Anbefaler alle å ta influensavaksine

<strong>ALLE BØR TA VAKSINEN: </strong>Helsemyndighetene går nå ut og anbefaler alle om å ta vaksine mot svineinfluensa. (Foto: Scanpix)
ALLE BØR TA VAKSINEN: Helsemyndighetene går nå ut og anbefaler alle om å ta vaksine mot svineinfluensa. (Foto: Scanpix)

<pMen det blir neppe vaksine til alle før jul. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske helsemyndigheter har bestemt seg for å anbefale hele befolkningen her i landet om å vaksinere seg mot svineinfluensa.

Det har vært en økning i antall influensasmittede i Norge den siste uken og helsemyndighetene regner med at økningen vil fortsette.

Til nå er det rapportert om godt over 2.000 tilfeller av svineinfluensa i Norge. Ti personer har mistet livet. Siden 1. september er det registrert 142 innleggelser på sykehus, derav 27 på intensivavdeling. Helsemyndighetene antar at over 100.000 nordmenn har eller har hatt sykdommen til nå.

– Hvor rask økningen blir og om dette er begynnelsen på hovedbølgen, kan vi ikke si sikkert nå. Fremdeles er det slik at det aller viktigste folk kan gjøre er å være bevisst de generelle hygienerådene: vaske hendene, hoste i albukroken, og hold deg hjemme hvis du selv blir syk. Dette hindrer smitte, og vi tror den store mobiliseringen i det norske folket på dette området i august har bidratt til å utsette pandemien. Men vi kan ikke få understreket nok hvor viktig det er å fortsette denne mobiliseringen, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen.

Legemiddelprodusenten

GlaxoSmithKline jobber på spreng med å levere de norske svineinfluensavaksinene. Men først oppunder jul vil første dose være levert til alle som ønsker vaksinen.

– Vi øker kapasiteten så mye vi kan. Vi har tatt i bruk flere fabrikker og inngått avtale med andre firmaer om å fylle vaksinen i hetteglass, sier administrerende direktør Åge Nærdal i GlaxoSmithKline til NTB.

Men selv om produksjonen går for fullt, klarer ikke legemiddelprodusenten å levere vaksinene til det norske markedet raskere enn avtalt.

– Nei, vi leverer helt i henhold til planen. Det innebærer at vi vil ha levert nok vaksiner til hele risikogruppen i Norge i løpet av november, sannsynligvis tidlig i måneden. I løpet av desember vil vi trolig ha levert i alle fall første dose til alle i den øvrige befolkning som ønsker vaksinen, sier Nærdal.

Solidarisk avtale

GlaxoSmithKline har inngått avtale med over 40 land om leveranse av svineinfluensavaksinen Pandremix. Avtalene er inngått slik at alle land for hver sin andel av den ukentlige produksjonen.

– Vi leverer noen hundre tusen doser hver uke til norske myndigheter og til 40 andre land. Avtalene er gjort på solidarisk grunnlag. I stedet for å levere til ett og ett land, leverer vi til alle samtidig. På den måten får alle i risikogruppene vaksinen så fort som mulig, uavhengig av hvor de bor, sier Nærdal.

Norske myndigheter har bestilt 9,4 millioner doser, to doser til hver i befolkningen.

– Vaksinen etterspørres nå i alle land, og Norge er i en privilegert situasjon og får tidlige leveranser. Vi sender ut vaksinene så fort vi får dem til landet, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen.

Første gang

– Vi gjør alt som står i vår makt for å produsere så fort som mulig, men dette er en vaksine som ikke fantes for fem måneder siden. Det er en enorm industriell utfordring å produsere så mye vaksine på så kort tid, sier Nærdal og legger til at dette er en helt ny øvelse for firmaet hans.

– Dette er første gang en pandemi oppstår i en situasjon der vi har kapasitet til å produsere vaksine til så mange mennesker. Forrige gang vi hadde å gjøre med en influensapandemi var på slutten av 1960-tallet, og da fantes ikke en slik vaksineproduksjonskapasitet, sier han.


Personvernpolicy