- Hjernemalaria er veldig lite sannsynlig

TØFF TID: Tjostolv Moland har de siste dagene vist tegn på psykoser. Infeksjonsekspert Gunnar Hasle tror ikke hjernemalaria er årsaken til det. (Foto: Tore Meek / Scanpix)
TØFF TID: Tjostolv Moland har de siste dagene vist tegn på psykoser. Infeksjonsekspert Gunnar Hasle tror ikke hjernemalaria er årsaken til det. (Foto: Tore Meek / Scanpix)

<pUnder én promille blir psykotiske av hjernemalaria. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tjostolv Moland
* Født 28. februar 1981 i Vegårshei
* Militær bakgrunn fra Garden, befalsskole og fenriks grad. Var i 2007 ansatt i Telemark Bataljon.
* Pågrepet i Kongo 11. mai, for drapet på sjåføren sin, Abedi Kasongo. Joshua French ble pågrepet to dager tidligere.
* 8. september ble de to dømt til døden av militærdomstolen i Kisangani i Kongo. Dommen slo fast at Moland var lederen og at det var han som skjøt Kasongo.
* Dommen er anket. Ankesaken startet 13. oktober.

(ABC Nyheter):- Ut ifra de dataene jeg har hentet fram er det veldig lite sannsynlig at hjernemalariaen er årsaken hvis han er psykotisk, sier tidligere overlege på Ullevål universitetssykehus og spesialist på infeksjonssykdommer Gunnar Hasle til ABC Nyheter.

I retten torsdag fortalte legene som undersøkte Tjostolv Moland torsdag morgen om to mulige årsaker til hans tilsynelatende psykoser. Én hypotese er at han har en psykose, en annen er at oppførselen skyldes hjernemalaria. Det ble understreket at det ikke er stilt en bekreftet diagnose.

Torsdag ettermiddag ble det kjent at rettssaken er utsatt i sju dager for at Moland skal få legebehandling.

Les også: Rettssaken utsettes i sju dager

Under én promille

Hasle understreker at han ikke kan vite noe om Molands tilstand, fordi han ikke selv har undersøkt den dødsdømte nordmannen.

Spesialisten trekker fram en studie fra Vietnam, som viser at bare 13 personer, i en studie på 18.000, hadde akutt forvirringstilstand i etterkant av sykdommen. De fleste av disse var behandlet med medisinen lariam, hvor psykoser er en kjent bivirkning.

Det mener Gunnar Hasle, spesialist i infeksjonssykdommer ved Reiseklinikken i Oslo.Det mener Gunnar Hasle, spesialist i infeksjonssykdommer ved Reiseklinikken i Oslo.

- Moland kan teoretisk sett ha fått en psykose i etterkant av sykdommen, selv om han er frisk fra malariaen, sier Hasle.

Kan ha vært resistent

Ifølge VG har Moland blitt behandlet med malaria-medisinen Artesunat i fengselet.

- Det kan være at malariaen har vært resistent eller delvis resistent, og da kan sykdommen blusse opp igjen selv om han er behandlet. Teoretisk sett er det mulig, men da vil de ha funnet malaria under testene i dag, sier Hasle.

- Hvis Moland nå har hjernemalaria - hva skjer da?

- Jeg ville gitt en behandling med intravenøs kinin og doxycyklin. Det er medisiner de har der nede. Hvis han har over en viss mengde parasitter i blodet, vil det være aktuelt å skifte det ut. Men det er ikke noe man har lyst til å gjøre i Afrika, sier Hasle.

Én prosents dødelighet

Han påpeker også at sykehusene i Kongo ikke er på norsk nivå, og forteller at det ikke er sikkert at de har muligheten til å behandle en pasient med respirator og dialyse hvis det blir nødvendig.

Falciparum-malariaen, som er den parasitten som kan gi hjernemalaria, har en dødelighet på om lag én prosent.

Hasle understreker imidlertid at en pasient med hjernemalaria vanligvis er sengeliggende og klinisk syk.

Lett å påvise

Han mener også det er rart at legene ikke kan bekrefte om de har funnet malaria.

- Man vil kunne påvise malaria på ethvert sykehus. Og han kan ikke ha hjernemalaria uten å ha det i blodet, sier Hasle.

Ved hjernemalaria vil parasittene tette igjen kapillærer i hjernen. Ved rask behandling blir pasienten vanligvis raskt bra.

Aggressiv

I retten torsdag oppførte Moland seg aggressivt mot sin medtiltalte Joshua French, og vakter måtte skille de to i retten, ifølge TV 2.

Moland så medtatt ut og hadde sår i pannen da han ble eskortert ut fengselet av væpnede vakter onsdag formiddag.

Se video: Her fraktes Moland til sykehys

– Alle som var i rommet med Moland på sykehuset må være sikre på at han er alvorlig psykisk syk, sier advokat Morten Furuholmen til NTB. Han bistår tiltalte Joshua French og Tjostolv Moland.

Moland var tydelig psykisk ustabil da han møtte i retten i Kisangani onsdag. Under rettsmøtet la legen hans, Jean Paul Lombale, fram en rapport hvor han beskriver Moland som både depressiv og aggressiv. Legen konkluderte med at Moland trenger behandling utenfor fengselet. Han går på sterke medisiner, etter å ha blitt malariasyk.


Fakta om ankesaken i Kongo

* Tjostolv Moland og Joshua French ble 8. september i år dømt til døden av militærdomstolen i Kisangani i Kongo, etter å ha blitt funnet skyldig i drap, drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund. De nekter straffskyld og anket dommen.

* Ankesaken startet i samme domstol 13. oktober.

* Guillaume Likwela er nordmennenes forsvarer, mens advokat Morten Furuholmen er i Kongo for å bistå de to.

* Andre rettsmøte 15. oktober ble hevet etter under en time, etter først å ha blitt fem timer forsinket på grunn av uvær.

* Aktoratet krevde at Norge må stille med en offisiell representant i rettssaken siden de anklagede er tiltalt for spionasje til fordel for Norge.

* Norske myndigheter avviser dette, siden en stat ifølge folkeretten ikke kan ikke innstevne en annen stat for en nasjonal domstol.

* Moland skal ha utviklet en depresjon i fengselet og helsetilstanden skaper usikkerhet rundt rettssakens videre gang. (©NTB)

Personvernpolicy