Finanskjendis dømt for voldtekt

<strong>DØMT TIL TRE ÅRS FENGSEL:</strong> Den kjente finansmannen ble dømt til tre års fengsel for gjentatte voldtekter av ekskona og en tidligere samboer.
DØMT TIL TRE ÅRS FENGSEL: Den kjente finansmannen ble dømt til tre års fengsel for gjentatte voldtekter av ekskona og en tidligere samboer.

<p- Tiltalte har utnyttet kvinner som til tider har vært langt nede, heter det i dommen. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGRETT (ABC Nyheter): Fredag falt dommen i saken mot finanskjendisen, som er tiltalt for voldtekt av sin ekskone og en tidligere samboer.

Mannen ble dømt til tre års fengsel for begge forholdene. I tillegg ble han dømt til å betale en erstatning til hver av dem på 100.000 kroner om dommen blir rettskraftig.

Finansmannen, som er i 40-årene, er tiltalt for voldtekt av sin egen kone under ekteskapet. Tiltalen gjaldt voldtekter i bevisstløs eller sovende tilstand, samt «for ved vold eller ved truende adferd å ha skaffet seg seksuell omgang og den seksuelle omgang var samleie». Voldtektene skal ha skjedd i en tidsperiode på nesten halvannet år.

- Utnyttet kvinner som var langt nede

I tillegg var han tiltalt for å ha voldtatt en tidligere samboer ved «minst to anledninger».

Tiltalte var grunnet sykdom selv ikke til stede da dommen ble avsagt.

- Det skjerpende at det har pågått over relativt lang tid, og at tiltalte har utnyttet kvinner som til tider har vært langt nede, står det i dommen.

Ankes

Retten mener det var hevet over enhver tvil at voldtektene av begge kvinnene har funnet sted. I ekskonas tilfelle har retten særlig festet seg ved en av hendelsene:

- Retten har særlig festet seg ved ett tilfelle, da han holdt henne fast slik at hun ikke klarte å gjøre motstand. I tillegg mener retten det bevismessig er dekning for flere tilfeller av seksuell omgang med en som sover eller er bevisstløs, leste dommer Espen Urbye opp fra dommen i tingretten fredag.

Dommen vil bli anket av forsvarerne.

- Beviskravene er tatt for lett på. Og det er ikke tatt hensyn til tvilen som har kommet frem i retten. Det handler litt om at dommerpanelet hører det de vil høre, sier mannens forsvarer, Victoria Holmen, til ABC Nyheter.

- Glad de ble trodd

Aktor i saken, statsadvokat Geir Kavlie, sier han er glad for at de fornærmede ble trodd.

- Det er viktig og riktig at de blir trodd. Men jeg mener straffutmålingen kunne vært strengere ut fra at han dømmes for så mange tilfeller. I en ankesak kommer jeg til å stå på 4,5 år, sier Kavlie til ABC Nyheter.

Han sier også at Økokrim ville anket saken om ikke tiltalte hadde gjort det, nettopp på grunn av straffutmålingen.

Fant brev i madrassen

Det pågår en etterforskning mannens forretningsvirksomhet. Det var i forbindelse med en ransakelse tidligere i år at Økokrim kom over en rekke dokumenter og brev som lå gjemt i konas madrass.

Et av brevene lød som følger:

«Jeg skal aldri voldta deg igjen. Jeg skal aldri slå deg igjen. Jeg skal aldri fjerne private gjenstander igjen. Jeg skal aldri drikke alkohol før jeg er hundre prosent frisk og normal ektemann igjen. Jeg skal aldri ødelegge deg fysisk/psykisk igjen».

- Økonomisk motiv

Økokrim undersøkte deretter om det var registrert noen voldtektsanmeldelser i denne forbindelse. De fant ut at kona hadde skaffet seg voldsalarm en måned tidligere, på bakgrunn av påståtte trusler og voldtekter.

Ifølge dommen er det ingen tvil om at det er tiltalte som har skrevet disse brevene. Det er bekreftet gjennom fingeravtrykk- og skriftsanalyser.

Statsadvokat Geir Kavlie sier det er viktig og riktig at de fornærmede ble trodd, men han mener straffen burde vært strengere.Statsadvokat Geir Kavlie sier det er viktig og riktig at de fornærmede ble trodd, men han mener straffen burde vært strengere.

Finansmannen har hele veien nektet straffskyld, og hevder at Økokrim kjører en vendetta mot ham, og at de ved å tiltale ham for voldtekt av kona har gått etter det «svakeste leddet». Han har også hevdet at de to kvinnene har hatt et økonomisk motiv for påstandene om voldtekt.

- Skrev brevene under press

Han har også hevdet at ekskona hadde blackouts etter inntak av rusmidler og sovemedisin. Hun skal ifølge tiltalte derfor ikke ha husket at de hadde hatt frivillig samleie, og av den grunn beskyldt ham for voldtekt dagen etter.

Han har tidligere forklart for retten at han skrev disse brevene under press, og at han «gjorde alt for å redde ekteskapet».

Retten har ikke festet lit til denne forklaringen.

- At han skulle ha satt opp disse brevene etter press mener retten ikke er troverdig, sa dommer Espen Urbye.

LES OGSÅ: - Voldtektstiltalen handler om penger

- Gjør alt de kan for å dømme ham

Finansmannens advokat, som har representert ham i de økonomiske sakene han er etterforsket for, har tidligere uttalt at Økokrim gjør alt de kan for å dømme ham - for hva som helst.

Statsadvokat Geir Kavlie har avvist påstandene på det sterkeste:

- Jeg tar sterk avstand fra de påstandene. Det hadde vært grov tjenesteforsømmelse å ikke gripe fatt i de alvorlige bevisene som forelå. Brevene hadde tiltaltes signatur om voldtekter, og kona hadde en måned tidligere fått voldsalarm som følge av fysiske overgrep, deriblant gjentatte voldtekter. I tillegg forklarte hun for politiet samme kveld at det som sto i brevene hadde funnet sted. Da kan ikke politiet legge dette til side, sa Geir Kavlie til ABC Nyheter tidligere.

Personvernpolicy