Krever svindyr snus

<pHelseeksperter krever at avgiften på snus øker med 70 prosent.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringens forslag om 5 prosent økning i tobakksavgiftene monner ikke, mener helseeksperter som krever en økning i avgiften på snus på over 70 prosent.

Kravet tilsvarer 26 kroner per boks løssnus.

For sigaretter vil organisasjonen Tobakksfritt ha en avgiftsøkning på det dobbelte av det regjeringen foreslår i statsbudsjettet. De foreslåtte 5 prosentene vil gjøre en 20-pakning tre kroner og femti øre dyrere, og det er for lite, mener organisasjonen der blant andre Legeforeningen, Norsk Sykepleierforbund og Nasjonalforeningen for folkehelsen er blant medlemmene.

Og økningen i snusavgiften må ramme langt hardere, mener de.

– Det er omtrent halvparten så dyrt å snuse i dag, som det er å røyke. Derfor må avgiftene på snus økes, sier styreleder Tore Saner i Tobakksfritt til Dagbladet.

Fra 1998 har det blitt stadig færre røykere her i landet, andelen sank fra 33 prosent daglige røykere til 21 prosent på ti år. Tobakksfritt slår fast at en bratt prisøkning er helt nødvendig for å hindre en fortsatt økning i antall snusere. (©NTB)

Personvernpolicy