Meny

Gubben Noa smiler i skjegget

<strong>FOTBALLVENNER:</strong> Armenias president Serzj Sargsjan (t.v.) og hans tyrkiske kollega Abdullah Gulsammen med UEFA-president Michel Platini (t.h.) under VM-kvalifiseringskampen mellom Tyrkia og Armenia 14. oktober. Tyrkia vant kampen 2-0. Foto: AP/Scanpix
FOTBALLVENNER: Armenias president Serzj Sargsjan (t.v.) og hans tyrkiske kollega Abdullah Gulsammen med UEFA-president Michel Platini (t.h.) under VM-kvalifiseringskampen mellom Tyrkia og Armenia 14. oktober. Tyrkia vant kampen 2-0. Foto: AP/Scanpix

Gubben Noa, som ifølge Bibelen landet med sin ark på det armenske fjellet Ararat, kan endelig smile i skjegget. Armenia har kommet ut av sin politiske isolasjon ved å slutte fred med erkefienden Tyrkia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

URIKS PÅ LØRDAG

Hver lørdag kommenterer journalistveteranene Jahn Otto Johansen og Jan-Erik Smilden både kjente og mindre kjente aktuelle utenrikstemaer for ABC Nyheter.

Les hele serien her: Uriks på lørdag

Uttrykket «historisk» misbrukes ofte, men i dette tilfelle er det på sin plass. Selv om den armensk-tyrkiske konflikt neppe var den eldste i Europa, som jeg har sett bli hevdet, så har den vart så lenge og vært så bitter at man skulle være en usedvanlig stor optimist for å tro at den skulle bli løst i vår tid.

Men det er altså skjedd

, og de to gamle fiender skal nå inngå diplomatiske forbindelser og åpne grensen. Den har vært stengt siden 1920-tallet. Ikke siden de gamle fiender Tyskland og Frankrike ble venner har vi opplevd noe slikt, selv om avslutningen av den kalde krigen og Jernteppets fall hadde langt større betydning.

Gamle fiender på fotballkamp

Etter at de vanskelige og langvarige forhandlingene i Sveits ble avsluttet med en avtale, har Armenias president Serzj Sargsjan og hans tyrkiske kollega Abdullah Gul sittet smilende ved siden av hverandre på en fotballtribune. For ett år siden var det ingen som ville ha trodd at det skulle være mulig. Fotball er som kjent ikke særlig fredskapende dersom nasjonalistiske følelser slippes løs.

Folkemordet på armenerne

Men til tross for hjerteligheten på tribunen, så er de politiske problemer fortsatt meget store. Normaliseringen mellom de to land betyr ikke at alle stridsspørsmål er løst. Det vanskeligste av dem er uenigheten om hva om egentlig hendte med halvannen million kristne armenere som mellom 1915 og 1917 ble drept av muslimske tyrkere. Tyrkerne hevder det var en konsekvens av verdenskrigen der mange armenere kjempet på russisk side, mens armenerne sier det var et folkemord.

Talat Pasha regnes som mannen bak folkemordet på armenerne.Talat Pasha regnes som mannen bak folkemordet på armenerne.

De fleste historikere mener i dag at det var et folkemord som begynte med at hundretusener av armenere ble mishandlet, skutt og hengt, og kvinner, barn og gamle tørstet i hjel under tvangsdeporteringen gjennom ørken og fjell. Nå skal en felles historikerkommisjon se på dette brennbare spørsmål, men den kommer neppe til enighet i min levetid.

Tyrkiske tall

Den tyrkiske forfatteren Murat Bardakei utga tidligere i år en bok som er en samling dokumenter som engang tilhørte Mehmed Talat, kjent som Talat Pasha, som regnes som mannen bak folkemordet. Dokumentene viser at det i 1915 var 1 256.000 armenere i Tyrkia. To år senere var det bare 284.157. Dette er avslørende tall som de tyrkiske myndigheter aldri har villet vedkjenne seg, for det betyr at ca. én million armenere døde. Armenerne selv hevder det var 1,5 millioner. Murat Bardakais bok ble fullstendig fortiet i tyrkiske medier.

Hitler lærte av Tyrkia

Historikere i Europa og USA tar disse tall som en ny bekreftelse på at det virkelig foregikk et folkemord, og at det hadde sin bakgrunn i de muslimske tyrkeres dype mistro til de kristne armenere. Det relativt lille antall armenere var ikke noen virkelig trussel mot det ottomanske imperium, slik heller ikke jødene truet tyske nasjonale interesser. Det var påfallende at da Hitler skulle sette i gang utryddelsen av de europeiske jøder sendte han sine eksperter til Tyrkia for å studere deres erfaringer.

