Gubben Noa smiler i skjegget

<strong>FOTBALLVENNER:</strong> Armenias president Serzj Sargsjan (t.v.) og hans tyrkiske kollega Abdullah Gulsammen med UEFA-president Michel Platini (t.h.) under VM-kvalifiseringskampen mellom Tyrkia og Armenia 14. oktober. Tyrkia vant kampen 2-0. Foto: AP/Scanpix
FOTBALLVENNER: Armenias president Serzj Sargsjan (t.v.) og hans tyrkiske kollega Abdullah Gulsammen med UEFA-president Michel Platini (t.h.) under VM-kvalifiseringskampen mellom Tyrkia og Armenia 14. oktober. Tyrkia vant kampen 2-0. Foto: AP/Scanpix

Gubben Noa, som ifølge Bibelen landet med sin ark på det armenske fjellet Ararat, kan endelig smile i skjegget. Armenia har kommet ut av sin politiske isolasjon ved å slutte fred med erkefienden Tyrkia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

URIKS PÅ LØRDAG

Hver lørdag kommenterer journalistveteranene Jahn Otto Johansen og Jan-Erik Smilden både kjente og mindre kjente aktuelle utenrikstemaer for ABC Nyheter.

Les hele serien her: Uriks på lørdag

Uttrykket «historisk» misbrukes ofte, men i dette tilfelle er det på sin plass. Selv om den armensk-tyrkiske konflikt neppe var den eldste i Europa, som jeg har sett bli hevdet, så har den vart så lenge og vært så bitter at man skulle være en usedvanlig stor optimist for å tro at den skulle bli løst i vår tid. Men det er altså skjedd, og de to gamle fiender skal nå inngå diplomatiske forbindelser og åpne grensen. Den har vært stengt siden 1920-tallet. Ikke siden de gamle fiender Tyskland og Frankrike ble venner har vi opplevd noe slikt, selv om avslutningen av den kalde krigen og Jernteppets fall hadde langt større betydning.

Gamle fiender på fotballkamp

Etter at de vanskelige og langvarige forhandlingene i Sveits ble avsluttet med en avtale, har Armenias president Serzj Sargsjan og hans tyrkiske kollega Abdullah Gul sittet smilende ved siden av hverandre på en fotballtribune. For ett år siden var det ingen som ville ha trodd at det skulle være mulig. Fotball er som kjent ikke særlig fredskapende dersom nasjonalistiske følelser slippes løs.

Folkemordet på armenerne

Men til tross for hjerteligheten på tribunen, så er de politiske problemer fortsatt meget store. Normaliseringen mellom de to land betyr ikke at alle stridsspørsmål er løst. Det vanskeligste av dem er uenigheten om hva om egentlig hendte med halvannen million kristne armenere som mellom 1915 og 1917 ble drept av muslimske tyrkere. Tyrkerne hevder det var en konsekvens av verdenskrigen der mange armenere kjempet på russisk side, mens armenerne sier det var et folkemord.

Talat Pasha regnes som mannen bak folkemordet på armenerne.Talat Pasha regnes som mannen bak folkemordet på armenerne.

De fleste historikere mener i dag at det var et folkemord som begynte med at hundretusener av armenere ble mishandlet, skutt og hengt, og kvinner, barn og gamle tørstet i hjel under tvangsdeporteringen gjennom ørken og fjell. Nå skal en felles historikerkommisjon se på dette brennbare spørsmål, men den kommer neppe til enighet i min levetid.

Tyrkiske tall

Den tyrkiske forfatteren Murat Bardakei utga tidligere i år en bok som er en samling dokumenter som engang tilhørte Mehmed Talat, kjent som Talat Pasha, som regnes som mannen bak folkemordet. Dokumentene viser at det i 1915 var 1 256.000 armenere i Tyrkia. To år senere var det bare 284.157. Dette er avslørende tall som de tyrkiske myndigheter aldri har villet vedkjenne seg, for det betyr at ca. én million armenere døde. Armenerne selv hevder det var 1,5 millioner. Murat Bardakais bok ble fullstendig fortiet i tyrkiske medier.

Hitler lærte av Tyrkia

Historikere i Europa og USA tar disse tall som en ny bekreftelse på at det virkelig foregikk et folkemord, og at det hadde sin bakgrunn i de muslimske tyrkeres dype mistro til de kristne armenere. Det relativt lille antall armenere var ikke noen virkelig trussel mot det ottomanske imperium, slik heller ikke jødene truet tyske nasjonale interesser. Det var påfallende at da Hitler skulle sette i gang utryddelsen av de europeiske jøder sendte han sine eksperter til Tyrkia for å studere deres erfaringer.

