Utvider egenmeldingen til åtte dager

<strong>ÅTTE DAGERS EGENMELDING:</strong> Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og helsedirektør Bjørn-Inge Larsen (t.v.) anbefalte fredag alle nordmenn å ta influensavaksinen. Nå har også regjeringen bestemt at egenmeldingsperioden skal utvides. (Foto: Lise Åserud / Scanpix)
ÅTTE DAGERS EGENMELDING: Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og helsedirektør Bjørn-Inge Larsen (t.v.) anbefalte fredag alle nordmenn å ta influensavaksinen. Nå har også regjeringen bestemt at egenmeldingsperioden skal utvides. (Foto: Lise Åserud / Scanpix)

<pRegjeringen har i dag bestemt at egenmeldingen skal utvides fra tre til åtte dager i forbindelse med svineinfluensaen. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Regjeringen og partene i arbeidslivet oppfordrer med dette alle virksomheter som ikke har inngått IA-avtale til å utvide egenmeldingsretten fra 3 til 8 dager (til sammen maksimalt 17 dager) både ved egen og barns sykdom, som følge av fravær på grunn av influensa A, står det på Helse- og Omsorgsdepartementets nettside.

- Dette vil være et viktig tiltak for å lette håndteringen av pandemien, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

- Midlertidig

Arbeidstaker vil fortsatt har rett til å benytte egenmelding fire ganger.

Tiltaket er midlertidig, og vil oppheves når helsemyndighetene mener det ikke lenger er behov for det.

- Regjeringen og arbeidslivets parter understreker at det er den enkelte arbeidsgiver som må informere sine arbeidstakere om at det er gitt adgang til utvidet egenmelding i bedriften, og det er til sin arbeidsgiver arbeidstaker må henvende seg dersom vedkommende er i tvil. Arbeidstakere som ikke har blitt informert om ordningen må selv undersøke om arbeidsgiver har gitt rett til utvidet egenmelding før ordningen tas i bruk, står det pressemeldingen.

Anbefaler alle å vaksinere seg

Norske helsemyndigheter bestemte seg også fredag for å anbefale alle alle her i landet å vaksinere seg mot svineinfluensa. Men først må risikogruppene få vaksinen.

– Helsedirektoratet har på dagens kriseutvalgsmøte har bestemt å anbefale hele befolkningen om å la seg vaksinere, etter at risikogruppene har fått vaksine, sa helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) på en pressekonferanse fredag.

Starter i midten av november

Helsemyndighetene regner med at vaksineringen av risikogruppene er gjennomført rundt midten av november.

– Vaksineringen av resten av befolkningen vil starte fra midten av november, og skje fortløpende utover i november og desember, og kanskje også fram til jul, sa Strøm-Erichsen.

Hun opplyste også at kapasiteten skal økes på fastlegekontorene i hele landet for å få gjennomført vaksinasjonen av hele befolkningen.

Mild sykdom for de aller fleste

– Det er viktig for alle å huske at for de aller, aller fleste så er det en mild sykdom hvis de skulle bli syke med svineinfluensa. Det er som en helt vanlig influensasykdom. Men en veldig liten andel blir mer alvorlig syke, og for dem kan situasjonen bli livstruende. Det er derfor vi vil at alle skal la seg vaksinere, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen til NTB.

Når risikogruppene er ferdigvaksinert er det resten av befolkningen sin tur. Også her vil det bli enkelte grupper som prioriteres.

– Vi vil anbefale først å vaksinere familier der det er noen som ikke blir vaksinert, og det gjelder familier som har barn som er yngre enn seks måneder og familier der noen er gravide i første trimester. I landbruksområder anbefaler vi også at svinebønder skal vaksineres etter risikogruppene, sier Larsen.

Når vaksinasjon av andre enn risikogruppene vil komme i gang, vil variere fra kommune til kommune.

Ti døde

Sent torsdag kveld døde en toåring av sykdommen. Barnet ble det tiende dødsofferet for svineinfluensa i Norge, som har høyere dødstall enn sine naboland.

– Vi har ikke noen forklaring på hvorfor det er flere døde i Norge enn det er i Sverige og Danmark. Vi tror at det skyldes tilfeldigheter, og det er foreløpig små tall det dreier seg om. Vi tror at tallene i Norge på sikt vil ligne mer på tallene i de andre nordiske landene, sier Larsen til NTB.

Han tror ikke at årsaken er at folk slurver med å ta forholdsregler, men gjentar rådene som Folkehelseinstituttet sendte ut i begynnelsen av pandemien.

– Fremdeles er det slik at det aller viktigste folk kan gjøre er å være bevisst de generelle hygienerådene: vaske hendene, hoste i albukroken og holde deg hjemme hvis du selv blir syk, sier Larsen.

Personvernpolicy