Nobelprisvinner i litteratur Orhan Pamuk risikerer å bli drept av ekstremister. Foto: APNobelprisvinner i litteratur Orhan Pamuk risikerer å bli drept av ekstremister. Foto: AP

Historikeren Hilmar Kaiser sier at tallene i Bardakeis bok fjerner enhver tvil om at det var et folkemord. Én million mennesker forsvinner ikke sånn uten videre. Dette bekrefter det vi tidligere har ment, nemlig at det var et folkemord, sier en annen historiker, Donald Bloxham. Hans bok, «The Great Game of Genocide: Imperialism, Nationalism and the Destruction of the Ottoman Armenias» er et standardverk man ikke kommer utenom.

Mord på skribenter

Det er i og for seg overraskende at Bardakeis bok i det hele tatt er blitt utgitt. Det ville ha ikke ha skjedd for få år siden. Men skribenter som tar opp dette spørsmål, risikerer fortsatt å bli myrdet, i det minste stilt for retten og dømt. Nobelprisvinneren Orhan Pamuk risikerer at saken mot ham kommer opp igjen fordi han har vært for frittalende. Pamuk skulle myrdes av ekstremister. Og de tyrkiske myndigheter advarer alle og enhver mot å snakke om folkemord på armenere. Presidentene George W. Bush og Barrack Obama fikk begge klar beskjed om at det ville skade de amerikansk-tyrkiske forbindelser dersom de brukte uttrykket folkemord.

En venn ble myrdet

Personlig glemmer jeg aldri redaktør Hrant Dink som jeg ble venn med i 2006 da vi i Bjørnstjerne Bjørnson-akademiet ga ham den store ytringsfrihetsprisen. Hrant var et beskjedent og lavmælt menneske og var slett ikke anti-tyrkisk. Men kort tid etter at vi ga ham prisen i Molde, ble han myrdet i Istanbul. Det viste seg at politiet kjente til mordplanene, men de gjorde intet for å forhindre dem. Morderen handlet på vegne av innflytelsesrike nasjonalistiske kretser.

Hrant Dink ble drept på gaten i Istanbul 19.januar i 2007. Foto: APHrant Dink ble drept på gaten i Istanbul 19.januar i 2007. Foto: AP

Tyrkiske spioner

Jeg kan ikke la være å tenke på Hrant Dink hver gang jeg møter tyrkere og deres norske lakeier som til tross for all dokumentasjon hevder at det ikke var et folkemord. Da armenernes skjebne ble tatt opp på et fagseminar på HL-senteret i Oslo, slo en kjent britisk historiker fast at det var et folkemord. Men salen var stappfull av protesterende tyrkere, mange av dem etterretningsfolk og diplomater fra ambassaden. Vi ble alle registrert og avfotografert på spionvis, på en måte som minnet meg om den kalde krigens verste episoder da man opplevde slikt fra KGB og Stasi.

Tyrkia ikke inn i EU

Til tross for den armensk-tyrkiske avtalen, som absolutt må hilses med glede, så tror jeg ikke det blir lettere for Tyrkia å komme inn i EU. Frankrike er absolutt imot, det er mange andre EU-land, og Tyskland er meget skeptisk. De som ivrer mest for medlemskap er britene, men de opptrer her, som så ofte ellers, som amerikanske satellitter. USA ønsker av sikkerhetspolitiske grunner å få Tyrkia inn i EU og har i mange år arbeidet for det. Det er greit nok, men da må man ikke som den ellers så leseverdige Oxford-professor Stein Ringen snakke om tyrkisk EU-medlemskap som «et verdenshistorisk signal mot en ny opplysningstid med fred og samforstand mellom vest og øst, kristenhet og islam, Europa og Orienten». (Aftenposten 19. oktober 2009). Det er dog for naivt.