Nobelprisvinner i litteratur Orhan Pamuk risikerer å bli drept av ekstremister. Foto: APNobelprisvinner i litteratur Orhan Pamuk risikerer å bli drept av ekstremister. Foto: AP

Historikeren Hilmar Kaiser sier at tallene i Bardakeis bok fjerner enhver tvil om at det var et folkemord. Én million mennesker forsvinner ikke sånn uten videre. Dette bekrefter det vi tidligere har ment, nemlig at det var et folkemord, sier en annen historiker, Donald Bloxham. Hans bok, «The Great Game of Genocide: Imperialism, Nationalism and the Destruction of the Ottoman Armenias» er et standardverk man ikke kommer utenom.

Mord på skribenter

Det er i og for seg overraskende at Bardakeis bok i det hele tatt er blitt utgitt. Det ville ha ikke ha skjedd for få år siden. Men skribenter som tar opp dette spørsmål, risikerer fortsatt å bli myrdet, i det minste stilt for retten og dømt. Nobelprisvinneren Orhan Pamuk risikerer at saken mot ham kommer opp igjen fordi han har vært for frittalende. Pamuk skulle myrdes av ekstremister. Og de tyrkiske myndigheter advarer alle og enhver mot å snakke om folkemord på armenere. Presidentene George W. Bush og Barrack Obama fikk begge klar beskjed om at det ville skade de amerikansk-tyrkiske forbindelser dersom de brukte uttrykket folkemord.

En venn ble myrdet

Personlig glemmer jeg aldri redaktør Hrant Dink som jeg ble venn med i 2006 da vi i Bjørnstjerne Bjørnson-akademiet ga ham den store ytringsfrihetsprisen. Hrant var et beskjedent og lavmælt menneske og var slett ikke anti-tyrkisk. Men kort tid etter at vi ga ham prisen i Molde, ble han myrdet i Istanbul. Det viste seg at politiet kjente til mordplanene, men de gjorde intet for å forhindre dem. Morderen handlet på vegne av innflytelsesrike nasjonalistiske kretser.

Hrant Dink ble drept på gaten i Istanbul 19.januar i 2007. Foto: APHrant Dink ble drept på gaten i Istanbul 19.januar i 2007. Foto: AP

Tyrkiske spioner

Jeg kan ikke la være å tenke på Hrant Dink hver gang jeg møter tyrkere og deres norske lakeier som til tross for all dokumentasjon hevder at det ikke var et folkemord. Da armenernes skjebne ble tatt opp på et fagseminar på HL-senteret i Oslo, slo en kjent britisk historiker fast at det var et folkemord. Men salen var stappfull av protesterende tyrkere, mange av dem etterretningsfolk og diplomater fra ambassaden. Vi ble alle registrert og avfotografert på spionvis, på en måte som minnet meg om den kalde krigens verste episoder da man opplevde slikt fra KGB og Stasi.

Tyrkia ikke inn i EU

Til tross for den armensk-tyrkiske avtalen, som absolutt må hilses med glede, så tror jeg ikke det blir lettere for Tyrkia å komme inn i EU. Frankrike er absolutt imot, det er mange andre EU-land, og Tyskland er meget skeptisk. De som ivrer mest for medlemskap er britene, men de opptrer her, som så ofte ellers, som amerikanske satellitter. USA ønsker av sikkerhetspolitiske grunner å få Tyrkia inn i EU og har i mange år arbeidet for det. Det er greit nok, men da må man ikke som den ellers så leseverdige Oxford-professor Stein Ringen snakke om tyrkisk EU-medlemskap som «et verdenshistorisk signal mot en ny opplysningstid med fred og samforstand mellom vest og øst, kristenhet og islam, Europa og Orienten». (Aftenposten 19. oktober 2009). Det er dog for naivt.

