French: – Tjostolv må behandles i Norge

<span style="border-collapse: separate; color: #000000; font-family: 'Times New Roman'; font-size: medium; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: normal; orphans: 2; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px" class="Apple-style-span"><span style="border-collapse: collapse; color: #333333; font-family: verdana,arial,helvetica,sans-serif; font-size: 11px" class="Apple-style-span">Tjostolv Moland var aggressiv og virket i psykisk ubalanse i retten. Foto: Scanpix<br></span></span>
Tjostolv Moland var aggressiv og virket i psykisk ubalanse i retten. Foto: Scanpix

<pTjostolv Moland må sendes til Norge og behandles for sykdommen, mener medtiltalte Joshua French.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Kongo-saken

* Tjostolv Moland og Joshua French ble i begynnelsen av mai pågrepet i Kongo for drapet på sjåføren sin, Abedi Kasongo. Begge har nektet skyld.

* 8. september ble de to funnet skyldig i drap, drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund. Rettssaken gikk i militærdomstolen i Kisangani i Kongo.

* Begge ble dømt til døden, men anket dommen.

* Ankesaken startet 13. oktober i militærdomstolen i Kisangani.

* Saken er utsatt til 29. oktober på grunn av Molands helsetilstand. (©NTB)

– Tjostolv er virkelig syk. Jeg mener det virkelig er viktig at han kommer seg hjem til Norge. Han må hjem. Jeg har liten tillit til at han får riktig behandling her i Kongo, sier French når NTB besøker ham på cella i fengselet i Kisangani fredag.

Han avviser at det er splid mellom de to, slik det blir hevdet i medieoppslag i Norge.

– Det er ingen forskjell på forholdet mellom oss nå. Den situasjonen han er i, er midlertidig. Men dessverre forsøker noen å utnytte det i Norge, sier French.

Han understreker at han ikke har fryktet for livet sitt grunnet Molands utagerende oppførsel.

– Fryktet at det skulle bli fysisk

– Jeg fryktet at det skulle bli mer og mer fysisk, noe det også ble. Men tilstanden er midlertidig, og jeg kommer alltid til å være en god venn av Tjostolv, sier Joshua French.

Han framhever at situasjonen til Moland kunne vært forhindret.

– Medieshowet, alt stresset vi er blitt utsatt for og at vi er blitt ofre for et justismord, må ta skylden for situasjonen Tjostolv har havnet i, mener French.

Ankesaken mot de to dødsdømte nordmennene ble torsdag utsatt i en uke på grunn av Molands helsetilstand.

Tre leger konkluderte med at han enten lider av hjernemalaria eller en emosjonell psykose. Etter avgjørelsen ble Moland fraktet til sentralsykehuset i byen for behandling.

Leser Bibelen

Torsdag 29. oktober skal rettssaken etter planen starte opp igjen.

– Jeg har vært veldig sliten, men jeg håper å få tatt meg inn igjen i uka som kommer, forteller French.

Han bruker tiden blant annet til å lese.

– Særlig leser jeg Bibelen og bøker med bibelske temaer. Religion gir meg stor trøst. Uten troen hadde jeg ikke klart meg, sier 27-åringen fra Vestfold.

– Jeg har alltid vært personlig kristen, men man glemmer ofte troen når man har det bra, sier han. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus