- Veldig dårlig av Norge

INGEN PSYKIATER: Utenriksdepartementet og statsråd Jonas Gahr Støre sender ikke psykiater til Kongo for å bistå Tjostolv Moland. Foto: Scanpix.
INGEN PSYKIATER: Utenriksdepartementet og statsråd Jonas Gahr Støre sender ikke psykiater til Kongo for å bistå Tjostolv Moland. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pUtenriksdepartementet har ingen planer om å sende en norsk psykiater til Kongo for å bistå Tjostolv Moland. Det reagerer moren sterkt på.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Advokat Morten Furuholmen, som bistår de to dødsdømte nordmennene i Kongo, kommer i starten av neste uke til å be om et møte med UD. Han ønsker at norske myndigheter skal sende en norsk psykiater som skal sørge for at Moland får god oppfølging og de rette medisinene.

– Kongos ansvar

Det er imidlertid lite trolig at departementet vil etterkomme dette ønsket.

– Det er først og fremst kongolesiske myndigheter som har ansvaret for både sikkerhet og helsetilbud for innsatte i kongolesiske fengsler, sier kommunikasjonsrådgiver Haakon Svane i UD til NTB.

Han understreker at det vil være en særdeles omfattende prosess å sørge for at norsk helsepersonell får slippe til og gi Moland hjelp i Kongo, og at dette ikke er aktuelt å sette i gang nå.

– Vi vil fortsette det arbeidet vi har gjort fra dag én for å sikre at de får best mulig, tilgjengelig helsebehandlingen. For oss betyr det at vi fortsatt vil være til stede i Kisangani, sier Svane.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svært kritisk til UD

Tjostolv Molands mor, Mathilde Moland, har liten forståelse for at Utenriksdepartementet (UD) ikke vil sende psykiatrisk ekspertise for å hjelpe sønnen i Kongo.

– Jeg synes det er veldig dårlig dersom Norge ikke kan sende hjelp. Er det vilje, så må det gå an på en eller annen diplomatisk måte. Jeg har null forståelse for det motsatte, sier Mathilde Moland til NTB.

Hun tror ikke sønnen vil bli frisk til rettssaken mot ham og Joshua French starter opp igjen neste torsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har jeg null tro på, så ille ute og kjøre som han var da jeg så ham sist, sier moren.

Kvinnen er fortvilet over å sitte hjemme i Norge hvor hun nesten utelukkende får oppdateringer om hvordan sønnen har det gjennom media. Det har vært hjerteskjærende å se sønnen gradvis forandre seg etter hvert som dagene har gått.

– Jeg kjente ham ikke igjen. Tjostolv har aldri tidligere hatt psykiske problemer av noe slag, fortsetter hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

UD bytter representant

UD opplyser at de fortsatt kommer til å være representert under rettssaken i Kisangani. Men i løpet av ikke så lang tid vil Fred Rasmussen, som til daglig jobber ved den norske ambassaden i Angola, bli avløst av en annen representant fra de nærliggende utenriksstasjonene.

– Vi gjør fortløpende vurderinger, og vi bytter ut mannskap jevnlig for at de skal gjøre en best mulig jobb under de krevende forholdene som er der nede, forklarer kommunikasjonsrådgiveren.

UD har også engasjert seg på vegne av Jean Paul Lombale, legen som først stilte diagnose på Tjostolv Moland. Lombale er blitt avhørt, blant annet beskyldt for å trenere rettsprosessen.

– Vi er opptatt av hans sikkerhet. Vi har løpende kontakt med ham og har møter med ham daglig, sier Haakon Svane.

Moren vurderer å reise

Mathilde Moland, Tjostolv Molands mor, vurderer å reise til Kongo for å treffe sønnen.

– Vi forstår at hun er i en vanskelig situasjon og vil møte ham. Det blir samtidig helt opp til henne om hun velger å reise dit, forklarer Svane.

UDs generelle reiseråd for de nordlige og østlige delene av Kongo går ut på at man fraråder reise til og opphold der. (©NTB)