Les flere «Uriks på lørdag» her.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:03 Sjokkrapport for kjøttelskere16:59 Human-Etisk Forbund: Kirkevalget bør skilles fra kommunevalget15:42 Smitten i Askøy skyldes trolig avføring fra dyr15:33 To menn tok seg inn på hotellrommet – nå er de dømt15:32 Carrie Lam ber Hongkong om unnskyldning15:31 Sarri forlater Chelsea, Juventus neste15:30 Svensk forsvarstopp tiltalt for hallikvirksomhet14:23 Mann i 70-årene alvorlig skadd i drukningsulykke i Oslofjorden14:09 Netanyahus kone dømt for misbruk av offentlige midler14:05 Iran mener USA kan ha stått bak tankskip-hendelsene13:56 Millioner rammet av strømbrudd i Sør-Amerika13:52 Charter-Svein får sommerjobb av TV 213:47 Bolighus i Finnmark er overtent13:29 Grande: Venstres målinger er «ræva»13:18 Forskere vil kartlegge Doggerland - det forsvunnede landet i Nordsjøen11:25 Skjøt kona i hodet, skjulte liket og senket det i Glomma10:46 Blinkskudd: Her slår lynet ned i Øresundsbroen10:31 130 kunder har klaget til flyklagenemnda etter SAS-streiken10:07 Middelhavsland vil spore opp savnede migranter09:07 Kommunen avgjør neste uke: Er Nordkapp norsk eller svensk?08:24 Norske ordførere har i snitt 2,8 millioner kroner i formue08:15 Drømmefengsel for drapsmenn og smuglere08:08 To menn pågrepet etter brann i Agder08:01 Nye protester i Hongkong06:19 Over 300 evakuert etter brann på hotell i Ålesund05:50 Dette skjer i dag05:46 Dette skjedde i natt05:19 USA hevder Iran prøvde å skyte ned amerikansk drone04:57 Verdens største fly til salgs for knapt 3,5 milliarder kroner04:24 62 norske kommuner med kokevarsel på halvannet år04:22 Hovland fremdeles likt med Tiger Woods etter tredje runde i US Open03:52 Mann siktet for å ha satt i gang stor redningsaksjon i Telemark03:31 Tsunamivarsel avblåst etter kraftig jordskjelv nordøst for New Zealand03:08 Argentina tapte 0-2 for Colombia i Copa America-åpningen01:49 Fly skled av rullebanen da dekkene eksploderte under landing01:06 – Vi blir diskriminert med statlig velsignelse. Det er hårreisende01:02 Saudi-Arabias kronprins anklager Iran for angrep på tankskip00:48 New York fjerner unntak fra meslingvaksine etter utbrudd00:13 15-åring omkom etter badeulykke i Oslo23:05 Britenes forsvarsminister advarer partifeller mot populisme i ledervalg22:48 Motorsyklist kritisk skadd etter å ha kjørt av veien22:25 Norges speidere reiser Frankrike rundt22:01 Britenes ambassadør i Iran innkalt på teppet21:36 Tenåring kritisk skadd etter badeulykke21:19 To pågrepet etter brann i Agder21:09 Avis: Pogba villig til å strike seg bort20:53 Erkebiskop bar hjelm under messe i Notre-Dame20:44 Ukraina snudde finalen og vant U20-VM20:29 RBK-leder: – Et teater som du føler deg veldig fremmedgjort i19:55 Poengdeling mellom Haugesund og Brann19:43 Start-kollaps etter pause mot Kongsvinger19:40 Front Altair-mannskap på plass i Dubai18:44 Tørke tvinger Namibia til å selge 1.000 villdyr18:35 Eksplosjon i Damaskus18:20 Tenåring tiltalt for overfallsvoldtekt i Oslo18:10 – Kaster meg utfor et stup, og vet ikke hvor eller hvordan jeg lander17:54 Beskjeden Kristoff-start i Sveits17:24 Uvær utløste flere branner i Sør-Sverige17:05 Amanda Knox tilbake i Italia16:42 Kokepåbud av drikkevann i Krødsherad opphevet16:41 Over 80 til behandling etter Birkebeinerløpet16:34 Hjelmseth gir seg selv om Norge kommer til OL16:20 Politiet stoppet SIAN-demonstrasjon da Koranen ble kastet i bakken16:02 Simen Bondevik om den tunge høsten: – Jeg var veldig sliten15:55 Minst åtte drept i bombeangrep i Mogadishu15:52 Haavi til VM-laget: – Skaff OL-plass, så sees vi i Tokyo15:32 – Nynazister kartlegger oss14:26 En person skadd i paragliderulykke i Buskerud11:01 Forsker: – Et skritt nærmere krig mellom Iran og USA10:45 Flere i KrF er kritiske til at Ropstad ikke går i Pride-paraden10:42 Benkeforslag