Les flere «Uriks på lørdag» her.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:49 Ja, noen følger ikke reglene – men jeg ser et Norge i dugnad16:37 Pep Guardiolas mor døde av coronaviruset16:28 FHI: Tror det er drøyt 14.000 coronasmittede i Norge16:14 Høie: – Coronaepidemien er under kontroll16:08 Roy Steffensen (Frp) friskmeldt for corona og søker gjenvalg til Stortinget15:57 Norwegian har sendt oppsigelsesvarsel til alt kabinpersonale i Sverige15:48 Hadde hjerner som aper, men barndom som mennesker14:39 76 nye dødsfall i Sverige – 477 totalt14:18 Overlege frykter lemping på coronatiltak14:15 Slik vil forskerne finne ut om de norske corona-tiltakene virker13:59 The Athletic: Fifa vil forlenge sesongen på ubestemt tid13:42 MDG-Bastholm roser Solbergs corona-ledelse – men med et stikk13:31 Frykter konkurser – festivalene ber Oslo om forbud nå13:19 Ecuador legger coronadøde i pappesker11:58 Nesten halvparten av sengene på Oslo universitetssykehus står tomme11:22 Norge inngår milliardavtale med humanitære organisasjoner10:34 Ropstad: Ikke sannsynlig at staten vil kompensere tap av gaveinntekter09:47 Helikopterulykke i Sandnes09:43 Solemdal avslutter skiskytterkarrieren09:05 Coronatiltak: Nye smittetall viser regjeringens dilemma08:06 Sparket kaptein er selv coronasmittet07:47 Taliban: Avtalen med USA er i ferd med å bryte sammen07:13 La Naturen Leve til regjeringen: Ikke hør på vindkraftlobbyen!06:39 Smittede uten symptomer et økende problem i Kina06:30 Koronafrykt i overfylte flyktningleirer i Libanon06:09 Dette skjer i dag06:07 FN ber land om å beskytte kvinner i viruskarantene06:00 Titusenvis av amerikanske helsearbeidere uten jobb05:40 Dette skjedde i natt05:30 Kommuner ber regjeringen lempe på hytteforbudet05:11 Ukjent hvor mange barn som faktisk går på skolen04:55 5.758 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 11804:21 Sør-Korea melder om færre enn 50 nye smittede03:47 Mer enn 95.900 koronatilfeller i Tyskland – over 1.400 døde03:41 Barneombudet vil hindre stans i barns rettsprosesser03:39 Opposisjonspartier krever åpenhet for å hindre misbruk av støtteordninger03:34 Oljeprisen faller markant etter møteutsettelse03:17 Mer enn 1.200 døde på ett døgn i USA02:58 Abe under press for å erklære koronakrise i Japan02:38 Trump hevder koronautbruddet når toppen de neste dagene02:25 44.000 krever evakuering av barn fra gresk flyktningleir01:41 Regjeringen vil gi reiselivet seks ganger lenger tid til å refundere reiser01:09 Skogbranner herjer ved Tsjernobyl00:33 Skottlands helsedirektør går av etter brudd på koronaregler23:57 Knivstikking på Jæren – to siktet for drapsforsøk23:49 Tiger testet positivt for koronavirus22:36 Mange nordmenn er corona-fast i utlandet. En av dem er Christopher (31)22:21 Boris Johnsen fortsatt på sykehus21:30 Fransk klubblege tok livet sitt etter å ha blitt koronasmittet21:23 Dronning Elizabeth takket alle som holder seg hjemme20:59 Person tatt av snøskred på Senja20:44 Knivstikking i Vigrestad på Jæren – to pågrepet20:27 Slik rammer coronaviruset forskningen20:15 Kong Carl Gustaf takket helsearbeiderne19:35 For en jomfrutur - flyselskap med én passasjer fra Røros19:09 Norge sender medisinsk personell til Nord-Italia19:01 Første tilfelle av coronasmitte påvist i Sør-Sudan18:53 Italia rapporterer laveste daglige dødstall på to uker18:33 City-spiller i trøbbel etter å ha brutt virusregler med sexfest17:44 – Beklager at de ble arrestert. De oppførte seg veldig frekt17:35 Nesten 600 nye koronadødsfall i New York17:10 Småbrukarlaget går ut mot Bollestads grep for billig-arbeidere til landbruket16:46 Professor vil isolere personer som mister smaks- og luktesansen16:44 FHI har oppdatert sine munnbindanbefalinger16:01 Krim, spenning og humor: Her er årets påskeserier15:52 Ytterligere 621 dødsfall på sykehus i Storbritannia15:48 Nå kan Leger Uten Grenser og Røde Kors unntas fra utreiseforbud14:59 Salmedikter Svein Ellingsen er død14:44 