Meny

Ny besetning smittet

SMITTET: En ny besetning med griser er smittet av svineinfluensa. (Foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til sammen 18 grisebesetninger er nå smittet av svineinfluensa.

(ABC Nyheter): Mattilsynet melder torsdag på sine hjemmesider at til sammen 18 grisebesetninger nå er smittet av svineinfluensa.

Ytterligere én besetning i Nord-Trøndelag har fått påvist influensasmitte.

Flest i Nord-Trøndelag

Samtidig fikk Mattilsynet inn fire negative prøver. Tre fra Nord-Trøndelag og én fra Telemark.

Landsoversikten viser nå at det er 14 smittede besetninger i Nord-Trøndelag, to i Buskerud og én både i Rogaland og Sør-Trøndelag.

Mattilsynet understreker at kjøttproduktene ikke representerer noen helsefare.

Kjøttet smitter ikke

Svineinfluensaviruset smitter ikke via matvarer og en kan ikke få svineinfluensa av å spise svinekjøtt eller produkter av svin.

- Det er viktig å understreke at spredningen av svineinfluensa dreier seg om et alvorlig næringsproblem. I verste tilfelle kan det gå utover mengden varer på markedet, men vi håper og tror at vi kan begrense skadene så forbrukerne ikke merker dette i det hele tatt, sa regiondirektør Hallgeir Herikstad ved Mattilsynet i Rogaland og Agder til ABC Nyheter mandag.

Da ble det påvist smitte i en besetning i Rogaland.

Endret strategi

Mattilsynet har nå endret strategi, fra å forsøke å holde smitten vekk fra besetninger til å forsøke å begrense smitten besetninger imellom.

Herikstad forteller at det er innført restriksjoner i alle de smittede besetningene. Det innebærer begrensinger i forflytning av levende dyr, og frakt av dyr til slakting vil bare tillates etter godkjenning fra Mattilsynet.

I tillegg anbefaler Mattilsynet at alt personell skal vaksineres mot svineinfluensa, for å stoppe den mulige smittekilden.

Mattilsynet opplyser også at avliving og bruk av bekjempelsessoner ikke lenger er aktuelt i denne situasjonen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus