Vil ha Holmenkoll-arbeidere først i vaksinekø

UENIGE: Entreprenøren Selvaag ønsker at deres arbeidere skal prioriteres i svineinfluensavaksinekø. Det er ikke Folkehelseinstituttet enig i. (Foto: Børre Haugli)
UENIGE: Entreprenøren Selvaag ønsker at deres arbeidere skal prioriteres i svineinfluensavaksinekø. Det er ikke Folkehelseinstituttet enig i. (Foto: Børre Haugli)

<pSelvaag, som bygger Holmenkollbakken, ønsker å bli prioritert i vaksinekø for å sikre at hoppbakken står klar til Prøve-VM i 2011. Men det er uaktuelt, ifølge Folkehelseinstituttet. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om svineinfluensavaksine
*Vaksinering mot svineinfluensa er kommet i gang i flere kommuner.
*I første omgang er det risikogrupper som får tilbudet. Det gjelder gravide og personer med følgende sykdommer: Kroniske luftveissykdommer, kroniske hjerte- og karsykdom, nedsatt forsvar mot infeksjoner, diabetes type 1 eller 2, kronisk nyre- eller leversvikt, kronisk, nevrologisk sykdom eller skade og svært alvorlig fedme.
*Vaksinen settes med sprøyte hos fastlegen, i felleslokaler, på steder der bestemte grupper er samlet som i Forsvaret eller på sykehus eller eventuelt i hjemmet.
*Legemiddelet som brukes i vaksinen kalles Pandemrix. Det kan gi bivirkninger i en del tilfeller.
*Det diskuteres om hele befolkningen skal få tilbud om vaksine. En avklaring kan komme fredag. (©NTB)

(ABC Nyheter): - I den grad noen som jobber med Holmenkollbakken er i risikogrupper, vil de selvfølgelig bli prioritert. Men hensynet til arbeid med bygging av ny Holmenkollbakke kan ikke gå foran hensynet til dem som er mest utsatt for alvorlige komplikasjoner, sier informasjonsmedarbeider Unni Harsten ved Folkehelseinstituttet til ABC Nyheter.

Det er Dagens Næringsliv som fredag skriver at entreprenørselskapet Selvaag, som bygger Holmenkollbakken, har bedt om å bli prioritert i vaksinekøen.

- Store konsekvenser

- Hvis svineinfluensaen slår til med 20-25 prosent fravær, vil det få store konsekvenser for fremdriften, sier HR-direktør Erland Ensrud i Selvaag til avisen.

Selvaag hadde torsdag et møte med Oslo kommune for å forsikre om at selskapet tar pandemien på alvor. Ensrud definerer hoppbakken som et samfunnskritisk prosjekt, og vil derfor sikre at bakken blir klar i tide til Prøve-VM ved hjelp av vaksiner.

Selvaag vil gi alle arbeiderne tilbud om vaksine gjennom bedriftshelsetjenesten. Dersom mange blir syke, vil arbeidere flyttes over fra andre prosjekter.

Jobber overtid allerede

Folkehelseinstituttet har allerede gått ut med hvem som blir prioritert i vaksinekøen. Harsten understreker at det er personer i risikogruppene, blant annet gravide, luftveissykdommer og kroniske hjerte- og karsykdommer, som vil bli prioritert.

Her kan du lese mer om personer i risikogruppene og Folkehelseinstituttets anbefalinger . Du kan også sjekke nettstedet pandemi.no.

De 50 arbeiderne jobber, ifølge avisen, allerede overtid og helger for å bli ferdige med prosjektet i tide.

- Alle vil uansett få tilbud om vaksinering i god tid før den bakken skal stå ferdig, sier Harsten.

Må forberede 25 prosent fravær

Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen har oppfordret bedriftene til å legge en plan for hvordan de skal drive videre med mange syke.

- Tidligere har vi bedt norske bedrifter å forberede seg på opp mot 40 prosent samtidig fravær. Det er nå nedjustert til 25 prosent, sier helsedirektøren til Dagens Næringsliv, og legger til at man i Norge er langt unna dette tallet nå.

Fredag vil Helsedirektoratet legge fram sine anbefalinger vedrørende om hele befolkningen skal ta vaksinen eller ikke.

Mange av landets bedrifter har allerede beredskapsplaner for håndteringen av svineinfluensaen klare.

Personvernpolicy