mot Giske på Folkets Hus i Trondheim09:58 Hongkongs leder skrinlegger omstridt lovforslag som har utløst store demonstrasjoner09:43 Folkeaksjonen nei til bompenger har en hemmelig plan09:21 Politiet: Advarer mot sterk ecstasy08:48 Derfor gifter Olav Thon (95) seg nå08:36 Hongkongs leder varsler kunngjøring08:24 FHI: Campylobacter-bakterien fører sjelden til dødsfall08:15 Vy leide togsett for 1,2 milliarder kroner i 201808:13 Brasils president kritiserer kriminalisering av homofobi08:00 Nå er det forbudt å fiske torsk på Østlandet07:07 Coutinho med to mål da Brasil vant 3-0 over Bolivia i Copa America06:39 Store variasjoner i rapportering av uønskede hendelser på sykehjem i Oslo06:33 Hovland klarte cuten – Halvorsen ute av US Open05:59 Mann siktet etter grov voldshendelse i Sandnessjøen05:58 Dette skjer i dag05:44 Dette skjedde i natt05:13 Bombe fra andre verdenskrig desarmert i Berlin04:46 Demokratene gir fra seg regjeringsmakten i Moldova04:21 Høie krever full stans av nattransport av syke eldre fra norske sykehus03:47 Raymond Johansen mener klasseskillet øker om foreldre må betale skolemat03:08 Abe fordømmer mulig angrep på japansk tankskip02:58 Person omkom etter fall fra bygning02:52 Cuba Gooding jr. mener kvinne bak tafseanklager fotfulgte ham02:26 Sverige var vertskap for møter om Venezuela02:22 Norske forskere krever forbud mot «drapsroboter»01:43 Frontline usikker på årsaken til eksplosjonen på Front Altair01:27 Regjeringen vil nekte fanger på prøveløslatelse pass00:54 Dales tiltak for å kutte bompenger vil gi knapt tre meter motorvei00:53 Pave Frans godtar ny oppsigelse fra chilensk visebiskop00:07 Ecuador tok bronse i U20-VM
Siste nytt
17:03Helse og livsstilSjokkrapport for kjøttelskere16:59PolitikkHuman-Etisk Forbund: Kirkevalget bør skilles fra kommunevalget15:42NorgeSmitten i Askøy skyldes trolig avføring fra dyr15:33SportTo menn tok seg inn på hotellrommet – nå er de dømt15:32PolitikkCarrie Lam ber Hongkong om unnskyldning15:31SportSarri forlater Chelsea, Juventus neste15:30VerdenSvensk forsvarstopp tiltalt for hallikvirksomhet14:23NorgeMann i 70-årene alvorlig skadd i drukningsulykke i Oslofjorden14:09VerdenNetanyahus kone dømt for misbruk av offentlige midler14:05VerdenIran mener USA kan ha stått bak tankskip-hendelsene13:56VerdenMillioner rammet av strømbrudd i Sør-Amerika13:52NorgeCharter-Svein får sommerjobb av TV 213:47NorgeBolighus i Finnmark er overtent13:29PolitikkGrande: Venstres målinger er «ræva»13:18NorgeForskere vil kartlegge Doggerland - det forsvunnede landet i Nordsjøen11:25NorgeSkjøt kona i hodet, skjulte liket og senket det i Glomma10:46VerdenBlinkskudd: Her slår lynet ned i Øresundsbroen10:31Reise130 kunder har klaget til flyklagenemnda etter SAS-streiken10:07VerdenMiddelhavsland vil spore opp savnede migranter09:07NæringslivKommunen avgjør neste uke: Er Nordkapp norsk eller svensk?08:24PengerNorske ordførere har i snitt 2,8 millioner kroner i formue08:15Helse og livsstilDrømmefengsel for drapsmenn og smuglere08:08NorgeTo menn pågrepet etter brann i Agder08:01VerdenNye protester i Hongkong06:19NorgeOver 300 evakuert etter brann på hotell i Ålesund05:50NorgeDette skjer i dag05:46NorgeDette skjedde i natt05:19VerdenUSA hevder Iran prøvde å skyte ned amerikansk drone04:57PengerVerdens største fly til salgs for knapt 3,5 milliarder kroner04:24Norge62 norske kommuner med kokevarsel på halvannet år04:22SportHovland fremdeles likt med Tiger Woods etter tredje runde i US Open03:52NorgeMann siktet for å ha satt i gang stor redningsaksjon i Telemark03:31VerdenTsunamivarsel avblåst etter kraftig jordskjelv nordøst for New Zealand03:08SportArgentina tapte 0-2 for Colombia i Copa America-åpningen01:49VerdenFly skled av rullebanen da dekkene eksploderte under landing01:06Reise– Vi blir diskriminert med statlig velsignelse. Det