Sivilforsvarssjefen vil ikke sette inn sine mannskaper i Oslo14:25 Én av fire mener Senterpartiet er blitt for populistisk14:20 28 nye coronadødsfall i Sverige13:49 Flere har rygg- og nakkesmerter under coronapandemien13:47 18 nye coronadødsfall i Danmark13:33 Fem døde funnet etter ferjeulykke ved Salomonøyene13:17 Rooney hardt ut mot Premier League-toppene13:03 Coronasmittet pasient fra Lillestrøm døde på sykehus13:01 Nytt coronadødsfall i Bærum12:40 Coronasmittet mann døde i Drammen12:38 310 pasienter innlagt med coronasmitte på norske sykehus – oppgang på fire12:20 Anthony Perkins: Mannen bak psykopaten12:15 Ecuadors visepresident beklager lik i gatene12:08 Mann pågrepet etter brann i Bø12:02 Spesialenheten: Skytingen i Sandnes kunne gått mye verre11:24 Joseph (6) har cystisk fibrose – friskmeldt av coronaviruset11:07 – Tigerkongen får tilsendt bikinibilder i fengselet11:03 USA truer med å kutte mer bistand til Afghanistan10:54 Påsken starter med et sjeldent ozonhull10:52 Person ranet med pistol på T-banestasjon – tre pågrepet10:31 Eldre coronapasient døde på Sykehuset Innlandet09:58 30 år siden brannen om bord i Scandinavian Star09:34 DNT om påsken: – Perfekt anledning til å bli kjent i nærområdet09:20 Hvis Tour de France avlyses: – Katastrofe og økonomisk kollaps09:07 Italiensk mafia kan utnytte coronakrisen08:28 To personer alvorlig skadd da bil havnet i elva i Sogn08:22 Økonomer kaller det «sudden stop»: – Det er ingen steder å gjemme seg08:20 Dødsraten stiger08:18 Kilde venter fortsatt på verdenscuptrofeet – kommer i posten07:50 Dødstallet i Sverige er høyere enn rapportert06:30 Tyskland beskylder USA for å ha konfiskert masker06:05 Trump advarer om tøff kommende uke
Siste nytt
16:49NorgeJa, noen følger ikke reglene – men jeg ser et Norge i dugnad16:37VerdenPep Guardiolas mor døde av coronaviruset16:28NorgeFHI: Tror det er drøyt 14.000 coronasmittede i Norge16:14NorgeHøie: – Coronaepidemien er under kontroll16:08PolitikkRoy Steffensen (Frp) friskmeldt for corona og søker gjenvalg til Stortinget15:57NorgeNorwegian har sendt oppsigelsesvarsel til alt kabinpersonale i Sverige15:48VerdenHadde hjerner som aper, men barndom som mennesker14:39Verden76 nye dødsfall i Sverige – 477 totalt14:18Helse og livsstilOverlege frykter lemping på coronatiltak14:15Helse og livsstilSlik vil forskerne finne ut om de norske corona-tiltakene virker13:59SportThe Athletic: Fifa vil forlenge sesongen på ubestemt tid13:42PolitikkMDG-Bastholm roser Solbergs corona-ledelse – men med et stikk13:31PengerFrykter konkurser – festivalene ber Oslo om forbud nå13:19VerdenEcuador legger coronadøde i pappesker11:58Helse og livsstilNesten halvparten av sengene på Oslo universitetssykehus står tomme11:22NorgeNorge inngår milliardavtale med humanitære organisasjoner10:34NorgeRopstad: Ikke sannsynlig at staten vil kompensere tap av gaveinntekter09:47NorgeHelikopterulykke i Sandnes09:43SportSolemdal avslutter skiskytterkarrieren09:05Helse og livsstilCoronatiltak: Nye smittetall viser regjeringens dilemma08:06VerdenSparket kaptein er selv coronasmittet07:47VerdenTaliban: Avtalen med USA er i ferd med å bryte sammen07:13PengerLa Naturen Leve til regjeringen: Ikke hør på vindkraftlobbyen!06:39VerdenSmittede uten symptomer et økende problem i Kina06:30VerdenKoronafrykt i overfylte flyktningleirer i Libanon06:09NorgeDette skjer i dag06:07VerdenFN ber land om å beskytte kvinner i viruskarantene06:00VerdenTitusenvis av amerikanske helsearbeidere uten jobb05:40NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeKommuner ber regjeringen lempe på hytteforbudet05:11NorgeUkjent hvor mange barn som faktisk går på skolen04:55Norge5.758 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 11804:21VerdenSør-Korea melder om færre enn 50 nye smittede03:47VerdenMer enn 95.900 koronatilfeller i Tyskland – over 1.400 døde03:41NorgeBarneombudet vil hindre stans i barns rettsprosesser03:39NorgeOpposisjonspartier