USA ber om utlevering av Polanski

Filmregissør Roman Polanski sitter fengslet i Sveits. Foto: Scanpix/AFP.
Filmregissør Roman Polanski sitter fengslet i Sveits. Foto: Scanpix/AFP.

<pUSA har formelt bedt Sveits om utlevering av den Oscar-belønnede regissøren Roman Polanski.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bakgrunnen er en tre tiår gammel barnesexsak.

- Den amerikanske ambassaden i Bern innleverte den formelle forespørselen om utlevering til det føderale justisdepartementet 22. oktober 2009, innen tidsfristen på 40 dager som er stipulert i den bilaterale utleveringsavtalen, het det i en uttalelse fra det sveitsiske føderale justisdepartementet.

Forespørselen vil nå bli sendt til kantonen Zürich, der Polanski ble pågrepet 26. september da han kom for å ta imot en pris på byens filmfestival.

En lokal domstol vil siden holde en høring og «basert på resultatene av høringen og informasjonen Polanskis advokat legger frem» vil justisdepartementet bestemme om utleveringsforespørselen skal godkjennes.

Dersom den blir akseptert kan Polanski appellere mot justiskontorets avgjørelse til landets øverste domstol. Han vil også ha en videre sjanse til å appellere til den føderale høyesteretten, sier justisdepartementet.

Polanski har blitt betraktet som en rømling av amerikanske myndigheter siden han flyktet fra USA i 1978 etter å ha innrømmet å ha hatt sex med en 13 år gammel jente.

Han har bedt om å bli løslatt mot kausjon i påvente av utleveringen, men Sveits' øverste domstol avviste forespørselen tirsdag, og sa det var en «høy» risiko for at han kunne flykte fra landet.