er hårreisende01:02VerdenSaudi-Arabias kronprins anklager Iran for angrep på tankskip00:48VerdenNew York fjerner unntak fra meslingvaksine etter utbrudd00:13Norge15-åring omkom etter badeulykke i Oslo23:05PolitikkBritenes forsvarsminister advarer partifeller mot populisme i ledervalg22:48NorgeMotorsyklist kritisk skadd etter å ha kjørt av veien22:25SportNorges speidere reiser Frankrike rundt22:01PolitikkBritenes ambassadør i Iran innkalt på teppet21:36NorgeTenåring kritisk skadd etter badeulykke21:19NorgeTo pågrepet etter brann i Agder21:09SportAvis: Pogba villig til å strike seg bort20:53VerdenErkebiskop bar hjelm under messe i Notre-Dame20:44SportUkraina snudde finalen og vant U20-VM20:29SportRBK-leder: – Et teater som du føler deg veldig fremmedgjort i19:55SportPoengdeling mellom Haugesund og Brann19:43SportStart-kollaps etter pause mot Kongsvinger19:40VerdenFront Altair-mannskap på plass i Dubai18:44VerdenTørke tvinger Namibia til å selge 1.000 villdyr18:35VerdenEksplosjon i Damaskus18:20NorgeTenåring tiltalt for overfallsvoldtekt i Oslo18:10Livet– Kaster meg utfor et stup, og vet ikke hvor eller hvordan jeg lander17:54SportBeskjeden Kristoff-start i Sveits17:24VerdenUvær utløste flere branner i Sør-Sverige17:05VerdenAmanda Knox tilbake i Italia16:42NorgeKokepåbud av drikkevann i Krødsherad opphevet16:41SportOver 80 til behandling etter Birkebeinerløpet16:34SportHjelmseth gir seg selv om Norge kommer til OL16:20NorgePolitiet stoppet SIAN-demonstrasjon da Koranen ble kastet i bakken16:02PolitikkSimen Bondevik om den tunge høsten: – Jeg var veldig sliten15:55VerdenMinst åtte drept i bombeangrep i Mogadishu15:52SportHaavi til VM-laget: – Skaff OL-plass, så sees vi i Tokyo15:32Norge– Nynazister kartlegger oss14:26NorgeEn person skadd i paragliderulykke i Buskerud11:01VerdenForsker: – Et skritt nærmere krig mellom Iran og USA10:45PolitikkFlere i KrF er kritiske til at Ropstad ikke går i Pride-paraden10:42PolitikkBenkeforslag mot Giske på Folkets Hus i Trondheim09:58PolitikkHongkongs leder skrinlegger omstridt lovforslag som har utløst store demonstrasjoner09:43PengerFolkeaksjonen nei til bompenger har en hemmelig plan09:21NorgePolitiet: Advarer mot sterk ecstasy08:48LivetDerfor gifter Olav Thon (95) seg nå08:36VerdenHongkongs leder varsler kunngjøring08:24NorgeFHI: Campylobacter-bakterien fører sjelden til dødsfall08:15NorgeVy leide togsett for 1,2 milliarder kroner i 201808:13VerdenBrasils president kritiserer kriminalisering av homofobi08:00NorgeNå er det forbudt å fiske torsk på Østlandet07:07SportCoutinho med to mål da Brasil vant 3-0 over Bolivia i Copa America06:39NorgeStore variasjoner i rapportering av uønskede hendelser på sykehjem i Oslo06:33SportHovland klarte cuten – Halvorsen ute av US Open05:59NorgeMann siktet etter grov voldshendelse i Sandnessjøen05:58NorgeDette skjer i dag05:44NorgeDette skjedde i natt05:13VerdenBombe fra andre verdenskrig desarmert i Berlin04:46VerdenDemokratene gir fra seg regjeringsmakten i Moldova04:21Helse og livsstilHøie krever full stans av nattransport av syke eldre fra norske sykehus03:47NorgeRaymond Johansen mener klasseskillet øker om foreldre må betale skolemat03:08VerdenAbe fordømmer mulig angrep på japansk tankskip02:58NorgePerson omkom etter fall fra bygning02:52VerdenCuba Gooding jr. mener kvinne bak tafseanklager fotfulgte ham02:26VerdenSverige var vertskap for møter om Venezuela02:22NorgeNorske forskere krever forbud mot «drapsroboter»01:43VerdenFrontline usikker på årsaken til eksplosjonen på Front Altair01:27NorgeRegjeringen vil nekte fanger på prøveløslatelse pass00:54NorgeDales tiltak for å kutte bompenger vil gi knapt tre meter motorvei00:53VerdenPave Frans godtar ny oppsigelse fra chilensk visebiskop00:07SportEcuador tok bronse i U20-VM
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus