere tid.

– Jeg mener man burde få ned folk fortest mulig, det haster å få kontroll over saken. Jeg har ikke tillit til at engasjementet til legene der nede er veldig stort, sier advokaten.

– Om vi ikke får ned et fullt team, så vil jeg iallfall ha ned en lege, sier han.

Furuholmen kommer derfor til å ta kontakt med Edvardsen i løpet av kort tid.

– Det å få hjelp av mennesker fra hans egen kultur, og som snakker norsk, vil være et mye større bidrag til å gjøre Moland frisk enn behandlingen han får i dag, sier misjonæren.

Ifølge NRK kommer trolig også enkelte familiemedlemmer av French og Moland til å bli med på turen til Kongo, blant annet Molands mor, Mathilde Moland.

Kontrollerer besøk

Noe av det siste Furuholmen gjorde før han forlot Kongo, var også å sikre seg retten til å avgjøre hvem som skal få besøke French i fengselet i Kisangani.

– Nå har det vært et rush av journalister inn og ut av fengselet daglig. Det begynte jeg å gjøre noe med tidlig, og etter den siste dramatiske utviklingen har jeg vurdert at French trenger ro, sier Furuholmen til NTB.

– Jeg ønsker ikke at han skal bli nedrent av journalister hele tiden. Det er av hensyn til hans situasjon og mentale helse. Derfor vil jeg ha kontroll, sier advokaten.

Molands tilstand ble lørdag formiddag beskrevet som uendret, opplyser Fred Rasmussen i UD. Han forlater Kisangani i løpet av kort tid og erstattes av Anja Hem fra Norges ambassade i Uganda. (©NTB)

Personvernpolicy