krever åpenhet for å hindre misbruk av støtteordninger03:34VerdenOljeprisen faller markant etter møteutsettelse03:17VerdenMer enn 1.200 døde på ett døgn i USA02:58VerdenAbe under press for å erklære koronakrise i Japan02:38VerdenTrump hevder koronautbruddet når toppen de neste dagene02:25Norge44.000 krever evakuering av barn fra gresk flyktningleir01:41NorgeRegjeringen vil gi reiselivet seks ganger lenger tid til å refundere reiser01:09VerdenSkogbranner herjer ved Tsjernobyl00:33VerdenSkottlands helsedirektør går av etter brudd på koronaregler23:57NorgeKnivstikking på Jæren – to siktet for drapsforsøk23:49VerdenTiger testet positivt for koronavirus22:36NorgeMange nordmenn er corona-fast i utlandet. En av dem er Christopher (31)22:21VerdenBoris Johnsen fortsatt på sykehus21:30SportFransk klubblege tok livet sitt etter å ha blitt koronasmittet21:23VerdenDronning Elizabeth takket alle som holder seg hjemme20:59NorgePerson tatt av snøskred på Senja20:44NorgeKnivstikking i Vigrestad på Jæren – to pågrepet20:27NorgeSlik rammer coronaviruset forskningen20:15VerdenKong Carl Gustaf takket helsearbeiderne19:35ReiseFor en jomfrutur - flyselskap med én passasjer fra Røros19:09NorgeNorge sender medisinsk personell til Nord-Italia19:01VerdenFørste tilfelle av coronasmitte påvist i Sør-Sudan18:53VerdenItalia rapporterer laveste daglige dødstall på to uker18:33SportCity-spiller i trøbbel etter å ha brutt virusregler med sexfest17:44Verden– Beklager at de ble arrestert. De oppførte seg veldig frekt17:35VerdenNesten 600 nye koronadødsfall i New York17:10PengerSmåbrukarlaget går ut mot Bollestads grep for billig-arbeidere til landbruket16:46NorgeProfessor vil isolere personer som mister smaks- og luktesansen16:44NorgeFHI har oppdatert sine munnbindanbefalinger16:01KulturKrim, spenning og humor: Her er årets påskeserier15:52VerdenYtterligere 621 dødsfall på sykehus i Storbritannia15:48NorgeNå kan Leger Uten Grenser og Røde Kors unntas fra utreiseforbud14:59NorgeSalmedikter Svein Ellingsen er død14:44NorgeSivilforsvarssjefen vil ikke sette inn sine mannskaper i Oslo14:25PolitikkÉn av fire mener Senterpartiet er blitt for populistisk14:20Verden28 nye coronadødsfall i Sverige13:49NorgeFlere har rygg- og nakkesmerter under coronapandemien13:47Verden18 nye coronadødsfall i Danmark13:33VerdenFem døde funnet etter ferjeulykke ved Salomonøyene13:17SportRooney hardt ut mot Premier League-toppene13:03NorgeCoronasmittet pasient fra Lillestrøm døde på sykehus13:01NorgeNytt coronadødsfall i Bærum12:40NorgeCoronasmittet mann døde i Drammen12:38Norge310 pasienter innlagt med coronasmitte på norske sykehus – oppgang på fire12:20KulturAnthony Perkins: Mannen bak psykopaten12:15VerdenEcuadors visepresident beklager lik i gatene12:08NorgeMann pågrepet etter brann i Bø12:02NorgeSpesialenheten: Skytingen i Sandnes kunne gått mye verre11:24Helse og livsstilJoseph (6) har cystisk fibrose – friskmeldt av coronaviruset11:07Kultur– Tigerkongen får tilsendt bikinibilder i fengselet11:03VerdenUSA truer med å kutte mer bistand til Afghanistan10:54NorgePåsken starter med et sjeldent ozonhull10:52NorgePerson ranet med pistol på T-banestasjon – tre pågrepet10:31NorgeEldre coronapasient døde på Sykehuset Innlandet09:58Norge30 år siden brannen om bord i Scandinavian Star09:34NorgeDNT om påsken: – Perfekt anledning til å bli kjent i nærområdet09:20SportHvis Tour de France avlyses: – Katastrofe og økonomisk kollaps09:07VerdenItaliensk mafia kan utnytte coronakrisen08:28NorgeTo personer alvorlig skadd da bil havnet i elva i Sogn08:22PengerØkonomer kaller det «sudden stop»: – Det er ingen steder å gjemme seg08:20VerdenDødsraten stiger08:18VerdenKilde venter fortsatt på verdenscuptrofeet – kommer i posten07:50VerdenDødstallet i Sverige er høyere enn rapportert06:30VerdenTyskland beskylder USA for å ha konfiskert masker06:05VerdenTrump advarer om tøff kommende uke
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus