Norsk øy fraktes til England

Engelskmannen Alex Hartley har fått 500.000 pund i støtte fra det engelske kulturrådet for å ta med til England øya han oppdaget utenfor Svalbard i 2004. Foto: Nowhereisland.org.
Engelskmannen Alex Hartley har fått 500.000 pund i støtte fra det engelske kulturrådet for å ta med til England øya han oppdaget utenfor Svalbard i 2004. Foto: Nowhereisland.org.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pI 2004 oppdaget den britiske kunstneren Alex Hartley en ny øy utenfor Svalbard. Nå vil han ta den med seg til England og OL i 2012.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): Den britiske kunstneren Alex Hartley har fått 500.000 pund i støtte fra det engelske kulturrådet for å ta med en øy fra Svalbard til England.

Den ubebodde øya, som Hartley har gitt navnet NowhereIsland, er på størrelse med en fotballbane og ble oppdaget av kunstneren i september 2004.

Kunsteren Alex Hartley ønsker å la øya han oppdaget utenfor Svalbard i 2004 gjenoppstå i England. Foto: Arts Council England.Kunsteren Alex Hartley ønsker å la øya han oppdaget utenfor Svalbard i 2004 gjenoppstå i England. Foto: Arts Council England.

Planen hans er å fjerne topplaget av øya for å frakte det i en lekter til kysten av England, hvor øya skal gjenoppstå som en del av de kulturelle aktivitetene knyttet til sommer OL i London i 2012.

– Dette er et svært annerledes og spennende prosjekt, som også fokuserer på klimaendringer, forteller Gillian Taylor i Arts Council England til ABC Nyheter.

Det var på grunn av klimaendringene at øya ble oppdaget i 2004. Hartley var på tur til Svalbard da han bestemte seg for å se om den globale oppvarmingen hadde gjort at breene trekker seg tilbake og at nye øyer kommer til syne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han begynte dermed å lete og fant øya NowhereIsland.

Engelsk støtte

Ifølge Gillian Taylor er øya til Hartley ett av tolv prosjekt som har blitt valgt til å representere de forskjellige britiske regionene til den kulturelle olympiaden som foregår samtidig som de sportslige aktivitetene i 2012.

Når øya er gjenoppbygd vil den bli fraktet langs den engelske kysten. Den vil være i Weymouth i Dorset under den olympiske seilingen. Og så blir den slepet rundt sørvestkysten og opp til Bristol, før den ifølge Taylors forsikringer vil ende opp i Norge igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alle som ønsker det kan også registrere seg for å bli symbolske borgere av NowhereIsland, forteller Taylor.

Steiner og grus fra denne øya skal etter planen lempes i lekter og fraktes til England for å bygge opp øya på nytt. Foto: ACE.Steiner og grus fra denne øya skal etter planen lempes i lekter og fraktes til England for å bygge opp øya på nytt. Foto: ACE.

Så langt har omlag 400 mennesker registrert seg som borgere av den vesle mikronasjonen. Målet er at antallet innbyggere skal overstige Vatikanstaten i løpet av dagen. Innen 2012 er målet at 34.000 skal ha registrert seg. Da vil nasjonen ha flere innbyggere enn både Liechtenstein og Monaco.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Juridisk lovlig?

Når man skal frakte en øy fra et annet land er det ofte greit å ha det juridiske på det tørre. Gillian Taylor i det engelske kulturrådet forsikrer om at de har vært i kontakt med norske myndigheter angående framtiden til NowhereIsland.

Verken Norge eller Storbritannia burde nemlig være særlig interesserte i en konflikt om territorialgrenser eller en arg debatt om i hvor stor grad man kan ta seg til rette i et annet land. I så fall ligger nok Norge relativt dårlig an i forhold til vikingenes herjinger i Storbritannia.

Seniorrådgiver for kulturminner hos sysselmannen på Svalbard, Per Kyrre Reymert, bekrefter overfor ABC Nyheter at de har fått en forespørsel fra Hartley.

– Ja, søknaden har vi fått. Den er seriøs og ordentlig, og vi håper å kunne få behandlet den neste uke.

Han er ikke redd for at dersom de gir vekk lillefingeren, så vil det fortsette med hånda og andre kroppsdeler etter hvert - før plutselig hele Svalbard ligger på en lekter langs den engelske kysten.

– Det er jo et spektakulært tiltak. Jeg kan vel ikke si at jeg noen gang har vært borti noe tilsvarende. Men kanskje er det kraftige og spektakulære grep som dette som skal til for å få folk oppmerksomme på klimaendringene.